❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Divné chování Mikrotik RB2011iL

Návody a problémy s konfigurací.
dubrma

Divné chování Mikrotik RB2011iL

Příspěvekod dubrma » 10 years ago

Zdravím,

mám zajímavý problém. Na RB2011iL se mi občas stává, jako by vypadla funkce ARP, zařízení začne zasílat data všemi porty a způsobuje ztrátu paketů a zvedání odezvy.

Verze ROS je 6.30 (u některé předešlé to dělalo taky). Připojeny tři sítě, jedna VLAN, některé porty v BRIDGE, OSPF.

Zajímavé je, že pokud spustím packet sniffer, tak problém okamžitě zmizí. ARP tabulka pořád stejná. V logu nic zajímavého, myslím, že varování viz obrázek s tím nesouvisí, protože je z jiného času.

Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG (2.78 KiB) Zobrazeno 4830 x

Díky za nápady.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

zkontroloval bych jeslti se pořád nemění mac adresa interface bridge
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

dubrma

Díky, zkontroluji.

Edit:
Nyní se problém nevyskytuje a MAC adresy se nemění. Zajímavé je, že oba dva bridge mají stejnou MAC.

bridge.png
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Bridge by měly mít pevnou mac, pro jistotu a klid v duši.
0 x

Kmotrik

Příspěvekod Kmotrik » 10 years ago

Stejnou chybu jsem mel u 2011rm kdyz mi elektrikari udelali na jednom switchi v siti smycku. Odpojili patchkabel z patchpanelu a kdyz dodelali tak ho zapojili do switche.
Kolik anten mas pripojen na ten vsesmer???
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Hláška je jasná ... smyčka na L2. Tak jak píše předchozí pisatel. Ono se to i tak chová - v momentě smyčky jsou porty zahlcené provozem.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

dubrma

Zdravím, díky za náměty.

Na bridge portech je zapnuto RSTP - ten by smyčku snad odhalil ne?
Konkrétně v tomto portu (na která je psaná chyba v logu "ether9_vsesmer") je připojený jen Bullet M5 bez jediného klienta (nové AP, WPA2). Takže smyčka asi určitě ne, ne na tomto portu.
Když zapnu packet sniffer, tak před ustálením provozu zachytím i unicast pakety, které na portu nemají co dělat. Po ustálení už jen nějaké drobné multicast pakety.
Prošel jsem celou topologii a není zde ani záloha, ani kruh, ani nic jiného. Zkoušel jsem v době problému postupně zakazovat interface s problémem - prošel jsem všechny interface a problém nezmizel.

Vlan porty jsou při problému kompletně vypnul (disable) i s ostatními věci k nim patřícím (bridge, ...). Problém ale nepřestal (a vracel se).

Jinak zapojení je velmi jednoduché, RB, přes poe panel k anténám. Celkem 5 antén, z toho 3 v bridge (který dělá nepořádek), ostatní routované. Antény nejsou napojeny na sebe, vždy někam vedou.
0 x

dubrma

Jen mě napadá, jestli není přímo v krabici kabel z RB do RB, jinak smyčka nemá kde být.
0 x

dubrma

K problémovému RB 2011 je přímo připojen klientský router 172.20.6.1. Takže by pro RB neměl být problém směrovat data pro tohoto klienta přímo na svůj port. RB však posílá data do jiného portu, přes bezdrátový spoj, k RB na kterém jsem zachytil tyto pakety viz příloha.

pakety.PNG
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

RSTP nezachytí smyčku na jenom portu. Svoje pakety (BPDU) má povinnost zahodit ... Proto každý rozumnější switch má detekci smyček zvlášť, ať už jako funkci spanning-tree, nebo nějakou hw variantu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

iTomB

Příspěvekod iTomB » 10 years ago

RSTP to neni. Uz jsem objevil kde je problem.

Oni ve verzi 6.29 pridavali podporu pro fastpath na bridge. Pokud to vypnu, tak to funguje normalne. Data nelezou do dalsi IFACE.

Takze chyba je v tomhle, testovano 2x vcetne rebootu.
Pokud mate nekdo reg u nich, tak jim to odreportujte.

Diky
iTomB
0 x

dubrma

Díky!

Ještě, jakou nejlepší cestou jsi to vypnul?

Marek

Edit: blbý dotaz /ip settings
/interface bridge settings
0 x

dubrma

iTomB píše:RSTP to neni. Uz jsem objevil kde je problem.

Oni ve verzi 6.29 pridavali podporu pro fastpath na bridge. Pokud to vypnu, tak to funguje normalne. Data nelezou do dalsi IFACE.

Takze chyba je v tomhle, testovano 2x vcetne rebootu.
Pokud mate nekdo reg u nich, tak jim to odreportujte.

Diky
iTomB

Potvrzuji.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Odreportovat to může každý, stačí poslat email na support.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 10 years ago

Vypni v bridge fast path (bridge - settings - allow fast path) ... Je tam bug, uz nekdy od 6.20tky, jak kluci u nas zjistili 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...