Čau všem,
mám následující nastavení
Wifi: 192.168.3.1/24
Ether2: 192.168.2.1/24
Když se pokusim s PC na kabelu (192.168.2.150) připojit se na http server (na wifi), tak to napíše nelze se připojit na 192.168.3.146 (PC kde běží http)
Jako masku sítě mám 255.255.0.0 .
Potřeboval bych radu jak nastavit mikrotik, aby to fungovalo jak si představuju, nebo popřípadě napsat proč to takhle nejde.
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik wifi a kabel síť
Tie oba dhcp servery v administracii MK zrus, t.j. pre ether2 a tiez wifi.
Vytvor jeden brigde. Do toho bridge daj ethernet2 a wifi.
Teraz vytvor dhcp server pre brigde.
Teraz by mali vsetky zariadenia dostavat ip adresu z jedneho rozsahu bez ohladu na to ci je dane zariadenie pripojene cez wifi, alebo kabel.
Toto by malo vyriesit problem, ak to spravne nakonfigurujes.
Uz len staci zadat na pc ip adresu zariadenia na ktore sa chces pripojit.
Vytvor jeden brigde. Do toho bridge daj ethernet2 a wifi.
Teraz vytvor dhcp server pre brigde.
Teraz by mali vsetky zariadenia dostavat ip adresu z jedneho rozsahu bez ohladu na to ci je dane zariadenie pripojene cez wifi, alebo kabel.
Toto by malo vyriesit problem, ak to spravne nakonfigurujes.
Uz len staci zadat na pc ip adresu zariadenia na ktore sa chces pripojit.
0 x
Díky za rekci. Todle je jasný, akorát bych potřeboval jenom vedět, jestli mam na těch rozhraních nechat nastavený jejich IP co mam teď LAN 192.168.2.1 a WIFI 192.168.3.1. Předpokládám že u wifiny bych dal 192.168.2.2. Nebo je mam úplně zrušit a dát IP jenom pro ten bridge ?
0 x
tichy píše:Díky za rekci. Todle je jasný, akorát bych potřeboval jenom vedět, jestli mam na těch rozhraních nechat nastavený jejich IP co mam teď LAN 192.168.2.1 a WIFI 192.168.3.1. Předpokládám že u wifiny bych dal 192.168.2.2. Nebo je mam úplně zrušit a dát IP jenom pro ten bridge ?
jenom bridge ip a na nej dhcp server
0 x
Nemáš tam špatně masku sítě? tj. 255.255.255.0 ?
0 x
::RouterLEGOboard::
michnzee píše:Nemáš tam špatně masku sítě? tj. 255.255.255.0 ?
JO to má, taky jsem si říkal, ale myslel jsem že to je spíše překlep..
0 x
Díky moc za info.
To nastavení je už mi jasný. Co se týče tý masky sítě, tak tu tam mam napsanou tak jak ji mam. Ja jsem to tam dal, aby spolu mohli komunikovat zařízení který maj IP jak 192.168.2.x tak 192.168.3.x . Abych řek pravdu, tak vtom mam dost velkej hokej
, ale pomalu tomu začínám přicházet na klub
.
Ještě jednou děkuji všem.
To nastavení je už mi jasný. Co se týče tý masky sítě, tak tu tam mam napsanou tak jak ji mam. Ja jsem to tam dal, aby spolu mohli komunikovat zařízení který maj IP jak 192.168.2.x tak 192.168.3.x . Abych řek pravdu, tak vtom mam dost velkej hokej

Ještě jednou děkuji všem.
0 x
Kdybys měl masku 255.255.255.0 a zbytek jak jsi psal v prvním postu, fungovalo by Ti to také. Navíc by sis mohl provoz mezi WIFI a LAN filtrovat podle potřeby.
0 x