❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Návrh sítě ve firmě

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
jval

Návrh sítě ve firmě

Příspěvekod jval » 10 years ago

Zdravím, v současné době u nás ve firmě vypadá síť asi tak, že máme 1x RB2011L a několik (as 8) 8mi portových switchu. Prostě jak se postupně síť rozrůstala, tak se vždy jen přidal switch a jelo se dál. Nyní jsem se rozhodl, že je třeba s tím něco udělat a vyvstává mi u toho několik otázek se kterými by jste mi mohli pomoci.
Chtěl bych ve natahat z jednoho centrálního racku (pokud tedy nebude problém s délkou kabelů mezi rackem a nejvzdálenějšíma kancelářema) do hvězdy.
U každého PC bych chtěl počítat s jednou zásuvkou navíc, kdyby si náhodou časem někdo vymyslel VOIP.

V současné době máme:
24 PC stanic
5 periferií typu NAS, síťová tiskárna a pod
Jako hlavní router a brána je RB2011L v racku 15U

A teď tedy ty otázky:
1. Kabeláž raději tahat u stropu nebo u země?

2. Po celé trase dávat stejnou lištu a nebo jak postupně ubývají kabely po trase, tak zmenšovat?

3. Pokud je v určité kanceláři jedno PC na jedné straně a druhé na opačném konci, tak dát zásuvky na jednu stranu a po kanclu už to natahat lankama a nebo raději zásuvky rozmístit dle umístění PC.

4. Počítám-li, že bude 24 PC a tím pádem 24 případných VOIP, tak dát raději 2x24 switch a 2x24 patch panel a nebo obojí 1x48 (osobně mě přijde praktičtěší 2x24 s rozdělením PC a VOIP, ale nechám si poradit)?

5. Patch panely raději osazené a nebo s použitím pro keystony?

6. Pokud patch panely pro keystony, tak keystony pro ruční zařezání a nebo nějaké ty samozařezávací co dělá třeba solarix?

7. Předpokládal jsem že bych rozdělil síť pomocí VLAN, např. PC zvlášť, případný VOIP zvlášť a periferie zvlášť, ale nejsem v oblasti sítí odborník na HW, takže nevím jak nasadit prvky. Jestli nechat tu RB jako hlavní router a k tomu 2 obyč switche (jeden pro PC a jeden pro periferie, plus případně pak další pro VOIP) , nevím ale jestli to RB uroutuje gigovou síť? Nebo jestli místo 2x obyč switch dát 2x managed switch a RB nechat a nebo jestli dát 1x managed switch a k tomu 2x obyc switch a RB nechat jen jako bránu do netu?

8. Cat5e nebo Cat6? Musím to ještě změřit, abych věděl jastli se vejdu do těch 100m u Cat5e. Jaká je vlastně max délka segmentu u Cat6?

Zatím je to asi vše, ale do realizace mě jistě ještě nějaké dotazy napadnou.
Předem děkuji za odpovědi.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

1. je to jedno ... u stropu je to možná víc "chráněné před lidským živlem", ale stejně se na konci musíš dostat dolů.
2. je to jedno ... ale jeden typ se logicky lépe nakupuje. Než si složitě počítat, kolik se mi tam ještě vejde kabelů.
3. drát a zásuvky co nejblíže ke spotřebiči
4. u switche je to asi fuk, ale patchpanel je praktičtější 24 (z hlediska montáže).
5. osazené jsou lepší. Ale je to asi věc světonázoru.
6. já osobně samořezkám nikdy nevěřil
7. lepší switche se vždy hodí. Hledej alespoň parametry jako dhcp-snooping, ra-guard, loopback-detection. Oddělit něco VLANou se též může hodit. Ať už třeba ty telefony, nebo jiná "nebezpečná" zařízení. Nezapomeň, že to gigo routovat nebudeš. Největší toky ti půjdou v rámci switchů - a to je v pohodě. Uroutovat drobečky pro periférie, nebo třeba wifiny zvládne leccos. A lepší switche umí i všelijaké pomůcky jako třeba VoiceVLAN - podle výrobce (dle MAC) rozpoznávají VoIP a automaticky ho hází do extra VLAN. Pak nezáleží na tom, kam ho vrazíš.
S VLAN také nejsi omezen na to, že máš 24 stanic - potřebuješ extra switch pro ně. Co když přibude pětadvacátý? Budeš kupovat druhý, nebo větší? Když v tom pro periferie máš ještě místo? Ne, nebudeš ... stanice bude mít svoji VLAN v tom druhém switchi.
A osobně bych volil tři menší switche (dva v provozu, jeden ve skladu).
8. délka segmentu je oficiálně stejná. Cat6 bych volil. Pokud mě tedy netrápí extra peníze.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

1: Souhlasím, ale záleží na budově a kudy povede trasa. Pokud budeš obcházet dveře, budeš muset nahoru, pokud půjdeš kolem oken, možná zase budeš muset dolů. Pokud půjdeš spodem, lišty se schovají za stolem, pokud vrchem, nehrozí že to někdo třeba ukopne. Mě se v kanceláři líbí použití tzv. parapetních žlabů. POkud budeš chtít zásuvku posunout (a budeš mít kabelovou rezervu), není to problém. Ve žlabu mohou být i zásuvky na 230V.
2: Jeden typ se lépe nakupuje, ale velká lišta bude víc vidět a bude dražší. Zase záleží na konkrétní budově a konkrétní instalaci.
4: Patch panel nerozdělovat na Voip, PC. Zásuvky i patchpanel dobře popsat a není problém. Já většinou používám označení zásuvek patro.zásuvka A, B (pokud budou 2, když jich bude víc, tak A,B,C,.....) Teď máš nějaký plán, ale nakonec možná vedle sebe budou 2 PC. Navíc pokud bys přidával zásuvku, přidal bys 3 panel a byl by v tom zmatek.
0 x
Petr Krist

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

Jak uz rekl Ludvik, tak vlastne na vse odpovedel, switche rozhodne s managmetnem s podporou vlan, kdyz uz pises ze jiz stavajici situace neni OK, tak vlastne tema obyc switchema 24 portama bys nic noveho neprinesl, krom asi hezciho zapojeni nekde v racku :-)
0 x

jval

Ok, děkuji za odpovědi. Takže 1,2,3,4,5,6,8 vyřešeno.
Teď se ještě vrátím k switchum abych tomu trochu porozuměl.

Pokud tedy nechám RB2011 jako router, dhcp atd. a k němu přidám zatím 2 switche (VOIP zatím nebude), tak:
1. vlany bude třeba nastavit na RB a nebo jen na switchich?
2. jak na vlastní propojení? LAN či SFP? RB ovšem SFP nemá
3. a jak vlastně je lepší popojit? z RB do obou switchů a nebo z RB do jednoho a z něj pak do druhého??
4. nějaké dporučení ohledně switchů? jaká značka atd. je mi jasné, že Cisco je Cisco, nícméně pro vedení chci udělat cenový nástřel v obou případech, jednak Cisco a jednak něco levnějšího a tady právě by mě zajímalo jakou třeba značku považujete za spolehlivou a nebáli by jste se to nasadit.

děkuji předem za odpovědi
0 x

ludvik

jval píše:Ok, děkuji za odpovědi. Takže 1,2,3,4,5,6,8 vyřešeno.
Teď se ještě vrátím k switchum abych tomu trochu porozuměl.

Pokud tedy nechám RB2011 jako router, dhcp atd. a k němu přidám zatím 2 switche (VOIP zatím nebude), tak:
1. vlany bude třeba nastavit na RB a nebo jen na switchich?
2. jak na vlastní propojení? LAN či SFP? RB ovšem SFP nemá
3. a jak vlastně je lepší popojit? z RB do obou switchů a nebo z RB do jednoho a z něj pak do druhého??
4. nějaké dporučení ohledně switchů? jaká značka atd. je mi jasné, že Cisco je Cisco, nícméně pro vedení chci udělat cenový nástřel v obou případech, jednak Cisco a jednak něco levnějšího a tady právě by mě zajímalo jakou třeba značku považujete za spolehlivou a nebáli by jste se to nasadit.

děkuji předem za odpovědi

Teď už po nás chceš podrobnosti ... nevím jestli se ti s tím bude chtít někdo dělat.

1. VLANa ti rozdělí switch. Máš-li dvě VLAN, máš dva switche. Pokud budeš mít VLAN jen na switchi, tak takový provoz ten switch vlastně nikdy neopustí. Zkus si něco nastudovat. Svetsiti.cz, samuraj-cz.com
2. když nemáš SFP, tak se to přes SFP propojuje špatně. V rámci racku je to kromě toho naprosto fuk.
3. switch čip je i v tom RB. Takže každý switch zvlášť. Přeci nechceš, aby až jeden umře, tak aby ti umřela celá síť. Je to nepravděpodobné (to je pravděpodobnější umření RB), ale když už je máš ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jval

Ok, děkuju, snad se tím nějak prokoušu.
Pokud můžu tedy ještě otravovat, tak nějaký tip ohledně výběrů switchů?
0 x

ludvik

Výrobce už radši nedoporučuji. Sorry.
0 x

jval

Ok, a v rámci výrobce, např to Cisco by jsi mi něco dopručil, co by stačilo na naší síť?
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

My mame ve firme toto jen 8 porty

http://www.czc.cz/hp-1810-24g-v2/127330 ... 810_24G_v2

a pohoda
0 x

ludvik

To by znamenalo, že jsem ti doporučil výrobce s názvem Cisco :-)
jval píše:Ok, a v rámci výrobce, např to Cisco by jsi mi něco dopručil, co by stačilo na naší síť?
0 x

Kysa

jval píše:Ok, a v rámci výrobce, např to Cisco by jsi mi něco dopručil, co by stačilo na naší síť?

Na to co by ti stačilo sis vlastně odpověděl sám v prvním příspěvku. Stačí ti jakýkoliv obyčejný switch.
Takže moje rada je, zamysli se co bys mohl využít, neboj se a opravddu měj bujnou fantazii. Potom se podívej na ceny a možnosti switchů, hoď si to na papír a najdi kompromis. Třeba kompromis nebude potřeba, protože to co switche nabízí, ani nebudeš potřebovat.
Co se týká značek taky nemůžu sloužit, protože jsem jich moc nevyzkoušel, ale na tvé použití je to podle mě celkem šumák.
Ono pokud budeš chtít gigovou síť, výběr se ti dost zůží ;)
0 x
Petr Krist

jval

No a to je právě ono, vzhledem k naší současné topologii se snažím navrhnout to tak aby se rychlost a propustnost zlepšila. Chtěl bych dosáhnout té gigové sítě a co se týká switchů tak bych je raději předimenzoval a dal víc peněz než nasadit něco u čeho za chvíli zjistím, že to není to pravé.
Jestliže se bavíme o dvou switchích, tak jestli za dva switche typu tplink, zyxel a pod. dám dohromady 10k a nebo za dvě cisca, které budou ale o třídu kvalitnější dám dohromady třeba 18k, tak dám raději těch 18k.
Samozřejmě ty ceny střílím od boku, protože jak jsem říkal, switche z této kategorie se mi moc do rukou nedostaly, tak nejsem schopen sám si nějaký vybrat.

Pokud by tedy někdo měl ještě nějaký tip jaké switche by jste na popsanou síť nasadili, tak budu vděčný.
0 x

ludvik

On to chce vylepšit ... a ty mu poradíš tohle.
Kysa píše:Na to co by ti stačilo sis vlastně odpověděl sám v prvním příspěvku. Stačí ti jakýkoliv obyčejný switch.
0 x

Kysa

Odpověděl jsem mu na otázku "Co mi stačí na tuto síť"
Ale tím jsem odpovědí neskončil a napsal, jak bych to řešil.
Ono vylepšení už, podle mě, bude to, že bude mít vše v jednom místě, místo hromady switchů různě po baráku.
0 x
Petr Krist