❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

pomoc s dolazením pošťáka

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
okoun
antispam: Ano

Re: pomoc s dolazením pošťáka

Příspěvekod okoun » 10 years ago

tak změna byla provedena před chvilkou ta adresa před tím byla listed poor, nicméně mám u forpsi že *. jde na tu ip adresu kteoru píšeš a potom na *. je MX záznam na mail.*

jiank ještě jsem to nechal projíždět jakým si testrem a je divné že SMTP Transaction TIMe je někdy se zelenou fajfkou a někdy takto
test.jpg
test.jpg (131.58 KiB) Zobrazeno 2463 x
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Protože té cfg máš smtpd_delay_reject = yes, takže když má dojít k odmítnutí převzetí pošty, tak tam úmyslně nacpe 10 sekund zpoždění pro zdržování zkoušení spamerem, zda nefunguješ jak open relay. Takže to je Ok.
0 x

okoun

jinak ptal jsem se správce domény a pošťáka z jedné firmy z které sem nepřijde od nich ani jeden email ani ke mě do logu a prý se jim ty emily ani nevrací zpět což mi přijde tedy divný co to může být za průs..
jinak seznam.cz, volny.cz a gmail.com mám odzkoušené že sem chodí...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Musíš se ale té firmy také ptát, zda odesílají maily samy přímo nebo přeposílají všechnu poštu od sebe k někomu (třeba na to Virsufree) a doručovaní dělá pak ten prostřeník. Pak je to o tom, co dělá ten prostředník. Takže si to chce vyžádat kus z logu od nich, kde je vidět odeslání toho mailu, tam uvidíš i kam to fakticky poslal. Pokud to bude na tvoji IP, tak hledat v ten čas u sebe v logu, co tam máš ty. Pokud to jde přes prostředníka, tak hledat u sebe v logu v čase podobném tomu od něj, co se dělo směrem k tobě (zda bylo odněkud nějaká snaha o doručení něčeho).
V té konfiguraci máš třeba i celkem dost tvrdé odmítání už při pokusu o připojení, co jsou přímo na cca dvou blacklistech (přívětivější je to přijmout, prohnat spamassinem a jen kldyž to bude na víc současně, pak blokovat/značkovat jako spam).
Takže pokud víš od koho to nechodí, zavolej mu, pošli mi něco teď a čum ři tom do logu a i přes tcpdump na port 25, zda se něco bude dít a odkud...
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 10 years ago

V tom navode to sice nevidim, ale nema nahodou amavis zapnutu default karantenu ? Pripadne ako double bounce, ze to nemoze ani vratit. Ak das mailq vrati nejaku postu ktoru nemoze dorucit ? Pripadne este mozes pozriet /var/spool/postfix .... i ked iba podla msg ID.
Amavis zapisuje tiez do mail.log, takze urcite prejdi podrobne log, nejaka zmienka tam o tom musi byt.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 10 years ago

Sorry za OT: mate nekdo zkusenost s konfiguraci Dovecot mail serveru pro one-way synchronizaci posty z POP3 serveru ? Typu doveadm sync -1 ... Dokumentace neni uplna - jsou tam slusne diry, kdy proste nektery parametry nevim jak nastavit. nemate tedy nekdo s timto zkusenosti ci odkaz na lepsi dokumentaci/best-praticies nez je bezne oficialni ?

Jeste jednou sorry a predem diky! 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Ak potrebujes pretiahnut z pop komplet obsah, mozes pouzit aj fetchmail. Myslim, ze ucel to splni rovnako.
0 x

okoun

tak to jsem právě zkoušel, odeslal a u mě v logu vůbec nic ani rána a to jsem čekal 5 minut, jinak, píšeš že to mám moc tvrdé, tak co mám kde přepsat abych to změkčil?
Díky

Majklik píše:Musíš se ale té firmy také ptát, zda odesílají maily samy přímo nebo přeposílají všechnu poštu od sebe k někomu (třeba na to Virsufree) a doručovaní dělá pak ten prostřeník. Pak je to o tom, co dělá ten prostředník. Takže si to chce vyžádat kus z logu od nich, kde je vidět odeslání toho mailu, tam uvidíš i kam to fakticky poslal. Pokud to bude na tvoji IP, tak hledat v ten čas u sebe v logu, co tam máš ty. Pokud to jde přes prostředníka, tak hledat u sebe v logu v čase podobném tomu od něj, co se dělo směrem k tobě (zda bylo odněkud nějaká snaha o doručení něčeho).
V té konfiguraci máš třeba i celkem dost tvrdé odmítání už při pokusu o připojení, co jsou přímo na cca dvou blacklistech (přívětivější je to přijmout, prohnat spamassinem a jen kldyž to bude na víc současně, pak blokovat/značkovat jako spam).
Takže pokud víš od koho to nechodí, zavolej mu, pošli mi něco teď a čum ři tom do logu a i přes tcpdump na port 25, zda se něco bude dít a odkud...
0 x

Majklik

Řádek:
smtpd_helo_restrictions = permit_mynetworks, warn_if_reject reject_non_fqdn_hostname, reject_invalid_hostname, permit
Pokud připojující se server se nepředstaví korektně formátovaným ID, tak ho odmítneš (reject_non_fqdn_hostname). Pokud bude je ID korektně formátováno, ale nebude existovat v DNS, tak ho odmítneš (reject_invalid_hostname) - tohle je kontrola v rozporu s RFC, klient má předložit ID ve formátu doménového jména, ale může jít o jméno interní. A pokud jsi nezměnil "myhostname = mail.example.com", tka děláš stejnou chybu v HELO i ty.
Řádek:
smtpd_client_restrictions = reject_rbl_client sbl.spamhaus.org, reject_rbl_client blackholes.easynet.nl, reject_rbl_client dnsbl.njabl.org
Pokud klient bude na seznamu sbl.spamhaus.org nebo blackholes.easynet.nl nebo dnsbl.njabl.org,tak od něj poštu nevezmenš.
Nicméně ve všech případech by se to mělo u tebe objevit v logu nebo vidět aspoň pokus o připojení. Takže je vhodné se druhé strany zeptat, kam to dle jejich logů odešlo...
0 x

okoun

tak hodnoty reject_non_fqdn_hostname a reject_invalid_hostname jsem dal.
jinak konečně se z té firmy odkud nám to nešlo se ozvali a co se nestalo, jejich pošták neustále odesílal zprávy na starou ip adresu starého serveru přitom od měny dns uběhlo asi 17 hodin. takže nevím co mohou mít silně blbě nastavené....
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

No záleží ako máš nastavené TTL u seba v DNS. Pred zmenou sa oplatí aspoň deň vopred zmeniť TTL na cca 3600 a po 1 dni zasa späť.
Samozrejme aj toto sa dá ignorovať ak si to človek u seba v DNS nastaví fixne, potom jedine danú stranu spamovať nech si to dajú do poriadku.
0 x

okoun

tak u forpsi kde to je tam je 30 minut takže problém jasný u nich, všade jinde to bylo velmi rychlé, seznam, google a podobně
ještě mě zajímá poslední věc, potřebuji jednu schránku, ktoum mám založenou v postfix adminu zduplikovat na nějakou sx@seznam.cz, tedy vše co přijde aby se poslalo v kopii i tam, v postfix adminu jsem našel celé přesměrování, ale to nechci, protože budou chodit zprávy pouze tam, a já potřebuji na obě místa
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

V aliasoch v destination nastav pôvodnú adresu a pridaj tam aj tu seznam.cz . Postfix to presmeruje a aj doručí lokálne. Tak to funguje normálne, v postfixadmine skus prehadzovať to nastavenie, local alebo forward.

edit: Ak by to postfixadmin nejak odmietal, prípadne by to nefungovalo, tak konzola a porieš to cez bcc copy http://www.postfix.org/postconf.5.html#sender_bcc_maps
0 x

okoun

tak bohužel to nejde, píše to že to již existuje, ale v přesměrování není nic. do okénka "přesměrování" jsem zadal účet který již na postfixu existuje potom jsem vybral jeho doménu a do cíle jsem dal na první místo opět to co bylo v okénku "přesměrování" + stejnou doménu a na druhou pozici jsem dal schránku na seznamu.

presmer.jpg
presmer.jpg (73.56 KiB) Zobrazeno 2462 x
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Tak skus ešte priamo do db v tabulke alias do address zadaj mail ktorý sa má presmerovať a do goto daj to isté ako si dával do adminu aj s tou čiarkou. Otázne je, čo potom na to admin keď si dáš editovať alias, či to php nespadne a pod.
Prípadne potom cez to bcc maps, odpadne problém s adminom.
0 x