❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vysoké latence a výpadky mezi RB951 a NTB

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Vysoké latence a výpadky mezi RB951 a NTB

Příspěvekod Petr S. » 10 years ago

Zdravím,

mám u jednoho klienta několik ntb stejné značky HP Lifebook A531-H a všechny fungují dost divně. Chvíli spojení na nich běhá, ale většinou jsou mezi spojema latence v řádech desítek, nebo stovek milisekund. A pak pakety i vypadávají. U některých NTB více paketů vypadává než se vrátí. U jiných to vypadává jen občas. Problém musí být mezi WiFi částí RB951Ui a těmi NTB, protože to dělá i když RB oddělím od ostatní sítě.

Nejnovější ovladače wifi jsem zkoušel a bez výsledku. Klient má ode mě tři stejné Mikrotiky v budově a dělá to na všech. Po testech jsem zjistil, že většinou po restartu wifi nebo provedení nějaké změny v RoS, která má za následek rozpojení wifi a nové spojení, běhá komukace v pohodě. Ale to jen asi prvních deset paketů.

Zkoušel jsem i místo Mikrotiku dát TP-Link TLWR720N. Výsledek byl ten, že sice pakety vypadávat přestaly, ale pořád jsou latence chvílema v řádech desítek milisekund. A sem tam nějaký ten paket vypadne, ale je to tak stokrát lepší než u RB951 :D V síti mají ještě asi deset malých minintb, ty fungují bez problémů. Můj NTB Lenovo Thinkpad T410 je bez problémů.

Setkal jste se s tím už někdo z vás? To, že by byla třeba vadná karta v ntb mě napadlo, ale pak by to nedělalo ve všech 10 NTB této značky, co mají...

Díky moc.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Může to dělat power save mód wifiny, pokud bude v NTBK natvrdo zapnut a v APčku vypnut - chvíli to jde, chvíli to nejde, chvíli je velká odezva. Takže zkontrolovat, zda je zapnut (ale opět ne natvrdo) v APčku, viz:
/interface wireless set wlan1 wmm-support=enabled
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

WMM by mělo mít s power save nic společného? Nebo jak to myslíš? Bylo to vypnuté, tak jsem to zapnul a uvidíme.

Jinak aktuální konfigurace wifi je teď tato:

Kód: Vybrat vše

/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n bridge-mode=disabled country=\
    "czech republic" disabled=no distance=indoors frequency=2417 l2mtu=2290 \
    mode=ap-bridge security-profile=skola ssid=Skola wds-default-bridge=\
    bridge-local wmm-support=enabled
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Tak to bohužel nepomohlo...
0 x

forkman
antispam: Ano

Příspěvekod forkman » 10 years ago

Sbal to a zkus to jinde. Řešil jsem podobný problém už několikrát a způsobovalo to rušení v pásmu 2.4GHz. Konkrétně to byla Wifi kamera z Číny. Měl to soused asi tak 50 m vzduchem a wifi prostě nejela. Stejná věc jinde s bezdrátovou chůvičkou, může to dělat cokoliv. Ale takhle nějak se to chovalo. Pokud se to potvrdí, zkusit to najít, nebo zavolat ČTÚ :D
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Zkusil jsem to doma s jiným RB951. Ze začátku se to chovalo úplně stejně. Pak jsem aktualizoval systém v noťasu a ovladače a najednou se to celý spravilo. Tak jsem naznal, že za to může asi noťas. Na původním místě ale to prej ale po přenesení notebooku je stále beze změny. Rušením to imho nebude - můj noťas tam funguje bezproblémů....
0 x