❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Queue Tree upload

Návody a problémy s konfigurací.
honzaze

Queue Tree upload

Příspěvekod honzaze » 10 years ago

Zdravím vás, potřeboval bych poradit od šikovnějších.

Momentálně řeším problém s uploadem na jedné připojce, nastíním situaci:

IP DHCP pool: 150 adres, aktivních cca 50 současně, střídavě. Pro celý pool mám bohužel dostupný jen 6 Mbit upload. Problém nastává při vytížení uploadu jedincem, nebo pár jedinci. Otázka zní: Jak nastavit queue tree pro celý pool, bez statických IP. Rád bych, aby měli všichni možnost využívat kompletní rychlost uploadu. Momentálně mám akorát řešeno přes simple queue, ale obávám se, že se to chová dost hloupě. Nevím jak to zahazuje pakety když se dostane upload na strop.

Napadla mě varianta přes queue tree, kde každý klient dostane např. limit at 256 Kbit, queue type ideálně PCQ. Nebo každé IP nastavit max limit 512 kbit, taktéž řešit poté přes PCQ. Jediné řešení co mě napadlo je namlátit 150 pravidel do manglu a označkovat každou ip z poolu, poté to celé namlátit do queue tree. Lze tuto situaci řešit nějak elegantněji?

Všem předem velké díky za rady
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 10 years ago

Dobré ráno.
Pokud nepotřebujete "menežovat" každou IP adresu zvlášť, použijte pouze jednu větev pro upload všech a té nastavte queue type na PCQ a v ní klasifikaci podle zdrojových IP adres.
0 x

nemsl

Příspěvekod nemsl » 10 years ago

Řešim takhle limit jak pro down, tak pro up pro pacienty, mužu ti poslat export nastavení
0 x

honzaze

Příspěvekod honzaze » 10 years ago

Ahoj, budu moct rád za ukázku tvého nastavení. Již mám nastaveno down i up přes queue tree PCQ, ale nejsem si zcela jist 100% spolehlivostí. Díky
0 x