❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Oddělení dvou podsítí

Návody a problémy s konfigurací.
fblaha

Oddělení dvou podsítí

Příspěvekod fblaha » 10 years ago

Dobrý den,
potřeboval bych kvalifikovaný názor na řešení oddělení dvou samostatných podsítí na jednom MK na RB 2011.
port 1 -> GW na internet - veřejná IP
port 2-4 -> bridge1 - IP 192.168.1.0/24
port5-10 -> bridge 2 IP 192.68.2.0./24

Napadají mně 3 řešení:
Buď udělat pravidla na filtru nad bridges
nebo udělat použít mangle na provoz mezi jednotlivými adresovými rozsahy a příslušně markované packety dropovat
a nebo udělat pravidla nad routovací tabulkou a zakázat vzájemné routování mezi 192.168.1.0/24 a 192.168.2.0/24.

Jde mi o co nejjednodušší řešení, které bude vyžadovat co nejmenší režii. Cílený útok směrem zevnitř mezi jednotlivými bridge či podvrhování MAC adres neuvažuji, jde jenom o preventivní opatření.

Váš názor prosím?
0 x

ssnakess

Příspěvekod ssnakess » 10 years ago

Nestačí pouze dropnout komunikace mezi 1.0/24 a 2.0/24 a opačně?
2 řádky ve firewallu.
Naposledy upravil(a) ssnakess dne 05 Dec 2014 14:04, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Proč se drbat levou rukou pod pravou nohou, když můžu použít pravou?

Stačí přeci zakázat vše ala: src=prvni_sit dst=druha_sit ... a obráceně taky. Ve filter tabulce.

Mimochodem potřebuješ ten bridge? Udělej z toho switche. Zbytečně se připravuješ o výkon.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

fblaha

Příspěvekod fblaha » 10 years ago

OK. Děkuji za názor.
Nebudu vymýšlet složitosti, udělám to jednoduše.

Díky za názor
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Jde to i jedním řádkem ...
/ip firewall filter
add action=drop chain=forward in-interface=!wan out-interface=!wan
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.