❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ začíná hrabat do VO-R /12

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Centr

Re: ČTÚ začíná hrabat do VO-R /12

Příspěvekod Centr » 10 years ago

Celkem by mě také zajímalo jak je to s 9 GHz od pana Peterky? Jak postupovat v případě návštěvy z ČTÚ?
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 10 years ago

Když si vemu nějakýho velkýho poskytovatele (Dial, Vodafone, O2, ČRa, GTS, atd.), musí i oni žádat o individuální povolení pro licencovaný pásma pro jednotlivý výstavby POPů, BTSek, apod.? Někde jsem kdysi četl, že dostanou nějaký frek. příděl a ten si sami koordinují v rámci celé ČR. Je to pravda?
Díky.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

kraljan

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

sub_zero píše:Když si vemu nějakýho velkýho poskytovatele (Dial, Vodafone, O2, ČRa, GTS, atd.), musí i oni žádat o individuální povolení pro licencovaný pásma pro jednotlivý výstavby POPů, BTSek, apod.? Někde jsem kdysi četl, že dostanou nějaký frek. příděl a ten si sami koordinují v rámci celé ČR. Je to pravda?
Díky.

Podle toho co mě povídal na jednom ze setkání pán z ČTÚ tak každý operátor má nějaký frekvenční příděl přes celou republiku, v rámvi tohoto přídělu si koordinuje spoje sám (nikdo jiný mu tam totiž neleze), spoj co si naplánuje, tak nahlásí ČTÚ, které mu jej přidělí na základě podkladů co oprátor předá a pap platí standartně za licenci podle zákona jako každý jiný.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Pletete hrusky s jabkama. Pokud jde o point to point radiove MW spoje, ty pracuji v kmit. pasmech, ktere stale koordinuje stat, prostrednictvim CTU. Postup operatora musi byt shodny stejne jakoby zadal kdokoliv jiny. Zada se tedy o prideleni IO na kazdy jednotlivy spoj.

Jina otazka je to ovsem u kmitoctu, ktere jsou nabidnuty formou aukce. Pak logicky soutezi konkretni subjekt o konkretni kmit. rozsah a s tim si pak muze vitez nakladat zcela dle zadavacich podminek souteze, vcetne vlastni koordinace v ramci prideleneho segmentu. To se v minulosti tykalo napriklad pasem pro GSM 900, 1800 a 2600MHz.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 10 years ago

GRFS píše:Pletete hrusky s jabkama. Pokud jde o point to point radiove MW spoje, ty pracuji v kmit. pasmech, ktere stale koordinuje stat, prostrednictvim CTU. Postup operatora musi byt shodny stejne jakoby zadal kdokoliv jiny. Zada se tedy o prideleni IO na kazdy jednotlivy spoj.

Takže operátor, který připojuje měsíčně 10 zákazníků napříč ČR pomocí licenčních ptp spojů, musím 10x oslovit ČTU s žádostí o licenci?
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Ano musi. Terminy zrizeni takovychto sluzeb jsou umerne spravnim lhutam CTU, takze se s tim pocita.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Pintero

Příspěvekod Pintero » 10 years ago

kraljan píše:Podle toho co mě povídal na jednom ze setkání pán z ČTÚ tak každý operátor má nějaký frekvenční příděl přes celou republiku, v rámvi tohoto přídělu si koordinuje spoje sám (nikdo jiný mu tam totiž neleze), spoj co si naplánuje, tak nahlásí ČTÚ, které mu jej přidělí na základě podkladů co oprátor předá a pap platí standartně za licenci podle zákona jako každý jiný.

Třeba na Šumavě teď T-Mobile všude nahodil nové spoje v 18 Ghz kvůli LTE. Takže 18G je odrovnaná ?? :o
0 x

kraljan

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

Centr píše:Celkem by mě také zajímalo jak je to s 9 GHz od pana Peterky? Jak postupovat v případě návštěvy z ČTÚ?

Můžete zkusit argumentaci, že ČOI u pana Peterky shledala vše v pořádku, tak to musí být v pořádku i Vás. Osobně se obávám, že nějakou ČOI znění všeobecných oprávnění vůbec nezajímá, natož aby jim rozuměla, zvlášť když s tím mají problém někteří vlastní úředníci ČTÚ.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

kraljan píše:
Centr píše:Celkem by mě také zajímalo jak je to s 9 GHz od pana Peterky? Jak postupovat v případě návštěvy z ČTÚ?

Můžete zkusit argumentaci, že ČOI u pana Peterky shledala vše v pořádku, tak to musí být v pořádku i Vás. Osobně se obávám, že nějakou ČOI znění všeobecných oprávnění vůbec nezajímá, natož aby jim rozuměla, zvlášť když s tím mají problém někteří vlastní úředníci ČTÚ.

Ale za zajima... Vyslovne na zadost Inspektoru COI jsme doplnovali navod k pouziti prave kvuli zmene VO-R. Kontrola skoncila po vejiti v platnost noveho VO-R. Jen tak mimochodem... COI na nas poslala CTU na bonz od Alcomy, kontrola nic neshledala, takze CTU ted nema moc paky jak si vyskakovat, krome toho, ze bude opruzovat uzivatele, kteri ake uzivaji legalni zarizeni.
Kouknete k nam na stranky, tam je povidani k tomu, jak se pri kontrole chovat.
My uz podnikame pravni kroky proti CTU, aby jeji urednici prestali porusovat zakony.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

hmm na bonz od alcomy, mě by jen zajímalo proč alcomě vadí 9GHz Wifina....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

okoun píše:hmm na bonz od alcomy, mě by jen zajímalo proč alcomě vadí 9GHz Wifina....

Kdo hleda ten najde, CTU primo alcome odpovedelo, ze to necha prosetrit. Lidi z Alcomy dokument radne upravili a neco pustili na sve stranky, neco jineho dali sem na forum a urednik z CTU mi potvrdil, ze to bylo na zaklade dotazu od tohoto vyrobce. Jeste necim to mohu upresnit? Proc ji vadi wifina? Ted uz asi ne, ale jednu dobu tam pracovala.. Sebranka?
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Pintero píše:Třeba na Šumavě teď T-Mobile všude nahodil nové spoje v 18 Ghz kvůli LTE. Takže 18G je odrovnaná ?? :o

Ani nahodou. Znamena to jeden VF kanal s sirkou typicky 28MHz, pro kazdy konkretni RR spoj.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Insider
Kontaktovat uživatele:

GRFS píše:
Pintero píše:Třeba na Šumavě teď T-Mobile všude nahodil nové spoje v 18 Ghz kvůli LTE. Takže 18G je odrovnaná ?? :o

Ani nahodou. Znamena to jeden VF kanal s sirkou typicky 28MHz, pro kazdy konkretni RR spoj.

S kvalitou planovani, muzou rychle dojit, vypocty se delaji s velkou davkou opatrnosti a Obcas je to fakt hloupy jak plytvaji s kmitocty
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Ano nepritelem efektivniho vyuziti spektra je v prvni rade nevedomost a hned v zavesu chamtivost. Nicmene nemyslim si, ze je treba sirit paniku. Zajimave to zacne byt az pri prechodu z LTE na LTE-A, protoze tam uz "bude treba" migrovat (text v uvozovkach vysvetluji v dalsim odstavci) na 56MHz VF kanaly. Ale take je treba mit na pameti, ze tam, kde to pujde, budou patere pro LTE na optice a te maji oba operatori, sdilejici sve site, vic nez dost.

Ono by se dalo pouzit napr. XP(IC) ve 28MHz kanalu se stejnym vysledkem, jako jeden 56MHz kanal s jednou polarizaci, ale to stoji vic penez na zeleze a proto do toho nikdo z operatoru nepujde. Chovaji se stejne, jako vsichni ostatni. Chteji maximum muziky za minimum penez.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Centr

Příspěvekod Centr » 10 years ago

Díky za info. Takže pokud se pro 9 GHz rozhodnu, je možné se v případě kontroly z ČTÚ na Vás obrátit? Respektivě, pokud by pánové z ČTÚ prudili. :)
0 x