❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CM9-AP na 2,4Ghz pokles signalu o 20 dbi HLASTE SE DO KLUBU

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
honzam

Příspěvekod honzam » 18 years ago

Krabík píše:nemam bleskojistky, zadny zemeni, jeste mi ani jedna CM9 neodesla. Je to tri nedele, koukal jsem, jak mi triskaj blesky do vodojemu, na kterym mam anteny, zadna skoda nebyla. Hlavne ale nepouzivam vsesmerovky

To zní jako sci-fi :D
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Krabík » 18 years ago

honzam píše:
Krabík píše:nemam bleskojistky, zadny zemeni, jeste mi ani jedna CM9 neodesla. Je to tri nedele, koukal jsem, jak mi triskaj blesky do vodojemu, na kterym mam anteny, zadna skoda nebyla. Hlavne ale nepouzivam vsesmerovky

Budto jsem dite stesteny nebo se vyplati kupovat lepsi anteny. Musim priznat, ze nade mnou jsou mobilovy anteny O2 a asi dost toho pochytaj ony. Po vcerejsi bource zase vse OK.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

Krabík píše:
honzam píše:

Budto jsem dite stesteny nebo se vyplati kupovat lepsi anteny. Musim priznat, ze nade mnou jsou mobilovy anteny O2 a asi dost toho pochytaj ony. Po vcerejsi bource zase vse OK.

Primarni pricinu toho bych videl v tom, ze je ten vodojem kvalitne uzemeny. Pak neni problem.
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Krabík » 18 years ago

raven-il píše:
Krabík píše:
honzam píše:

Primarni pricinu toho bych videl v tom, ze je ten vodojem kvalitne uzemeny. Pak neni problem.

To asi jo, je totiz celej zeleznej a trubkama s vodou je urcite uzemenej idealne
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Ano. A tak je to s vsemi objekty, kdyz je kvalitni zemeni, nemusis mit bleskojistky.... A kdyz je nekvalitni, nepomuze ti ani 10 bleskojistek :)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 18 years ago

Neverim ze se skratovou bleskojistkou muze byt nejaky rozdil v umrtnosti podle typu anteny.Souhlasim s tim ze kde jsou dobre udelane hromosvody tam je to v pohode, kde nejsou nebo nevedou az do zeme :) uz je to horsi.Kde odchazi zarizeni naindukovanim napeti do UTPcka tam by mela pomoct UTP ochrana, nebo STP kabel-uzemnit samozrejme jen 1 stranu
0 x

novajz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod novajz » 18 years ago

No čest lidi, uvažuju, že si na střechu pověsím RB133 + 2xcm9 ale asi to vzdám. Mám tam ted ovise jako bridge na 6km a jednoho edimaxe za 800,- jako všesměr AP. Podotýkám, že bydlím na kopci jako nejvyšší barák a moje antény jsou ještě výš, než hromosvod. Jak všesměr, tak 24dbi síto. Už to tu mám rok a bouřek tu bylo požehnaně, ale jediné, co jsem vyměnil, byly dvě klientské AP edimax. Sice jely, ale pořád se po tý bouřce odpojovaly a zase připojovaly. Přehrál jsem FW z 1,22 na 1,25 a jedou v klidu. Takže do RB133 + 2 cm9 asi nepůjdu. Abych furt něco měnil. Mám tak příkrou střechu, že mám strach tam lézt jednou ročně. Podotýkám, že ač mám antény výš jak hromosvod a bydlím na kopci bleskojistky nepoužívám. Asi haluz, ale bouřky tu byly přímo učebnicové a RB a CM by to asi nerozchodil. Takže asi zlaté HW AP, HIII
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

raven-il
Kontaktovat uživatele:

novajz píše:No čest lidi, uvažuju, že si na střechu pověsím RB133 + 2xcm9 ale asi to vzdám. Mám tam ted ovise jako bridge na 6km a jednoho edimaxe za 800,- jako všesměr AP. Podotýkám, že bydlím na kopci jako nejvyšší barák a moje antény jsou ještě výš, než hromosvod. Jak všesměr, tak 24dbi síto. Už to tu mám rok a bouřek tu bylo požehnaně, ale jediné, co jsem vyměnil, byly dvě klientské AP edimax. Sice jely, ale pořád se po tý bouřce odpojovaly a zase připojovaly. Přehrál jsem FW z 1,22 na 1,25 a jedou v klidu. Takže do RB133 + 2 cm9 asi nepůjdu. Abych furt něco měnil. Mám tak příkrou střechu, že mám strach tam lézt jednou ročně. Podotýkám, že ač mám antény výš jak hromosvod a bydlím na kopci bleskojistky nepoužívám. Asi haluz, ale bouřky tu byly přímo učebnicové a RB a CM by to asi nerozchodil. Takže asi zlaté HW AP, HIII

To, ze tu debatujeme o RB a bourkach neznamena, ze se to netyka jineho zeleza. Jinak receno, nehori li ti tam HW AP mikrotik RB taky nebude...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Omlouvam se jestli to tu je napsano (nevzpominam si), ale pali se ty Atheros karty i na 5Ghz vsesmerech?
0 x

asu

Příspěvekod asu » 18 years ago

Tak dámy a pánové. Vyřešil jsem náš problém s "pálícími" se kartami na 2.4GHz s použitím všesměrovky. Laboroval jsem jak se dalo. Měnil kabely, antény, reklamoval karty ale více jak měsíc a půl nevydržela žádná a pořád tam lítat a měnit vyreklamované kusy se mi nechtělo (reklamace byly uznány). Řešení?

CM10 lze opravit pomocí pájky. Stačí: 1. odpájet (v mém případě odervat šroubovákem, protože drží jako svině) integrovaný obvod umístěný mezi plechovým stíněním a vývodem konektoru A a B (ke každému konektoru vede plošná cestička s kondenzátorem, ty kondenzátory nechejte) a můžete odpájet i oba rezistory 450 ohmů vedoucí z bočních vývodů integráče na zem (zem je vše vodivě spojené s plechovým stínítkem) Přívod TX a RX je na nožičkách integráče hned u stínítka (asi 1 mm). Ale bacha: i mikropájka je obrovská, takže při pájení pozor na spojení se zemí. Na tyto dva přívody napájejte "chlup" (co nejtenší drátek z měděného lankového kabelu, tak, aby se tam vešel) a přiveïte jej na jeden z kondenzátorů dle výběru (já použil konektor B (na kartě s konektory nahoře při pohledu na konektory- ten vpravo). Připájejte na vzdálenějčí stranu kondenzátoru směrem od konektoru. Proměřte "chlup", nesmí být ve zkratu se zemí!!!! Já musel dokonce odrýpat jehlou cestičky a zbylé jádro od odstraněného integráče. Uděláte-li pájené spoje správně a "chlup" nebude ve zkratu se zemí, můžete kartu nasadit. Jenom připojenou anténu zapojte do zaktivizovaného konektoru a vysíláte. Přepínač A/B již nebude mít vliv na vysílací výkon a zisk je snad i trochu lepší než u originální karty. Záruka ale po této operaci samozřejmě zanikne.

Včera se mi dokonce podařilo během oprav odpálit přepínač A/B u CM10 s 5GHz směrovou anténou během dvou hodin, co jsme nechali výkon naplno. Přemýšlíme, že upravíme všechny karty.

Fotonávod zde: http://www.krmitko.eu/fotky/cm9-10.jpg

Připravte si ale pořádnou lupu a mikropájku, je to celkem drbačka, protože pracujete s půlmilimetrovými součástkami.
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

dneska jsem chtěl cca 5 v minulosti nefuknčích cm9 opravit podle návodu, a při testování všechny bez vyjímky fungují. Karty ležely cca 1-3 měsíce na stole v krabici. Ted ale nevím zda je použít či ne.
0 x

Dalle

Příspěvekod Dalle » 17 years ago

Byl by nekdo ochotny opravovat tyto karty za uplatu ?
0 x

frogale
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frogale » 17 years ago

Jestli tohle pomuze, tak tady nekomu zulibam ruce.. tech karet co odchazi pri kazdy vzdaleny bource je strasne moc.
Zkusim, jestli to opravdu pomuze a pokud by nekdo chtel karty timhle zpusobem upravovat, muzeme se dohodnout. Mame tady mikropajku s mikroskopem a nadsenyho smd bastlire.
0 x
JM-Net z.s. - http://www.jmnet.cz - 211 222 000 - info@jmnet.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

nebylo by lepší předejít rosekávání karet? dali jsme tam bleskojistku která tlumí i zpětný rázi od antény a je klid
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Ahoj mam vsude CM9 a snad vsechny mozne anteny a odesla mi 1 jedina za coz mohla voda v konektoru a to v prubehu asi 2-3 let, bleskojistky mam jen na vsesmerech a nekterych sektorech kde je realne ze se neco naindukuje.Pokud mate zkratove bleskojistky chtel bych videl jak se pres ne dostne cokoli jineho nez ladena frekvence, ty plynovy jsou na prd. nebrat. Nemate tam treba konkurenci ktera prisla na vyuziti stare mikrovlnky :)?
0 x