❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2 internetove pripojenia

Návody a problémy s konfigurací.
maetoo
Kontaktovat uživatele:

2 internetove pripojenia

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Zdravím.
Momentálne som pripojený iba na hlavný router od ISP č.1. Z routra č.1 mi ide kábel do mikrotiku a z neho je ďalej vetvená lan sieť.
Dal som si zriadiť pripojenie od druhého ISP, ak by pripojenie u prvého ISP padlo. Pre lepšie pochopenie príkladom aj schému.
Ako nastaviť mikrotik tak, aby kontroloval či je funkčne pripojenie na routri č.1 a keď aktuálne nebude pripojenie na routery č.1 fungovať,
aby automaticky prepol na router č.2. A zas naopak. Ako náhle nabehne pripojenie na routri č.1, aby mikrotik prepol z routera č.2 na router č.1.
Jednoducho povedane aby internet išiel z hlavného routra č.1 a hlavný router č.2 nabehol iba vtedy keď router č.1 vypadne.
Da sa to nastaviť? Da sa to riešiť aj bez scriptu? Ako by ste vy riešili tuto situáciu?
Přílohy
Planovanie nastavenie siete.png
Planovanie nastavenie siete.png (6.68 KiB) Zobrazeno 738 x
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

maetoo píše:Zdravím.
Momentálne som pripojený iba na hlavný router od ISP č.1. Z routra č.1 mi ide kábel do mikrotiku a z neho je ďalej vetvená lan sieť.
Dal som si zriadiť pripojenie od druhého ISP, ak by pripojenie u prvého ISP padlo. Pre lepšie pochopenie príkladom aj schému.
Ako nastaviť mikrotik tak, aby kontroloval či je funkčne pripojenie na routri č.1 a keď aktuálne nebude pripojenie na routery č.1 fungovať,
aby automaticky prepol na router č.2. A zas naopak. Ako náhle nabehne pripojenie na routri č.1, aby mikrotik prepol z routera č.2 na router č.1.
Jednoducho povedane aby internet išiel z hlavného routra č.1 a hlavný router č.2 nabehol iba vtedy keď router č.1 vypadne.
Da sa to nastaviť? Da sa to riešiť aj bez scriptu? Ako by ste vy riešili tuto situáciu?

bez scriptu asi težko, nebo nevím, ale se scriptem který hlídá ping na route od ISP 1 a pri výpadku script vypne routu 1 a přepne na druhou routu od druhého ISP. Zjednodušeno.před týdnem sem to řešil asi o 6 temat pod tebou ))
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Ale jistě, jde to i bez skriptu/netwatch, protože routa umí sebe sama z(ne)platnit při ne/dostupnosti cílové brány při zapnutém checku pomocí pingu. A když jako výchozí bránu použiju třeba DNS Googla, tam mám hotovo, jenom musím použít rekurzivní routu.
Předpoládejme, že brána od ISP1 je 192.0.2.1, od ISP2 pak 198.51.100.1, pak by mohlo fungovat toto:
/ip route
add dst-address=8.8.4.4 gateway=192.0.2.1 scope=10
add distance=1 gateway=8.8.4.4 check-gateway=ping
add distance=2 gateway=198.51.100.1 check-gateway=ping
Pokud bude na ping odpovídat 8.8.4.4, tak se routuje přes ISP1, když to lehne, půjde to druhou linkou. Pomocí ECMP si těch test IPček můžu dát vícero, protže nedávno nám i Google ukázal, že dokáže nefungovat. :-)
V praxi bych to ale nepoužil a šel na to tím skriptem. Tohle přepíná při prvním vypadlém paketu, což někdy může dost prudit. A pak je většinou vhodné aspoň nějak promazat connection při přepnutí linek, jinak do linky půjdou blbosti, což jde jen skriptem (a v aktuálních verzích ROSu i dost blbě).
0 x