❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nový rb941-2HnD (hAP lite)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Přesně tak.
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 10 years ago

Přesně tak hAP Lite mne ke klientům sedí taky,zvlášť když si mohou měnit SSID s tím WPS a to za 500,- Kč ale pro koho je určena vostrá verze hAP s USB a PoE za 1100,-Kč ?
Za tu cenu mi zákazník mi řekne, že může mít TP-Linka se dvěma anténama a USB , PoE out nepotřebuje. Mám pocit, že to Mikrotik s cenou přehnal, rozdíl mezi Lite a vostrou verzí je 100%.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Nevím, ale rb951Ui taky prodáváme za 1600kč a najdou se lidi kteří do toho jdou... Někdo prostě nechce TPlinka když mu vysvětlíš v čem se to liší...
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 10 years ago

honzam píše:Nevím, ale rb951Ui taky prodáváme za 1600kč a najdou se lidi kteří do toho jdou... Někdo prostě nechce TPlinka když mu vysvětlíš v čem se to liší...

ano je to na kazdeho uvazeni...my budeme ich brat vo velkom a tlacit klientom.(aj lepsi dohlad v pripade potreby, testy od klientov...), proste mnozstvo vyhod za super cenu...niet o com...a kto chce usb a podobne blbosti nech si priplati....
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

rado3105 píše:
honzam píše:Nevím, ale rb951Ui taky prodáváme za 1600kč a najdou se lidi kteří do toho jdou... Někdo prostě nechce TPlinka když mu vysvětlíš v čem se to liší...

ano je to na kazdeho uvazeni...my budeme ich brat vo velkom a tlacit klientom.(aj lepsi dohlad v pripade potreby, testy od klientov...), proste mnozstvo vyhod za super cenu...niet o com...a kto chce usb a podobne blbosti nech si priplati....

Zdravím,
že Mikrotik je na správu nesrovnatelně lepší, to je bez diskuse. Jen mi není jasné, co to je "ke klientům" a jaké že nastavování je třeba. Po mnoha letech se naše konfigurace ustálila na:
vše do bridge, nastavit na tom DHCP pro správu AP + Wifi a toť vše. Nic nechybí. Test udělám z RB na střeše.
Druhá věc: RB je dobrý tak do jedné místnosti. Bohužel jeho kombinace VF výkon + antény je pravidelně terčem kritiky. Když jej nahradím obyčejným Netisem, je vše OK a za míň. Čárek dojnásobný počet, dvě velké antény, klient spokojen.
Když zvážím ty komplikace okolo tohoto výrobku, není mi jeho účel jasný.
mpcz, 07.04.2015
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

Take nechapu politiku Mikrotiku a jejich vestavenych shit-anten. Kdyby udelali domaci AP s odpojitelnymi antenami, bylo by to uzasne. A nebo kdyby davali neodpojitelne 5 dB antenky.

Zaplat panbuh aspon za RB2011, kde ty anteny nejake jsou a pokryti je skvele. Jenze ten dneska stoji 3000 Kc a domu to protlacim malokomu - nema to 5 GHz, nema to AC, na to dneska lidi slysi vic. Ale jsou baraky, ktere nic jineho nez RB2011 nepokryje.
0 x

mpcz

divizna píše:Take nechapu politiku Mikrotiku a jejich vestavenych shit-anten. Kdyby udelali domaci AP s odpojitelnymi antenami, bylo by to uzasne. A nebo kdyby davali neodpojitelne 5 dB antenky.

Zaplat panbuh aspon za RB2011, kde ty anteny nejake jsou a pokryti je skvele. Jenze ten dneska stoji 3000 Kc a domu to protlacim malokomu - nema to 5 GHz, nema to AC, na to dneska lidi slysi vic. Ale jsou baraky, ktere nic jineho nez RB2011 nepokryje.

Zdravím,
tak mi přijde, že žiji v jiném světě. Za celou dobu jsem nezažil jediný požadavek na AP s 5 GHz, tím nechci říci, že být nemůže. O AC jsem nedávno nevěděl ani já a teď se stává takový požadavek od zákazníka běžný. Jakou tak mají ti lidi, co to chtějí konektivitu?
mpcz, 07.04.2015
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 10 years ago

Nejde přece o konektivitu - je spousta lidí co používaj domácí wifi ne jen k přístupu na internet. Ty jsi nikdy nepřipojoval nějakýho filmovýho/herního nadšence? Ten prostě potřebuje rychlý přenosy mezi jeho zařízeníma a linka mu stačí klidně jen 20M v tomto případě je AC velká výhoda.
0 x

mpcz

goblajz píše:Nejde přece o konektivitu - je spousta lidí co používaj domácí wifi ne jen k přístupu na internet. Ty jsi nikdy nepřipojoval nějakýho filmovýho/herního nadšence? Ten prostě potřebuje rychlý přenosy mezi jeho zařízeníma a linka mu stačí klidně jen 20M v tomto případě je AC velká výhoda.

Ok,
připojoval a to nedávno, ten ani nevěděl, co to je. A pokud mají AP AC, čím proti němu komunikují? Nemám s tím praktickou zkušenost, kolik takový NB stahuje z AP AC?
Dík, mpcz, 07.04.2015
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

jedno maslo u ktereho sem byl si nedavno AC AP koupilo, nejaky TPlink za pomalu 4 klády, link s mobilem okolo 400Mbit. i kdyby to dali v praxi pulku tak na veskery HD filmy z NASU apod dostacujici...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

mac0112
Kontaktovat uživatele:

mpcz píše:
rado3105 píše:

Zdravím,
že Mikrotik je na správu nesrovnatelně lepší, to je bez diskuse. Jen mi není jasné, co to je "ke klientům" a jaké že nastavování je třeba. Po mnoha letech se naše konfigurace ustálila na:
vše do bridge, nastavit na tom DHCP pro správu AP + Wifi a toť vše. Nic nechybí. Test udělám z RB na střeše.
Druhá věc: RB je dobrý tak do jedné místnosti. Bohužel jeho kombinace VF výkon + antény je pravidelně terčem kritiky. Když jej nahradím obyčejným Netisem, je vše OK a za míň. Čárek dojnásobný počet, dvě velké antény, klient spokojen.
Když zvážím ty komplikace okolo tohoto výrobku, není mi jeho účel jasný.
mpcz, 07.04.2015

Já jsem to pochopil, že správu dělá rado3105 přes DUDE a rychlost řezají přímo u koncáka, pak chápu tu radost s hAP Lite. Koncák asi nemá přístup do routeru a tudíž by nemohl využít mnou zmíněné USB.
Ale já jsem to lamentování myslel,že si hAP Lite koupí někdo třeba k ADSL (nebo já jako pro VPN klienty) a bude mu chybět připojení přes 3G. hAP Lite stojí 22$ a hAP s USB,PoE in/out je o 100 procent dražší a právě ten je mého názoru nejvíce užitečný. Pro větší množství je nákup za 42$ hAP pro mne nerentabilní, proto to zklamání z ceny.
Sice je OpenWRT obtížnější nastavit ale za cenu 15$ za router 2xETH plus USB host se mi vyplatí než hAP za 42$
0 x

rado3105

dude nevyuzivam pre spravu, ale mam klientov ktori su na ubnt zariadeniach a meriam u nich priepustnost na ap automaticky kazdy den prave cez mikrotacky wifi router...doteraz som pouzival na to rb951 za 50eur...toto dokaze to ise za 21eur...
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

rado3105 píše:dude nevyuzivam pre spravu, ale mam klientov ktori su na ubnt zariadeniach a meriam u nich priepustnost na ap automaticky kazdy den prave cez mikrotacky wifi router...doteraz som pouzival na to rb951 za 50eur...toto dokaze to ise za 21eur...

chcel bychom sa opýtať,abych se něčemu přiučil, tu rychlost měříš u všech klientů každý den, ručně ? a o jaký počet se jedná (Doufám, že to není v Banskej Bystrici :D , ). Napadl mne z čista jasna DUDE protože to dělá za mne , když máš povolený u Routerboardu smnp protokol, tak je na obrazovce vidět celá síť.
UBNT wireless, co mne vytrestal na 5Ghz ,jsem dlouho neviděl,už mají protokol smnp ?

PS u nás stojí RB951-2n 31EUR bez DPH
0 x

rado3105

nie je to u kazdeho, je to u jedneho-dvoch najhorsich klientov, samozrejme sa to robi cez skript automaticky podla dolezitosti spoja kazdy den, raz za par dni...ked je rychlost pod urcitu hodnotu pride email...
max. tx mam obmedzene na urcitu hodnotu ktora mi na danom spoji, ap staci....
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 10 years ago

Potřeboval bych k jednomu projektoru hodit nějaký routřík a toto by bylo ideální, pokud by to ten projektor unapájel přes jeho vestavěné USB porty. Zkoušeli jste někdo jaký proud je potřeba pro bezproblémový provoz tohohle mikrotiku? Dá se to napájet i z PC, takže 0,5A?

Díky.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..