❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problem s Vlan na bridge

Návody a problémy s konfigurací.
arno2303

Problem s Vlan na bridge

Příspěvekod arno2303 » 10 years ago

Ahojte, este len začinam s mikrotikom a narazil som na problem ktory sa mi zatial nepodarilo vyriešiť.
Začnem takto na CCR som si spravil ether2 a ether 3 do bridgu kde na ether2 a aj na bridge je vloženy este vlan teda ide mi o to že napr do ether3 pripojim pc do ether2 ine zariadenie a tym padom by mi uz do neho z PC isiel aj vlan kedze by mi ho na porte ether2 pridalo. Tak tomu teda chapem ja a takto to mam nastavene aj na tom CCR kde mi to aj funguje. pre info pripajam prikaz z terminalu ako som to nastavil.

Kód: Vybrat vše

vytvoril som si vlan
add name=vlan1 vlan-id=10 interface=ether2
do vytvoreneho bridge som dal
add bridge=bridge1 interface=ether3
add bridge=bridge1 interface=ether2
add bridge=bridge1 interface=vlan1

a problem zacina v tom že presne toto iste potrebujem rozchodit aj na RB1100AHx2 presne tak isto tam všetko nastavim ale vobec sa mi to nerozbehne vobec sa cez ten bridge nedopingam z pc na to koncove zariadenie.

Vopred dakujem za radu :)
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

arno2303 píše:Ahojte, este len začinam s mikrotikom a narazil som na problem ktory sa mi zatial nepodarilo vyriešiť.
Začnem takto na CCR som si spravil ether2 a ether 3 do bridgu kde na ether2 a aj na bridge je vloženy este vlan teda ide mi o to že napr do ether3 pripojim pc do ether2 ine zariadenie a tym padom by mi uz do neho z PC isiel aj vlan kedze by mi ho na porte ether2 pridalo. Tak tomu teda chapem ja a takto to mam nastavene aj na tom CCR kde mi to aj funguje. pre info pripajam prikaz z terminalu ako som to nastavil.

Kód: Vybrat vše

vytvoril som si vlan
add name=vlan1 vlan-id=10 interface=ether2
do vytvoreneho bridge som dal

a problem zacina v tom že presne toto iste potrebujem rozchodit aj na RB1100AHx2 presne tak isto tam všetko nastavim ale vobec sa mi to nerozbehne vobec sa cez ten bridge nedopingam z pc na to koncove zariadenie.

A ip mas nejakého dhcp klienta na tu Vlan nebo jak?

Vopred dakujem za radu :)
0 x

arno2303

takto IP tam nemam žiadne napisem presne o čo mi ide. Mam zariadenie na ktore ma pusti len ked budem ma vlan priamo s NTB sa na neho pripojit nemožem lebo sietova karta ich nenastavi. Preto skušam ten bridge na mikrotiku.

PC ma IP 192.168.2.4
Koncove zariadenie 192.168.2.6 s Vlan 10

Ja od toho bridgu potrebujem len to aby mi k tym paketom čo pridu z ether3 na ethe2 pridal ten vlan a na tom CCR mi to pekne funguje že sa dostanem az do rozhrania toho zariadenia a tie iste nastavenia na RB1100 ma nepusita tam ani ping neprejde :/
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Nepřidávej do toho bridge ten port ether2, ale jen tu vlan1. Takže:

Porotož eta tvoje konfigurace dělá jeětě něco trochu jiného, než chceš...
Jinak na RB1100AHx2 záleží, jaké porty použiješ, tohle by mohl ustát, pokud použiješ porty 11 až 13.
0 x

arno2303

aha dakujem za radu :) skusim to. A mohol by si mi troška prosim ta vysvetlit aspon nejak zbežne alebo link niekde kde je vysvetlene to čo si povedal že by to to robilo niečo ine ako chcem :) Proste ma to zaujma rad sa priučim :) a k ta nebudu boliet prsty aj to prečo tie porty 11 až 13 :) Promin že otravujem :D
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Porty 11~13 jsou přímé Ethernet porty, žádná inteligence, podobně jako na CCR. Kdežto porty 1~10 jdou přes hardwarový switch chip, který do toho vnáší dvé specifika a ten nemusí tu konfiguraci rozfdýchat.
Pokud namlátíč do bridge přímo i ether2:
tak pak co přileze přes ether3, tak posíláš do ether2 2x, jednou bez VLAN tagu a podruhé s VLAN tagem. Nebo co přileze přes ether2 s VLAN tagem, tak se ti může cpát zpět do ether2 bez tagu a i do ether3 (také bez tagu).
Pravděpodobně s eit stlao to, že co přileze přes ether3 se ti posílalo do ether2 bez tagu a ne s tagem v závislostina tom, jak zblbla bridge tabulka switchování MAC adres.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Ono především v mikrotiku nelze mít v bridge jak Ether, tak VLAN z toho samého rozhraní. I kdyby to bylo nakrásně v různých bridge. S tím už jsem si hubu nabil.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

arno2303

Aha, dakujem chlapi este raz za radu. :-) a aj za to po t drobné vysvetlenie, zase som o nieco mudry :-) vdaka
0 x