❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Sektorova antena s podstatnou vadou DPS

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
stouracpetr

Sektorova antena s podstatnou vadou DPS

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Jedna se o antenu ,opatrenou po stranach zebrovanym hlinikovym profilem.Predtim,nez budete sektorovou antenu tohoto provedeni

http://www.epmp.cz/epmp-sector-antenna-90
pripadne ji podobnou,v detailech se lisici
http://www.rfelements.com/assets/Uploads/DSC26.JPG
pripadne ji podobne klony,ktere se mohou v dohledne dobe na trhu objevit,
montovat na stozar,presvedcte se,zda se pod snadno sejmutelnym ovalnym krytem nenachazi DPS takovehoto provedeni:

http://www.nanoboot5.cz/mereni/140410_r ... oj-001.jpg

Pokud bude antena opatrena identickymi DPS,v tomto konkretnim pripade oznacenymi napisem RF ELEMENTS,doporucuji antenu odeslat zpet dodavateli jako vyrobek s podstatnou vadou[chybne navrzeny plosny spoj,vyznacujici se kmitoctove zavislou deformaci vyzarovaciho diagramu]a k pokryti zamysleneho sektoru pouzit antenu jineho vyrobce.
Pri montazi by se vam nepodarilo dosahnout takoveho pokryti pozadovaneho sektoru,jake je obvykle u beznych sektorovych anten-ozareny sektor bude vykazovat oblasti s prudkym poklesem intenzity signalu - o vice nez 13 dB-na kmitoctech cca 5,6 az 5,7 GHz v obou polarizacich-viz

http://www.nanoboot5.cz/mereni/5GHz/index.htm

Pracovnikum firmy RF ELEMENTS s.r.o., IČO 36748676 so sídlom Jasenovská 2528, 06601 Humenné doporucuji namisto rozesilani vyhruznych dopisu s pozadavkem na stazeni takovychto informaci z webu proverit dodavatelsko-odberatelsko-kooperativni vztahy jejich spolecnosti a zjistit,jak je mozne,ze se DPS s podstatnou vadou,oznacene napisem RF ELEMENTS objevily v antenach tohoto typu:
http://www.epmp.cz/epmp-sector-antenna-90

Dôkazné bremeno v poctu 2 ks DPS s podstatnou vadou [1x DPS SCC_RC_JZ_lad1_V a 1x DPS SCC_RC_JZ_lad1_H] odesleme na adresu verita s.r.o. advokátska kancelária v prubehu tohoto tydne.

http://zakony.centrum.cz/trestni-zakoni ... ragraf-253

Petr Štourač
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Tohle patří do sekce vtipné fotografie.

http://www.nanoboot5.cz/mereni/140410_rf-e-sektor/RF-ELEMENTS-plosny-spoj-001.jpg
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Děkujeme za info
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 10 years ago

To aj tie ePMP sektory na toto trpia? Či len tie nove RFe? Ci to je to iste? :D
0 x

menicks

Příspěvekod menicks » 10 years ago

Máme těchto antén spousty, a fungují perfektně. Jediný ubytek signálu je na krajích a to poměrně ostře a to je správně, koukali jsme do jedné z nich, a plošnák vypadá uplně jinak. Takže nevím jestli to není trochu flame...

Ono je taky otázka kde jste tuto anténu vzali, my je nakupujeme přímo od distributora...
Naposledy upravil(a) menicks dne 06 Mar 2015 09:58, celkem upraveno 1 x.
0 x

midnight_man

Presne tieto RFe CC? Veď tak preto sa pytam :)
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 10 years ago

menicks píše:Máme těchto antén spousty, a fungují perfektně. Jediný ubytek signálu je na krajích a to poměrně ostře a to je správně, koukali jsme do jedné z nich, a plošnák vypadá uplně jinak. Takže nevím jestli to není trochu flame...

Ono je taky otázka kde jste tuto anténu vzali, my je nakupujeme přímo od distributora...

Zkuste z jedne z nich vysunout kryt a poslete foto plosneho spoje,at maji kolegove predstavu,jak DPS vypada.
0 x

midnight_man

to by bolo fajn ;)
0 x

ok1vaw

Příspěvekod ok1vaw » 10 years ago

Jenom taková krátká technická k měření antén a vyzařovacích diagramů. Vyzařovací diagram antény se dá měřit více způsoby, buďto měřením v "blízké zóně", což je dost komplikované jak na metodu tak i techniku a používá se spíše ve speciálních případech (např. v bezodrazných komorách, kde není prostor nazbyt), anebo ve "vzdálené zóně", což je běžnější a jednodušší. Pro měření v "vzdálené zóně", kde se směrový diagram antény začne chovat "přiměřeně" platí, že vzdálenost od antény by měla být větší než 2*D^2/lambda, kde D je rozměr antény. Pokud se měří něco s 1m anténou na 5GHz, kde je vlnová délka okolo 6cm, tak mi to pro vzdálenou zónu vychází okolo 33m. Tomu mi moc neodpovídá obrázek měření u chaloupky na stránkách p. Stourace. Také tam není bohužel nikde popsáno, jak byla anténa měřena, takže se může člověk jenom domýšlet z popsaného měřícího vybavení.

Na druhou stranu u nevhodně navržené anténní řady umí změna kmitočtu udělat s vyzařovacím diagramem slušnou paseku, obzvlášť, když kmitočtové pásmo je široké ±10% od středního kmitočtu, ale takovou botu od profesionální firmy na antény lze těžko očekávat.

Jsem sám zvědav, na čí straně bude pravda, resp. kdo bude mít máslo na hlavě.
Obvinit někoho je strašně snadné, horší je pak umět přiznat vlastní chybu...
Vojta.
0 x

stouracpetr

Vazeny kolego

Predem sveho prispevku Vas upozornuji,ze v takovemto pripade ,kdy narazim na zjevny zmetek v podobe nevhodne navrzeneho plosneho spoje,ktery zpusobuje jednu velmi neprijemnou vlastnost,a tou je stepeni hlavniho laloku ,pak prislusna mereni nekolikrat opakuji,abych se ujistil o spravnosti zaveru,ktery vyvodim.
Jsem uz prece jen starsi pan,a obdobim mladicke nerozvaznosti jsem uz davno prosel.
Zakladni mereni probiha v dilne,je jednoduche a pro podobne pripady,o jakem se zminujete,spolehlive postaci k oddeleni zrna od plev.Takoveto zakladni mereni doplnim jeste zmerenim -v tomto konkretnim pripade- jine sektorove anteny priblizne stejnych rozmeru,abych se ujistil,ze z me strany nedoslo k zasadni chybe,ktera by mela nezanedbatelny vliv na vysledky mereni.
Pokud se vyse popsanym zpusobem ujistim o spravnosti svych zaveru,probehne mereni na venkovni tocne.Bezne vyuzivam merici stanoviste vzdalena asi 15 metru,ktera -navzdory teoretickym pouckam-poskytuji pri mereni anten o rozmeru do cca 1m na frekvencich v radu jednotek az desitek GHz vysledky ,ktere se velmi presne shoduji s merenim vyzarovacich diagramu kalibracnich anten, zmerenych pred nekolika lety na polygonu a v bezodrazove komore firmy Ramet Kunovice.O tom,jak usporadat merici pracoviste,ktere by nebylo prilis slozite,nakladne ,a poskytovalo by vysledky,ktere nejsou diametralne odlisne od hodnot,namerenych na profesionalnich-rozumej,,velmi nakladnych,,mericich pracovistich, jsem premyslel dlouhou dobu a zvazoval jsem ruzne varianty.Vysledne usporadani me svoji presnosti ,vice nez dostacujici pro standartni mereni parametru anten ,prijemne prekvapilo.

K dispozici mam i dve dalsi merici stanoviste,ktere jsou od tocny,vybavene motory pro plynulou zmenu azimutu i elevace vzdalena 35 a 92 metru,vyuzivam je ale minimalne.

Za tech priblizne 30 let,kdy se aktivne zabyvam navrhem,vyrobou,merenim,opravami...anten,mne jich proslo rukama pres deset tisic kusu ve stovkach ruznych provedeni.Naprosta vetsina z nich se chovala standartne,na tech nekolik typu,kterych jsem se pri pohledu na obrazovku mericiho pristroje leknul,bych si mozna jeste dokazal vzpomenout.

Vyse zminovana sektorova antena s vadne navrzenym plosnym spojem byla jednou z nich.Nekolik techto plosnych spoju jsem si schoval na pamatku a pro strycka Prihodu.Pokud mate vazny zajem,mohu Vam jeden kus zaslat k velice jednoduchemu zmereni ve smyslu,,oddeleni zrna od plev,,.
0 x

stouracpetr

ok1vaw píše:...u nevhodně navržené anténní řady umí změna kmitočtu udělat s vyzařovacím diagramem slušnou paseku, ..ale takovou botu od profesionální firmy na antény lze těžko očekávat.
Vojta.

Takova kontrolni otazka...
Co si predstavujete pod pojmem,,profesionální firma na antény,, ???
0 x

ok1vaw

stouracpetr píše:
ok1vaw píše:...u nevhodně navržené anténní řady umí změna kmitočtu udělat s vyzařovacím diagramem slušnou paseku, ..ale takovou botu od profesionální firmy na antény lze těžko očekávat.
Vojta.

Takova kontrolni otazka...
Co si predstavujete pod pojmem,,profesionální firma na antény,, ???

Podle webové prezentace té firmy jsem tam zahlédl leccos, včetně jak bylo řečeno skvělého týmu kvalifikovaných lidí a i různého užitečného 3D SW. To by k tomu, aby se dělaly antény dobře a chytře, levně a inovativně (to považuji za "profesionálně"), mohlo určitě stačit. Ale stejně tak jako vlastnictví stradivárek neudělá z špatného houslisty virtuosa, tak i na překližkové skřipky z Číny virtuos může ukázat, že to má v paži, ale o tom to je, ať jde o muziku či o fyziku.

Co se týká měření antén, to je vskutku věc nelehká a vyladit si vlastní měřící polygon, aby z toho padaly rozumné výsledky a nezkreslené různými měřícími chybami, stojí hodně úsilí. V každém případě buzení 2m parabolou a 15m vzájemné vzdálenost antén mi teoretické podmínky přesného měření ve vzdálené zóně a homogenního obložení nesplňuje. Dále v tajemném označení "podstatné vady DPS" mi schází pozitivní "co a proč" je na tom tak špatně, ale to je na odbornou diskusi na toto téma jdoucí nad rámec tohoto fóra..

V každém případě jestli jsem se někoho dotkl, tak se omlouvám.
Jinak je to skoro rok od počátku aféry, jak to tedy nakonec dopadlo?
Vojta.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 10 years ago

Dále v tajemném označení "podstatné vady DPS" mi schází pozitivní "co a proč" je na tom tak špatně, ale to je na odbornou diskusi na toto téma jdoucí nad rámec tohoto fóra..

Foto plošného spoje je zde: http://www.nanoboot5.cz/mereni/140410_r ... oj-001.jpg
Docela rád bych slyšel "pozitivní "co a proč?"" od Vás. Můžete se ukázat, jak jste na úrovni. Myslím, že pan Štourač se v pozitivním smyslu předvedl více než dostatečně. Tohle opravdu není vada jednoho kusu, to je práce někoho, kdo když zapne počítač, tak vypne mozek...

Podle webové prezentace té firmy jsem tam zahlédl leccos, včetně jak bylo řečeno skvělého týmu kvalifikovaných lidí a i různého užitečného 3D SW. To by k tomu, aby se dělaly antény dobře a chytře, levně a inovativně (to považuji za "profesionálně"), mohlo určitě stačit. Ale stejně tak jako vlastnictví stradivárek neudělá z špatného houslisty virtuosa, tak i na překližkové skřipky z Číny virtuos může ukázat, že to má v paži, ale o tom to je, ať jde o muziku či o fyziku.

Jak dobře umí používat soft si můžete udělat obraz zde:
viewtopic.php?f=10&t=7185&hilit=microwave#p64988
viewtopic.php?f=10&t=7185&hilit=microwave#p65279
(On je opravdu velký rozdíl, když v reálu je spoj přerušený vadou při výrobě DPS a když v SW nechám vlasově tenký spoj.)
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ok1vaw

To, jak vypadá DPS (viewtopic.php?f=10&t=7185&hilit=microwave#p65279) s tím přerušákem je jedna věc, to je průšvih kvality výroby DPS, a že to prošlo při kontrole DPS to je ostuda na druhou, ale stává se to občas i renomovaným firmám na DPS. Jestli to někdo blbě navrhl je věc jiná a o tom dosti pochybuju. CST je špičkový software a dají se s ním navrhnout věci, které by dřív klasickými postupy nebyly řešitelné .
Jinak já na té fotce té složitější řady (http://www.nanoboot5.cz/mereni/140410_r ... oj-001.jpg) nic principielně špatného nevidím, takže tady nemám co ukázat, asi jsem slepý. Jinak aby celá anténa stála pár stovek, tak DPS se bude vyrábět za pár šupů v Číně a tomu bude odpovídat i kvalita (ať již materiálu tak provedení). Víc k tomu říkat nebudu, ať se vyjádří někdo z RF elements.
Vojta.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Tak to pak nechápu, proč když je CST tak skvělý SW, proč jednotlivejm výrobcům antén vycházejí takové sračky..
Člověk by pomalu čekal, že to s tak fantastikým SW předběhne fyzikalní parametry a ono přítom nahoře huj a dole fuj..
A tak se stává, že ta fyzika občas nejde ohnout.. No jo no.-
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz