❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RAY2
Re: RAY2
Proto jsem doporucoval to reseni se 2 svorkovnicema. Dole prijde napajeni pres konektor do ALS, ta to posle po Cat7 a nahore to zas vyleze na napajecim konektoru a RAY si to vezme jakoby byl externe napajeny, nikoliv po PoE. Vyuzije se Cat7 kabelaz, ktera je regulerne zakoncena ve svorkovnicich a Ethernety bez stavy se propoji do radia.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Aha, tak to jsem nepochopil. To je takové volaké čudné řešení a nedokážu si ho představit. Problém je vyřešen, použiji postovaný 4 port poe panel. Dává 0.9A což je dobře a není to polák který nevím kdy odejde. Používáme 100mb verze a jsou dobře zpracované. Pak už jen 1G přepěťová ochrana. A kabel zakončen CAT6A keystonem.
0 x
Tady na obrázkách je vidět, jak RAY1, připojují Hradečáci, pro Operátory. http://www.nhksolutions.eu/index.php?id ... &nid=11508 Taky používaj panel, nevím jak to dělají u V2. Hezké řešení je optika se zapečnou napájecí dvojlinkou. To se mi líbí nejvíce. Jinak by se mi líbilo, kedy by doděli nějakou svorkovnici s možností zdroje atd.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, napájecí FTTA kabel. Port na rádiu už delší dobu používáme zásadně optickej.
Prodává to jak Racom, tak třeba OFA, která je pro ně dělá.
http://www.ofacom.cz/catalogs/163_1_2_07-o-04-lc-ad-cord-plus-dc-f.pdf
Prodává to jak Racom, tak třeba OFA, která je pro ně dělá.
http://www.ofacom.cz/catalogs/163_1_2_07-o-04-lc-ad-cord-plus-dc-f.pdf
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Btw. koukám, že nejsme zdaleka jediní, kteří v poslední době odešli od Alcomy 

0 x
me by taky Ray2 potesil, nemusel bych jak lulan resit zalohovani 230V nebo 48V na bodech kde mam Ray1, stacilo by pro vsecko 24V a nazdar... to je asi "odmena" nasrat majitele Ray1 "daleko lepsim" nastupcem...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
whef píše:Tak nevím, u nás to je do jisté míry přesně naopak. Neříkám, že na menší site, Racom bohatě stačí, u V2 snad dost věcí vychatali. Nedávno, ještě Radek říkal, že ho RAY nezajímá, to se asi změnilo s optikou.
Ano, přesně tak. Pokud mi někdo nabízel spoj bez optiky, tak jsem ho rovnou ignoroval, protože 95% spojů máme zapojené rovnou do optiky.
Dokázal bych si některé věci u RAy2 představit lepší, ale má naprosto bezkonkurenční poměr cena/výkon. Upřímě bych nejradši zamáčknul sluzu za spoje od Alcomy, ale to by mi Alcomy muselo být líto.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
whef píše:Tak nevím, u nás to je do jisté míry přesně naopak. Neříkám, že na menší site, Racom bohatě stačí, u V2 snad dost věcí vychytali. Nedávno, ještě Radek říkal, že ho RAY nezajímá, to se asi změnilo s optikou.
Jde to s vývojem a bohužel chováním (alespoň obchodního oddělení) pánů ze Zahradního města. Mám pocit, že naše vzájemná komunikace by se mohla ukazovat na kurzech "Jak rozhodně nevést komunikaci se zákazníkem". Na podzim jsme dostali nový ceník, který prostě a jednoduše pro nás nebyl akceptovatelný a následná jednání k žádnému posunu nevedla. Nezbylo než po dlouholeté spolupráci zamáčknout slzu a pro licence a E-band (což jsou pásma, která nás asi nejvíc zajímají) se podívat ven, což se povedlo - to co teď bereme je prostě a jednoduše dál než Alcoma (alespoň z pohledu našich potřeb) a zároveň výrazně levnější. Spoje pro pásma 10,17 a 24 nahradil Ray2. Zrovna nedávno jsme si to vyhodnocovali a řešili, zda nám nějak Alcoma chybí ... no, nechybí

0 x
Snad pani prominou za trochu OT, ale u E-bandu bych zrovna celkem dost s predrecnikem polemizoval. Pri znalosti toho co trh dnes nabizi, pokud vezmete v uvahu fakt, ze pro dest 32mm/h vam to na 80GHz ve vzduchu uzere ~15dB/km a dosadite si to do vypoctu spolecne s cilitvosti RX a TX power, pak to Alcomi reseni proste porad vychazi nejlip co do preklenute vzdalenosti. Tedy za predpokladu, ze se srovnavaji jabka a jabka, tj. citlivost RX a TX power pro prenos gigabitu, coz u vetsiny tzv. levnejsich reseni znamena 64QAM a uzkej 250MHz kanal. Realita je takova, ze vam tam oproti stavajici AL80GE chybi u vetsiny ostatnich reseni zhruba 1km vzdalenosti na syst. zisku. pro vytvoreni rezervy na uvedeny rain rate a line rate.
I kdybychom uvazovali vyhody ACM u konkurencnich reseni, porad to bude nez tak prsa prsa co do vzdalenosti, ovsem s tim vyraznym rozdilem, ze v tu chvili bude to konkurencni pojitko skomirat nez tak nekde na tretinove rychlosti, zatimco Alcoma povali porad jeste gigabit. Zamerne neuvadim konkretni technologie, ale tyka se to jak Siklu, tak SIAE atd.
I kdybychom uvazovali vyhody ACM u konkurencnich reseni, porad to bude nez tak prsa prsa co do vzdalenosti, ovsem s tim vyraznym rozdilem, ze v tu chvili bude to konkurencni pojitko skomirat nez tak nekde na tretinove rychlosti, zatimco Alcoma povali porad jeste gigabit. Zamerne neuvadim konkretni technologie, ale tyka se to jak Siklu, tak SIAE atd.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
chtěl bych jen podotknout všem pánům, kteří si myslí, že sežrali všechen rozum, tedy takzvaní všeználkové, že ještě není čas na to, aby se dělal nějaký závěr v tom smyslu jestli bylo výhodnejší šetřit a nebo nikoli. hmm jak dlouho jsou na stožárech ty RAY2?
fakt dlouho ne.

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
GRFS píše:Snad pani prominou za trochu OT, ale u E-bandu bych zrovna celkem dost s predrecnikem polemizoval. Pri znalosti toho co trh dnes nabizi, pokud vezmete v uvahu fakt, ze pro dest 32mm/h vam to na 80GHz ve vzduchu uzere ~15dB/km a dosadite si to do vypoctu spolecne s cilitvosti RX a TX power, pak to Alcomi reseni proste porad vychazi nejlip co do preklenute vzdalenosti. Tedy za predpokladu, ze se srovnavaji jabka a jabka, tj. citlivost RX a TX power pro prenos gigabitu, coz u vetsiny tzv. levnejsich reseni znamena 64QAM a uzkej 250MHz kanal. Realita je takova, ze vam tam oproti stavajici AL80GE chybi u vetsiny ostatnich reseni zhruba 1km vzdalenosti na syst. zisku. pro vytvoreni rezervy na uvedeny rain rate a line rate.
Tohle je samozřejmě pravda a nic co by tvrdilo opak tu ani nepadlo. Sdělení leželo někde jinde - v kostce řečeno nahradili jsme řešení Alcomy, tak že nám nechybí a poměr cena/výkon je z našeho pohledu výrazně lepší. Součástí toho portfolia je Racom. Toť vše.
AL80GE jsem si samozřejmě dovolil nasypat na delší vzdálenosti než vícestavová rádia, ale on to zas takový rozdíl není. Rádia s užším kanálem maj o něco lepší citlovost, ale menší vysílanej výkon, dohromady se jedná o cca 5-8 dB rozdílu oproti papírovým hodnotám AL80GE. A on každej kus AL80GE taky těch deklarovaných 20 dBm výstupního výkonu zdaleka nedá, takže v praxi je to ještě trochu jinak a rozdíl není takovej. Při útlumu 15db/km je ten rozdíl ve stovkách metrů.
Vysokokapacitní 17 a 24G mi nechybí, při snaze o dodržení 20dBm EIRP to žádný terno není a vyřeším to E-Bandem nebo licencí za lepší peníze (IP-20S, aktuálně už umí 112MHz kanál, IP-20C umí to samé v XPIC) s vyšší spolehlivostí. Ten opex mi za tu jistotu stojí. Na last mile mi většinou stačí i těch 56/256 co umí Ray2.
Naposledy upravil(a) stepan.benes dne 22 Jul 2015 07:55, celkem upraveno 1 x.
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:chtěl bych jen podotknout všem pánům, kteří si myslí, že sežrali všechen rozum, tedy takzvaní všeználkové, že ještě není čas na to, aby se dělal nějaký závěr v tom smyslu jestli bylo výhodnejší šetřit a nebo nikoli. hmm jak dlouho jsou na stožárech ty RAY2?fakt dlouho ne.
To víš, my všeználci když už náhodou něco nevíme, se umíme zeptat. Díky tomu, že skoro všechno víme, známe lidi co Racom provozujou dost dlouho na to, aby nám byli schopni dát relevantní statistická data. Nehledě na to, že jsme jako imperialistický prasata taky pohltili několik konkurenčních firem a s nimi zdědili spoje všech možných typů včetně Racomů, takže zkušenost máme i vlastní.
S pozdravem buď v práci v šest se loučím, jdu přepočítávat s duchem peníze a k večeři ještě sežrat trochu toho rozumu.
0 x
Pintero píše:--> okoun: Zase jsi pobavil
no to mě těší, ono od roku 2011 je to tu spíš na brekot...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...