Poraďte, kde může být problém.....
Máme Mikrotik RB450G, od poskytovatele máme linku 20/20Mb.
K Mikrotiku je nás připojeno asi 10 uživatelů v jednotlivých VLAN.
A teď ten problém...když si nechám od poskytovatele vyjet graf vytížení linky,
tak jsme tak na 40-50% vytížení linky....ale když si na svém PC dám test rychlosti, tak dostanu
výsledek někde kolem 2-3MB download a 3-4MB upload.
Na Mikrotiku nejsou nastaveny žádné Queues...
Můžete mě nasměrovat, kde hledat problém?
Děkuji Petr
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rychlost ve VLAN
A co si zkusit až tam nikdo z kolegů nebude změřit reálnou rychlost internetu? Udělej Bandwidth Test na IP 195.146.104.146 user: test , heslo: test a budeš hned vědět jestli je problém v rychlosti připojení. Pak se koukni ještě jaký tam máš na interfacech nastavený MTU.
0 x
Tak test jsem spustil....co přesně naměřené hodnoty udávají? Je to aktuální naměřená hodnota přenášených dat?
0 x
No....a když tedy hodnoty byly kolem 8-10MB a linku od poskytovatele máme 20MB....tak je přenos někde "škrcen"...
Ale kde...?
Ale kde...?
0 x
Jsi si jistý jednotkami? Máš-li linku 20Mbit/s, tak není naměřených 3MB/s vůbec špatných.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
speedtest.net dává dobré výsledky. A pro tyhle rychlosti je asi vcelku fuk, jaký měřák ... Pokud není počítač vyloženě plečka, tyhle rychlosti prostě dá.
Takže pokud nemáš dvacet, ale jen deset, jsou pravděpodobné tyto možnosti:
a) poskytovatel kecá
b) máš to vytížené a na tebe zbývá holt jen deset. V momentně měření sleduj aktuální tok na WAN interface toho mikrotiku a poznáš, jestli se dotýká dvaceti nebo ne.
c) nějaké rozhraní nejede na 100Mbit, ale jen 10Mbit ... Skoro bych to viděl jako nejpravděpodobnější
Můžeš použít bandwidth test od mikrotiku. Lze stáhnout i verze pro windows. Pak vcelku slušně můžeš změřit jak výkon na tvého mikrotika, tak ven (někdo ti dával údaje), případně i z mikrotika ven. Problém uvidíš bych řekl za pár minut. Nezapomeň kontrolovat i údaje z rozhraní jako takového, aby ti tam nelezlo i něco jiného (nebo všechny krom sebe na chvilku odpoj).
Takže pokud nemáš dvacet, ale jen deset, jsou pravděpodobné tyto možnosti:
a) poskytovatel kecá
b) máš to vytížené a na tebe zbývá holt jen deset. V momentně měření sleduj aktuální tok na WAN interface toho mikrotiku a poznáš, jestli se dotýká dvaceti nebo ne.
c) nějaké rozhraní nejede na 100Mbit, ale jen 10Mbit ... Skoro bych to viděl jako nejpravděpodobnější

Můžeš použít bandwidth test od mikrotiku. Lze stáhnout i verze pro windows. Pak vcelku slušně můžeš změřit jak výkon na tvého mikrotika, tak ven (někdo ti dával údaje), případně i z mikrotika ven. Problém uvidíš bych řekl za pár minut. Nezapomeň kontrolovat i údaje z rozhraní jako takového, aby ti tam nelezlo i něco jiného (nebo všechny krom sebe na chvilku odpoj).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
- Kontaktovat uživatele:
A měřeny oba směry najednou (volba both) nebo každý měřený zvlášť? Pokud both, tak je to "v pořádku", protože poskytovatel dává jenom 20M a to buďto na down nebo up. Záleží kterým směrem si uživatel těch 20M využije. Pokud oba směry najednou, tak je to právě těch 10/10... někteří ISP to tak dělají.
0 x
peet píše:Tak dle smlouvy je rychlost linky (kbps): 20480/20480
Petr Bačina píše:A měřeny oba směry najednou (volba both) nebo každý měřený zvlášť? Pokud both, tak je to "v pořádku", protože poskytovatel dává jenom 20M a to buďto na down nebo up. Záleží kterým směrem si uživatel těch 20M využije. Pokud oba směry najednou, tak je to právě těch 10/10... někteří ISP to tak dělají.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
No ale to se nijak nevylučuje. To že ISP nabízí 20/20 ještě neznamená, že je tam má v duplexu 

0 x
Měřeno jen v jednom směru...
Ale problém bude v tom Mikrotiku...když měřím před ním, tak se dostanu na hodnoty kolem 15-17Mbps
Ale problém bude v tom Mikrotiku...když měřím před ním, tak se dostanu na hodnoty kolem 15-17Mbps
0 x
Tak jsem vyměnil celý MK, obnovil ze zálohy a jsem zase tam kde jsem byl...při měření Btest se vždy dostanu někam kolem 10Mbps a když při něm sleduji wan rozhraní, tak tam opravdu teče cca těch 10Mbps.....připadá mi to, jako by MK měl někde nastaveno ořezání na těch 10Mbps, ale netuším, kde....všechny interface jsou nastaveny na 100Mb full duplex...
0 x