❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CRS bonding 4xgigabit line

Návody a problémy s konfigurací.
mat_q3

CRS bonding 4xgigabit line

Příspěvekod mat_q3 » 10 years ago

zdravim,
potreboval bych radu s bondingem mezi dvemi CRS125, snazim se vytvorit 4xGbps bonding na ctyrech gigabit portech, ale pri testovani RR pres btest mi to ukazuje nejaky jiny rychlosti nez bych ocekaval. pri zapojeni pouze jedno kabelu dosahnu rychlosti 700-900Mbps, to je ok, pri zapojeni druheho kabelu ma kazda linka jen cca 350Mbps (2x350Mbps) a pri kazdem dalsim kabelu se mi rychlost dělí (900Mbps / počet kabelů). nikdy nepresahnu 1Gbps a ten gigabit se mi pak jen "dělí" počtem kabelů, oba switche jsem resetoval a vytvoril na kazdym bonding RR a zadny z tech portu nema master. nevim jestli je nekde nejake omezeni, testuju to jen pres btest udp na jednom tom switchi a ke switchum se dostavam pc s gigabit ethernetem. zkoušel jsem ten samy bonding mezi CRS125 a RB750, ktery ma jen 100Mbps porty (bonding 3x100Mbps v modu RR, btest = cca 298Mbps)
díky za rady
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

A nemáš při tom puštěném btestu zatížení procesoru na 100%? On možná ten CRS pomocí btest nneí schopen vygenerovat/přijmout větší tok jako těch 900 Mbps, takže jejich rozhození na víc portů ničemu nepomůže....
A i kdyby to ten CPU dokázal, tak se podívej na blokové schema toho CRS ( http://i.mt.lv/routerboard/files/CRS125 ... 144114.pdf ). Do procesoru vede jen jedna 1 Gbps linka, tou se přenáší vše, takže stejně víc jak 1 Gbps z toho sumárně nevytlačnáš, když to jde skrz ten CPU, protože bonding je softwarově realizovaná funkce v tom CPU a ne natvrdo v hardware v switch chipu.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 10 years ago

Tusim ze crs to ma tak, ze 24portu je rozdeleno na 3 skupiny a kazda ma do cpu 1gbit, mozna je ta pcie linka sdilena, nevim, ale v ramci toho bloku, bez ucasti cpu, by to asi mohlo dat i vice nez 1g. Uvedom si ovsem kolik to stoji a k cemu je to urcene :)
0 x

Majklik

Ne, je to jinak. Viz ten odkaz více. CRS125 je rozdělen na 3 skupiny po osmi portech, z každé skupiny vede zdvojená QSGMII linka do switch chipu (2xQSGMII=10 Gbps raw tok, takže to přenese plných 8 Gbps od těch portů). Do tohoto switch chipu je připojen vlastní CPU jednou 1 Gbps linkou, další 1 Gbps linka jde na SFP port. Takže to asi opravdu uswitchuje v hardware plnej tok, co dají porty, ale přes CPU jde poslat max 1 Gbps. A CPU stejně není schopno v rozumné míře to obsloužit pro většinu složitějších konfigurací...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Ještě bych upřesnil, že ten bonding umí switch čip samozřejmě hardwarově.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CRS_features

Ale jestli to tak MK i konfiguruje, to nevím.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mat_q3

Příspěvekod mat_q3 » 10 years ago

na tu zatez sem predtim nekoukal (fakt nevim kam sem predtim koukal, kdyz sem si myslel, ze je to bez zateze :D) a je to tak, kdyz pustim btest jak s jednim kabelem nebo vice, tak zatez na obou switchich stoupne na max. jentak sem skusil i jeden kabel dat do jiny 8portovy skupiny a druhy do dalsi skupiny => vysledek: to samy. skrz cpu sem se nedostal pres 1gbps
0 x

Majklik

Protože přes bonding (konfigurovaný přes /interface bonding) se na víc, jak 1 Gbps nejde dostat, není na to dostatečně tlustá cesta do CPU a tne je na to stejně slabý. Musel by jsi to konfigurovat jako hardwarový trunking, pak by to asi šlo (/interface ethernet switch trunk).
0 x