❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB711 nová verze - nechce se připojit na AP

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
keksik

Re: RB711 nová verze - nechce se připojit na AP

Příspěvekod keksik » 12 years ago

LuFi píše:Zdravím,
objednal jsem na aspě RB711-2HnD, a přišla mi série 203, (ležák?) plastový ethernet a kulaté mmcx konektory, navíc jeden je připájený dost nakřivo. Chci to dát do JA-215 Gentleboxu a používat jako klienta, přečetl jsem celé vlákno a mám teď docela strach to zapojit :(

:mrgreen: :mrgreen: mas dve moznosti:
- zverit sa so svojimi pocitmi dodavatelovi HW a ziadat ho o vymenu HW, pretoze predmet dodavky v tebe nevzbudzuje doveru
- normalne to zacat pouzivat a dufat ze ked sa to ma pokazit tak sa to pokazi v zarucnej dobe
0 x

LuFi

Příspěvekod LuFi » 12 years ago

pcwifi: Máš pravdu, namontuju to a uvidím.

Obrázek
Tento konektor je připájený trochu nakřivo, na funkci by to nemělo mít vliv. (na fotce to není moc vidět.)

tom-tom píše:Už první markantní rozdíl v těch konektorech je ten, že v tom "B" sedí pigtail přesně tak akorát a v tom "A" lítá pigtail jako šu*ín v holínce.
A několik jsem jich porovnával pod mikroskopem a kvalita zpracování jde taky poznat na první pohled.

Pigtail po nacvaknutí šel v konektoru otáčet, ale že by tam byla nějaká vůle jsem nezpozoroval.

Signál vypadá takto:

Obrázek

je to OK??

Ještě jeden dotaz: Na druhé straně je RB433AH s kartou, která nemá MIMO, takže jsem vypl příjem na chain 1:

Obrázek

Je to tak správně, nebo mám vypnout i vysílání na chain 1??

EDIT:
Asi po 24 hodinách provozu se RB úplně odmlčel, napájení je UBNT 24V 0.5A přes 10m FTP kabelu, když jej teď zapnu jen blikají všechny LED na RB a vydává to takový divný zvuk, zároveň bliká dioda na adaptéru. Je vadný adaptér nebo RB?
0 x
Advanced user ISP's nightmare

LuFi

Příspěvekod LuFi » 12 years ago

RB jsem poslal do aspy na reklamaci, ale reklamace byla zemítnuta, že prý je RB v pořádku. Tak si říkám je to jasné, chyba je v UBNT adaptéru. Ale zkusil jsem to zapojit a už 2dny to normálně funguje. Čím to mohlo být?
0 x
Advanced user ISP's nightmare

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

Zdravím,
tak se nám zase ochladilo a jak jsem čekal, "ozvaly" se poslední kusy RB711 se syndromem poklesu TX cca o 20dB. Nyní je to už nepříjemné, jsou po záruce. Tak mi to nedalo a zkusil jsem lokalizovat příčinu. Koncový stupeň vykazoval podezřelé hodnoty, tak jsem ho zkusil vyměnit, stejně jsem na něho měl už dlouho podezření. Po výměně koncového stupně jede vše, jak má.
Opravený RB nasadím do provozu a uvidíme. Pokud se závada bude opakovat, vyměním i MMCX konektor, který byl označen výrobcem jako oficiální příčina této hromadné poruchy. Takže nyní mám první jistotu, že příčinou je porucha koncového stupně (malý čip 5530, 16 nožiček, pod deklíkem). Proč ale odchází, to není nadále jasné.
Dotaz: má už někdo po 3 letech nějaké bližší informace, co tuto velmi nepříjemnou závadu způsobuje?
Dík, mpcz, 06.12.2014
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 10 years ago

Dotaz: má už někdo po 3 letech nějaké bližší informace, co tuto velmi nepříjemnou závadu způsobuje?
Dík, mpcz, 06.12.2014

Změř si závislost kapacity na teplotě u těch mikrofaradových keramik ve spínaném zdroji RB...
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

Selič píše:
Dík, mpcz, 06.12.2014

Změř si závislost kapacity na teplotě u těch mikrofaradových keramik ve spínaném zdroji RB...

Zdravím,
TO "Selič": na RB je jich vždy několik zdrojů/měničů. Na který se mám zaměřit? Mám tomu rozumět tak, že toto je ta příčina hromadných poruch koncového stupně RB711, 2010/2011? To je podezření nebo ověřený fakt? Ptám se proto, že u mých kusů RB se žádný měřitelný pokles kapacity neprojevuje. (Test do -20 C.)
Ještě jsem chtěl vyměnit ten MMCX konektor, Sergej ho údajně doporučoval zmáčknout, kvůli špatnému kontaktu, ale je jiné konstrukce. Ten na nové, funkční verzi má středový kontakt protažený na druhou stranu PCB. Ten na nefunkčních verzích má středový pin jen "nalepený" na PCB shora, takže při nedostatečném prohřátí cínu při montáži nemusí dojík k řádnému spoji.
Dík, mpcz, 06/12/2014
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

Zdravím,
tak máme zase další zimu, pokles teplot pod nulu a opět hromádka RB711 s vadným koncovým stupněm. Ta Sergejova chyba nás stála určitě pár desítek tisíc. Jenomže jaká? Má již někdo přijatelné vysvětlení pro tuhle poruchu? Co je jisté, tak k tomu dojde při poklesu teplot v okolí nuly a nejčastěji u klientů, kteří napájení antény na noc vypínají.
mpcz, 17.01.2016
1 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 9 years ago

Co treba tim ze se to orosi .... voda je svinec ....
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 9 years ago

mpcz píše:Zdravím,
tak máme zase další zimu, pokles teplot pod nulu a opět hromádka RB711 s vadným koncovým stupněm. Ta Sergejova chyba nás stála určitě pár desítek tisíc. Jenomže jaká? Má již někdo přijatelné vysvětlení pro tuhle poruchu? Co je jisté, tak k tomu dojde při poklesu teplot v okolí nuly a nejčastěji u klientů, kteří napájení antény na noc vypínají.
mpcz, 17.01.2016

Niekde som cital, ze to začne pri tej núe osvilovat. Ja to riesim tak, ze nadvihnem jeden roh tieniaceho krytú, aby tam bola skara a potom sa stanú dve veci. Bud to začne sa chovať normálne a da sa regulovať Tx, alebo iné kusy idu len na Tx na def-kedy pri pokuse dat natvrdo napr Tx 17, spadne to dole ako ked to je s tým plechom choré. Nikdy som cely plech nemusel dat celkom prec. Odskusane na 10-15 RB711 dlhodobo.
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

Zdravím,
to by asi chtělo trošku objasnit. Můj první symptom u těchto RB711 se zaoblenými rohy MMCX konektoru je ten, že se odpojí od AP. Změřím koncový stupeň a co vidím - zkrat. Pak už můžu dělat co chci a řešení žádné - jen koš nebo vyměnit koncový chip s tím, že příčina neodhalena, naděje na další = stejnou poruchu žije vesele dál. A protože jsem při posledním incidentu přišel i o klienta (porucha neděle ráno, oprava pondělí 11.00 - koupě karty GSM se 100GB byla rychlejší), raději koš.
mpcz, 17.01.2016
0 x