❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AP s Rocket M5 horší než stará NS5

Návody a problémy s konfigurací.
Charles2k

AP s Rocket M5 horší než stará NS5

Příspěvekod Charles2k » 10 years ago

Na jednom blbě přístupném místě jsem měl snad 7 let jako AP starou NS5. Jelikož je tam do 10 klientů, tak jelo celou dobu celkem OK. Klienti, až na jednoho s NS M5, mají většinou rovněž starou NS5 nebo starý Compex WP/WPE54. Doba pokročila, tak jsem dnes vyměnil tu starou NS5 na vysílači za rocket M5 s orig, 17db 90st. anténou. Nasměrováno mám naprosto stejně, konektory důkladně utaženy, ale parametry jsou při stejně nastaveném výkonu o dost horší.
Co mne zarazilo tak ve station info NS5 hlásila úroveň šumu 96db, ale rocket hlásí 89db. Úroveň signálu je zhruba stejná. Ale klienti se slinkují na o dost nižší rychlosti, dříve většina na 54/54, občas pár vzdálenějších 24-36/48
Ale teď s Rocketem většinou 6/24, 54/6 atp. Já tam snad dám zpět tu starou NS5. A ještě jeden postřeh - po výměně (stejné SSID, frekvence, šifrování) se všichni klienti na NS5/Compexu chytli, ale ten s NS M5 ne, což bych logickou úvahou "když už" předpokládal obráceně. Na NS5 byla dříve polarizace nastavena na vertical.

Jinak zezadu na vysílači není rušení žádné, je to hned u lesa. Zepředu/zboku cca 25m vzdáleno v úhlu cca 50stupňů má pak několik vysílačů konkurenční firma (ty tam ale byly celou dobu).
Firmware na staré NS5 byl 3.6.4703 na novém Rocketu M5 je pak V5.5.2 (má již nové MAC adresy 24:A4...)

Nějaké nápady, postřehy, co s tím? Setkali jste se někdo s obdobným problémem, že Vám AP s Rocketem M5 jelo hůře než s NS5?
0 x

Charles2k

Ještě bych dodal, že šířka kanálu 20MHz a Airmax vzhledem ke starým klientům vypnuto.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

takže si vyměnil NS5 za Rocket M5 s 17dB antenou a píšeš že signály jsou zhruba stejný... fakt nevidíš problém?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Charles2k

hapi píše:takže si vyměnil NS5 za Rocket M5 s 17dB antenou a píšeš že signály jsou zhruba stejný... fakt nevidíš problém?

Jo a antény jsem zkoušel dvě (stejné 17db/90st.) se stejným výsledkem.
0 x

Charles2k

hapi píše:takže si vyměnil NS5 za Rocket M5 s 17dB antenou a píšeš že signály jsou zhruba stejný... fakt nevidíš problém?

A ještě bych doplnil, že když zvednu na rocketu výkon, tak se sice signál u klientů o pár db zvýší (proti původním stavu s NS5), ale na spojovací rychlost to nemá vliv a pořád je 48/6 apod. což u staré NS5 nedělalo.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 10 years ago

Co takhle vyladit naklon u te anteny na AP? Oproti NS ty sektory vysilaji dost uzce ve vertikalni rovine.
0 x

info@adambalko.cz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod info@adambalko.cz » 10 years ago

Tak jak píše DarkLogic, sektory jsou z vyzařováním ve vertikále nakloněny směrem dolů, takže jsem taky při nasazení po pár dnech nastavoval elevaci na všech sektorech směrem nahoru ;)
Mít někoho na telefonu, kdo kontroluje signál a ostatní parametry a vždycky po změně pár vteřin počkat a refresh údajů v jednotce. Určíš si limity a pak doladíš k nejlepším hodnotám. Ideální je kontrolovat si hodnoty nejbližšího a nejvzdálenějšího klienta ;)
0 x
internetkyjov.cz

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 10 years ago

Kromě elevece antény může být problém s napájením rocketu - rocket žere podstatně víc než stará NS5 a může být špatný, zoxidovaný konektor, kabel nebo starý zdroj.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Charles2k

Tak jsme s tím dnes dlouze laborovali a moc jsme si nepomohli. Jak jste někteří radili, tak na sílu signálu u klientů nepatrně pomohlo velmi mírné zvednutí antény proti původnímu stavu. I když jsem koukal, že konkurence má totožné antény nedaleko našeho vysílače směrovány více dolů..., zvláštní. Je fakt, že ty 4 stupně ve vertikálu jsou dost málo. Ale spojovací rychlosti, kromě snad jednoho-dvou klientů, jsou pořád většinou 54/6. Síla signálu u klientů je přitom v rozmezí 55-70db. Jen v noci při menším rušení to vyleze na 54/54 či 54/48. Přes den se na starou NS5 jako AP spojovalo na vyšší rychlost.
Napájecí adapter je tam orig. 24V/1A, i ten jsem měnil a žádná změna.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 10 years ago

Moje zkušenost byla podobna

Nanostation 5 vyměnena za 90 antenu s rocketem.. No a jak jsme to vyresili ? Dali jsme misto 90 anteny pouze uhel 60 .. No a bylo to vyřešeno Ale uz je to dlouho dnes už ten vysilač je jnde.
A další věc... 1 polarizační a 2 polarizační není dobra volba míchat ... když dual tak i klienti dual a nebo 1 pol a klienti take 1 pol, Míchani děla problem s kvalitou signalu.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 10 years ago

Na těch NS5 máte nastavenou jakou polarizaci antény?
Je tam potřeba nastavit napevno stejnou jakou má na MIMO Chain0, jinak to bude blbnout. Proti rocketu a UBNT sektorce by to měl být horizontal.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Charles2k

Selič píše:Na těch NS5 máte nastavenou jakou polarizaci antény?
Je tam potřeba nastavit napevno stejnou jakou má na MIMO Chain0, jinak to bude blbnout. Proti rocketu a UBNT sektorce by to měl být horizontal.

Na NS5 klientech byla vertical. Zkusil jsem přehodit na horizontal a rozhodně není lepší, naopak síla signálu u klientů se zhoršila. Když nastavím adaptive, tak je zhruba stejné, jako u vertical. Jo a ještě poznámka - na vzdálenějších NS5 klientech mám Štouračův nástavec Nanoboot5.
Co ale trochu pomohlo na spojovací rychlosti je změna rate algoritmu z Conservative co jsem měl původně na EWMA.
0 x

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 10 years ago

Dej sem screen nastavení toho rocketu, to je divné. Máš přímou viditelnost od klientů? Mám podobné ap v hodně zarušeném místě a všichni jsou slinkováni na 54\54
0 x

AfrodCZ

Příspěvekod AfrodCZ » 10 years ago

Doporučuji zaktualizovat Firmware u všech stanic. Bývá to někdy problém, když sou rozličně starý zařízení a připojujete je k novým.
0 x