❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 2x Nanostation M5 a jeho rychlost

Návody a problémy s konfigurací.
reset

Re: Spoj 2x Nanostation M5 a jeho rychlost

Příspěvekod reset » 11 years ago

Radek Úlehla píše:
Na NSM5 budeš mít na 500m s výkonem 0dBm signál -72dBm. To stačí na MCS15 naprosto bezproblémů nebo snad ne? Když přidá výkon, tak skončíš někde u -54dBm, to nestačí? K čemu o cca 6dBi silnější antény? Teď se nebavíme o okolním prostředí, ale čistě o spoji.

no nevim, nevim,
client , signal -71 , MCS12 , ccq 92% , slinkovano max na 108-180Mb , podle me nic moc
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

JDO

Příspěvekod JDO » 11 years ago

Pater_r_1.png
Pater_r_1.png (8.61 KiB) Zobrazeno 1801 x
test_r.png
test_r.png (8.34 KiB) Zobrazeno 1801 x

Zdravím po dleší odmlce. Spoj je podle mě dost kvalitní, přesto nedokážu využít maximální kapacitu linky při stahování z internetu. Za úspěch bych považoval, kdyby tam teklo z internetu v běžném provozu 45Mbps. Jsem teď na třetině. Reálně mi spojem teče 15Mbps. Po delším testování jsem přišel na to, že když použiju doplněk mozily DownThemAll!, který při stahování z internetu otevře víc kanálů, tak mi rychlost stahování vyskočí na 5-6MBps! V běžném módu stahování to však ne a ne fungovat. Čím to může být? Znovu opakuji, že při stahování na interní síti z NAS serveru bez problémů přes WIFI spoj běžně teče 5-6 MBps pokud kopíruji PC-PC. Pokud stahuji z internetu na metalice za modemem a routerem (PC, WIN, Kerio), tak mi rychlost stahování skáče až na 25 MBps! Přes WIFI nejsem schopný dosáhnout vyšší rychlosti než 15Mbps. Chápu, že teoretické maximum na tomto spoji je někde kolem 50Mbps. Ale to stále dost chybí. Dokážete mi poradit???

Jura
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

Jestli to dobře chápu, máš modem -> PC, které funguje jako router -> nano station -> vzduch -> další nano station -> pc
pokud připojíš další pc za router, jak rychle to funguje?
A co to kerio, skusils ho vypnout? Co to dělalo potom?
0 x
Petr Krist

JDO

Příspěvekod JDO » 11 years ago

Ano, je to tak jak píše Kysa. Internet -> Modem -> PC, které funguje jako router -> nano station -> vzduch -> další nano station -> pc. Hned za routerem na metalice mi internet běhá svižně. Bězně stahuji kolem 20-25 MBps (UPC až 240Mbps). Ovšm vzduchem neumím běžně přenést víc než 15Mbps. Nevím kde je zakopaný pes. Pokud připojím PC hned na modem bez routeru tak je rychlost stejná 20-25MBps. UPC má přidělování adres DHCP. Za routrem používám statické adresy. Chhtěl jsem zkusit přenést "holý" internet přes dva body vzduchem, ale narazil jsem na problém, že mi to nechtělo chodit. Nastavil jsem oba Nanostationy (AP-Client) jako DHCP, ale nejelo mi to. Měl jsem variantu kdy byly Nanostationy nastaveny oba s pevnou adresou, taky mi to nejelo. Zkoušel jsem nastavit i clienta jako router, ale nefungovalo to. Možná tam má UPC nějakou ochranu?
0 x

smithy01

Příspěvekod smithy01 » 10 years ago

Zdravím JDO,

mohu potvrdit Vaše obavy a problém, který máte s ubiquiti... já měl m5ky nanostationy 1vs1 na 500m a nikdy jsem se u netu nedostal na rychlejší stahování než 40mbps... za to NAS od kamaráda přes antény tahá veselé 95mbps... je to záhada a ten samý problém máme i u m5 400 1 vs 1... kamarád taky sedí na optice 100mbps.. Všechny možné testy pres iperf nevyjímaje potvrdily fakt, že tahání dat z NAS běží na 95% přenosové kapacity linky, kdežto net je na 40%...
0 x

bezdratsmrdi

Příspěvekod bezdratsmrdi » 10 years ago

Já tento test dělal v září 2009 a už tenkrát jsem si všiml, že M5 UBNT na 1 spojení má limit 40mbps, ovšem na víc spojení (testoval jsem FTPkem na 50m) to jelo jak vzteklý co dal ETH. Vidím, že ubnt se za těch 5 let moc daleko v tomhle nedostalo.
Feature, někde se tu o tom už debatovalo. Ovšem těch 14Mbps nebo kolik tam má, to je prostě někde zarušíno, ten signál je taky dost bída na tu dálku, -71 je ve městě hranice šumu :twisted: Na speedtestu se nicméně s nanobridgem dá vytočit i 70-80Mbps u single usera (byť speedtest nejspíš generuje více spojení). Na rychlost.cz to měří třeba přímo na 1 vlákno a na víc vláken, zkus tam měřit, jaký bude "rozptyl" rychlostí single a multi-vlákno.
0 x