❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Reálné rychlosti RB532A a MK na klasickém desktopu

Návody a problémy s konfigurací.
Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 18 years ago

belmorfeus píše:ano CPU to nestiha, ale to plati hlavne v realnem provozu nebo pri tupem testu bandwitch testem integrovanem v RBcku, zkuste realne nasazeni a budete prekvapeni. Ono to vetsinou lehne uz na 17mb HD (u RB532 nevim jak u verze 532A tu nemam).
Proste kdyz chcete takove toky dat tak trosku investujte, pokud mate toky dat pres 20mb a nemate na PC router tak je neco spatne u Vas. A nechci slyset ze jsou mista kam jde RB a ne PC, to je blbost i PC jde udelat v outdoor provedeni a vcelku levne, jsme cesi umime si poradit ne ?
Trocha domaciho kutilstvi a mam IP 66 krabici s zakladni deskou a zdrojem vcetne 4 miniPCI karticek. Je to prace na hodinku

Ale 400 000 000 instrukcí za vteřinu je 400 000 000 instrukcí za vteřinu (pokud to vezmu hodně sedlácky).Pokud budu v sedláckých počtech pokračovat, tak přes to jde víc jak 100p/s dost těžko(mimochodem ,nechce to někdo s skusit?) ,tak mě stále vychází 4000000 instrukcí na jeden paket(=4MB ,tolik nemá ani moje jádro a že startuje pomalu) ,takže dle mých sedláckých počtů musí být prostě něco špatně.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

muzes mi prozradit kde jsi vzal tenhle pocet instrukci za vterinu ?
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:muzes mi prozradit kde jsi vzal tenhle pocet instrukci za vterinu ?

Vyházel jsem z toho že zde je psáno že prosesor jede na 400Mhz ( MIPS 32 4Kc based 266MHz (BIOS adjustable from 200 to 400MHz; 400MHz default and recommended) embedded processor).Ano, vím ,že se to tak přesně nedá brát ,protože při jednom tiku se nezpracovává jedna instrukce a ve většině případů je druhá(a další) instrukce datová a ,protože se používá pipelining ,ale říkam zhruba.Schválně skusim dát na nějakou starou Pentiumku o 400Mhz nějaké ořezané jádro + busysbox kolik z toho vymlátim a myslim si ,že to bude víc jak 34.5Mbps.
0 x

belmorfeus

400mhz nic nerika o poctu zpracovanych instrukci, tohle se AMD snazilo lidem namlatit do hlavy ratingem a porad se najdou lidi co to nechapou, i intel to uz pochopil.
Proste ty CPU z RBcka nejsou ani z 30% tak vykony jako PIII 400Mhz, uz se s tim smirte, RBcka jsou dobry jako distribucni body, ale ne na routovani velkych datovych toku na klicovych uzlech v siti, na to se delaji Flash moduly s MK aby jsi si mohl udelat PC router.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:400mhz nic nerika o poctu zpracovanych instrukci, tohle se AMD snazilo lidem namlatit do hlavy ratingem a porad se najdou lidi co to nechapou, i intel to uz pochopil.

:)
Pokud je mi známo ,tak MIPS 4Kc je architektura MIPS32® a na té stránce je psáno:

Features
32-bit MIPS® RISC processor instruction set with R4000™ and R5000® TLB and privileged...

Tedy MIPS 4Kc je RISC a né CISC(Které je používané v Intel x86)
No a na Wiki je o RISC psáno následující:

- redukovaná sada instrukcí obsahuje hlavně jednoduché instrukce (platilo hlavně v dřívějších dobách)
- délka provádění jedné instrukce je vždy jeden cyklus
- délka (počet bitů) všech instrukcí je stejná

Samozřejmě to není tak jednoduché ,a nedá se to tak brát kvůli 5-ti stupňovému pipeliningu a jiným eventualitám a už vůbec se nedá srovnávat 400Mhz MIPS a 400Mhz x86 (už kvůli jiným instrukčním sadám, jiné struktuře apod.) ale to to rýpnutí jsem si prostě nemohl odpustit.
belmorfeus píše:Proste ty CPU z RBcka nejsou ani z 30% tak vykony jako PIII 400Mhz, uz se s tim smirte, RBcka jsou dobry jako distribucni body, ale ne na routovani velkych datovych toku na klicovych uzlech v siti, na to se delaji Flash moduly s MK aby jsi si mohl udelat PC router.

Teï budu jen polemizovat ,takže mně když tak klidně opravte ,ale to slovo výkon je dost obecné.Někde jsem četl ,že MIPSu chybý matematický koprocesor(FPU) ,který se používá hlavně pro aritmetické operace s čísly s pohyblivou desetinnou čárkou.Jenže Routing (nebo Bridging) považuji více za I/O operaci nežli za výpočetní operaci (zvláště s plavoucí desetinou čárkou ,protože pokud je mi známo ,tak MIPS 4Kc ALU má) a právě ,proto bych řekl ,že na routování by měl být MIPS 400Mhz rychlejší než-li 400Mhz x86 už je kvůli lepší správě MIPS procesoru. Nejlépe by to bylo asi otestovat.
0 x

belmorfeus

testy tady byly tolikrát, proste mips sráží nepřítomnost Cashe a komprocesoru, ono routování není tak jednoduché na výpočty, musí se ověřovat pravidla ve FW ( DOPLNENO: hlavne se musí zabezpečit běh operačního systému mikrotik je taky OS na to nezapomínat ) apod. prostě to jenom nebere data a neposílá dál. Nebavíme se tu o switchy.
Doporučuju pročíst topic PC router, zjistíš tam že i 400mhz router dá nesrovnatelně víc výkonu než 400mhz MIPS.
Ale i tak pokud se bavíme o PC routeru tak proc ho stavet na 400mhz CPU kdyz dneska nejmenší CPU je celer pres 2ghz za par stovek. A ten celer da v pohodě 100mbit+ pokud nebude dělat moc věcí okolo, o tom si muže RB532A nechat jenom zdát.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 18 years ago

belmorfeus píše:testy tady byly tolikrát, proste mips sráží nepřítomnost Cashe a komprocesoru, ono routování není tak jednoduché na výpočty, musí se ověřovat pravidla ve FW ( DOPLNENO: hlavne se musí zabezpečit běh operačního systému mikrotik je taky OS na to nezapomínat ) apod. prostě to jenom nebere data a neposílá dál. Nebavíme se tu o switchy.
Doporučuju pročíst topic PC router, zjistíš tam že i 400mhz router dá nesrovnatelně víc výkonu než 400mhz MIPS.
Ale i tak pokud se bavíme o PC routeru tak proc ho stavet na 400mhz CPU kdyz dneska nejmenší CPU je celer pres 2ghz za par stovek. A ten celer da v pohodě 100mbit+ pokud nebude dělat moc věcí okolo, o tom si muže RB532A nechat jenom zdát.

Jde o to ze MIPS ma neucinny kod - mirkotik na nem zere vic vykonu (vic cyklu). A takymusite brat, ze to mipsko dela to i to, co u velkych PC dela chipset. Dela vlastne celou oblushu IRQ,PCI ... Zadny bus master.

Proc stavim routery na 400MHz pocitacich ? Spotreba, cena (zadarmo), skladove zasoby. A dostacujici vykon.
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod infernus » 18 years ago

Povídáte si tu hezky ale to úplně odbíháte od tématu. Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví na jakých kartách se dá v desktop PC třeba s 2GHz procesorem reálně udělat víc jak 25Mbit half duplex na vzdálenost 100m. Jestli je jednoznačně lepší wds a bridgovat, nebo ap bridge a station a routovat. Ví někdo jak jsou na tom karty R52H s reálnou propustností a kolik se cez ně opravdu dá protlačit? Předem díky za všechny vaše odpovědi
0 x

jahoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jahoo » 18 years ago

infernus píše:Povídáte si tu hezky ale to úplně odbíháte od tématu. Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví na jakých kartách se dá v desktop PC třeba s 2GHz procesorem reálně udělat víc jak 25Mbit half duplex na vzdálenost 100m. Jestli je jednoznačně lepší wds a bridgovat, nebo ap bridge a station a routovat. Ví někdo jak jsou na tom karty R52H s reálnou propustností a kolik se cez ně opravdu dá protlačit? Předem díky za všechny vaše odpovědi

no v každym případě bridge - client a routovat. Každej bridge vytěžuje procesor, takže na propustnost určitě tohle řešení.

WDS je na point - to - point spoje dobry v tom, ze vyskenujes obe dve strany spoje, coz u modu bridge - client rict nejde

Ja jsem driv vsude pouzival na bod-bod spoje routovane bridge-bridge s WDS. Nove spoje uz delam vsechny bridge-client a ty staré postupne predelavam. Hodne se pri tom odlehci procesor, hlavne kdyz mate v PC 2 a vice redukci na 4miniPCI :D
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

jahoo píše:
infernus píše:Povídáte si tu hezky ale to úplně odbíháte od tématu. Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví na jakých kartách se dá v desktop PC třeba s 2GHz procesorem reálně udělat víc jak 25Mbit half duplex na vzdálenost 100m. Jestli je jednoznačně lepší wds a bridgovat, nebo ap bridge a station a routovat. Ví někdo jak jsou na tom karty R52H s reálnou propustností a kolik se cez ně opravdu dá protlačit? Předem díky za všechny vaše odpovědi

no v každym případě bridge - client a routovat. Každej bridge vytěžuje procesor, takže na propustnost určitě tohle řešení.

WDS je na point - to - point spoje dobry v tom, ze vyskenujes obe dve strany spoje, coz u modu bridge - client rict nejde

Ja jsem driv vsude pouzival na bod-bod spoje routovane bridge-bridge s WDS. Nove spoje uz delam vsechny bridge-client a ty staré postupne predelavam. Hodne se pri tom odlehci procesor, hlavne kdyz mate v PC 2 a vice redukci na 4miniPCI :D

Ok, takže co se týče konfigurace bychom měli jasno, teï co ty karty a jejich reálné propustnosti, třeba R52H v Turbo módu má umět 108Mbit, kolik by z toho šlo reálně vyždímat na desktopáckých mašinách při víše zminovaném nastavené s routováním?
0 x

belmorfeus

OMG,
prosimte kup si to dej si to na ty body a zkus to, napsat ze by to melo mit 108mb v turbo modu muze jenom lamer. A turbo mód je tušim kapku mimo CZ normu.
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:OMG,
prosimte kup si to dej si to na ty body a zkus to, napsat ze by to melo mit 108mb v turbo modu muze jenom lamer. A turbo mód je tušim kapku mimo CZ normu.

To že to má umět, tím jsem jen měl na mysli že to ta karta v turbo modu podporuje. Jestli jsi si všiml tak jsem nikdy nepsal že to tak je. To si myslí jen ten ITak co pro nej mam delat ten spoj. Nechce tam desktop pc a nenechá si vysvětlit že na RBV to prostě víc než 23 Mbit nepojede. Me jen šlo o to, kolik ty 108Mbit karty pustí na desktopech, kde to nebude bržděný žádnejma slabejma CPU
0 x

soooc

A ted placas ty - turbo na 5Ghz je legalni, jen se musi dodrzet spektralni hustota. Na 2,4GHz legalni neni, tam je dana maximalni sirka pasma.
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:

A ted placas ty - turbo na 5Ghz je legalni, jen se musi dodrzet spektralni hustota. Na 2,4GHz legalni neni, tam je dana maximalni sirka pasma.

He, taky jsem si to myslel, roztrhejte si občanky :)
0 x

soooc

infernus píše:
soooc píše:

He, taky jsem si to myslel, roztrhejte si občanky :)

Nevim jak to myslis, ale ten pan z CTU vypadal dost realne, kdyz jsme na skoleni s nim o tomhle diskutovali :) S tim vykonem se v turbu musi jit sakra dolu (v podstate se musi jit na takovou hodnotu, aby se ta plocha vaseho turbo rozplacleho obdelniku rovnala te vysoke hoube, kdyz se vsila normalne) - zabirate 2krat takove pasmo, cili hustota by presahovala limit.
0 x