❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jaké řízení sítě, dhcp, pppoe .... má to smysl?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.

Jak řídíte klienty?

Mám pod 1000 userů a mám statické IP
16
30%
Mám pod 1000 userů a mám DHCP
12
23%
Mám pod 1000 userů a mám PPPoE
1
2%
Mám pod 1000 userů a mám něco jiného
1
2%
Mám přes 2000 userů a mám statické IP
14
26%
Mám přes 2000 userů a mám DHCP
4
8%
Mám přes 2000 userů a mám PPPoE
2
4%
Mám přes 2000 userů a mám něco jiného
3
6%

Celkem hlasů: 53

okoun
antispam: Ano

jaké řízení sítě, dhcp, pppoe .... má to smysl?

Příspěvekod okoun » 10 years ago

Už od několika zdrojů slýchám, že mají na síti VČETNĚ klientských zařízení statické IPv4 adresy. Nepoužívají přidělování pomocí DHCP ani PPPoE či něčeho podobného. Dokonce i velcí operátoři nad 5000 userů. Je toto dobrá cesta a nebo jsem za vola že něco takového v síti máme? Osobně jsem začínal s DHCP, který jsem staticky ťukal v leases na AP Mikrotiku, potom jsem toto opustil z důvodu jiného billingu a přešel jsem na PPPoe ověřování radiusem, zatím si to nemohu vynachválit až na trochu hloupý shaping v SQ, nicméně to je už zase jiný problém, ale řešit se dá.
Zajímalo by mě jak to máte u Vás v síti. Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

okoun

ještě by mě zajímalo, všichni co máte statické ip tak jste s tímto systémem spokojeni a nebo bych jste rádi přešli na něco jiného, ale byl by to pro vás administrativní poblém?

Díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

Ne že by to byl můj případ, ale jak mám vyplnit dotazník, když mám mezi 1000-2000 usery ? :wink:
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

okoun

no tak asi bych volil tu odpověd s 1000 userů.

jinak tedy jak na to koukám tak většina holduje statickým IPčkám u userů, no divný, fakt jsem to nečekal, fakt by mě zajímalo jak taková síť žije když má třeba 4 techniky.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

okoun píše:no tak asi bych volil tu odpověd s 1000 userů.

jinak tedy jak na to koukám tak většina holduje statickým IPčkám u userů, no divný, fakt jsem to nečekal, fakt by mě zajímalo jak taková síť žije když má třeba 4 techniky.

v cem by mel byt problem?
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

neřeší problémy s tím že si někdo zapojí doma přívod do portu LAN?
0 x
Halamíček Jakub

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 10 years ago

halamicek píše:

neřeší problémy s tím že si někdo zapojí doma přívod do portu LAN?

U bezdrátů je to jedno a na optice očekávám něco jako DHCP guard.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Kolombo

Příspěvekod Kolombo » 10 years ago

halamicek píše: neřeší problémy s tím že si někdo zapojí doma přívod do portu LAN?

Možná jsem anketu přesně nepochopil, ale co se přesně myslí tím "Jak řídíte klienty". Uvedu příklad. Klienti mají CPE v režimu router, kde mají na wanu statickou adresu, ale na lanu maji DHCP. Pak je odpověď na anketu DHCP, nebo statická?
0 x
Zatím toho vím o sítích méně, než bych rád někdy věděl... ale pracuji na tom :-)

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Dle mě se samozřejmě myslí IP adresu, kterou přiděluje ISP pro toho koncáka, tzn. na WAN port CPE. Jak jsem psal, na bezdrátu, kde má každý svoje zařízení který mu NATuje je šumák, co si pustí nahoru zpět po LANce. Na FTTx, kde je společný prvek pro více koncáků už je nutnost provozovat Guard/Snooping či izolaci portů.
0 x

Jirka Lazorčák

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 10 years ago

Okoun má na mysli přístupovou síť. A v zásadě, jakákoliv dynamika je lepší než statické IP. Obecně vzato, DHCP se dá dobře nasadit u ploché L2 infrastruktury, PPPoE se dá dobře nasadit u jakkoliv strukturované přístupové sítě. U segmentované L2 se dá nasadit DHCP forwarder, ale když si člověk uvědomí, že DHCP vzniklo pro korporátní/domácí potřeby a naopak PPPoE evolučně z PPP, tzn. pro operátorské potřeby, tak je volba jasná.
0 x

okoun

Jo to jsem si myslel také, ale jak vidíš tak drtivá většina holduje statické adrese IPv4 a asi jim to tak vyhovuje.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Já nevím, zda teď budu mluvit za tu většinu, co holduje statice. Ale podívejte se kamkli do sítě větších carrierů. Tam dynamika přidělování IP adres neexistuje. DHCP znají jen na CPE zákazníka směrem do jeho LAN.
Pro mě je důležitý, abych se na to zařízení dostal. Jakkoli, kdykoli. Pokud by mi selhal jeden nebo více prvků, který mi budou dávat IP adresy (ať už DHCP nebo radius), podívám se do dohledu, jakou to zařízení má IPku a jednoduše se tam připojím. No a v neposlední řadě, pokud na takové síti běží nějaká dynamika (OSPF, BGP), nedokážu si dost dobře tohle provozovat s adresami z DHCP, PPPoE..

Taky si nejsem jistej, zda všichni správně chápeme tu přístupovou síť. Na optice/metalice je to jasný. Z access switche do CPE. Ale co na bezdrátu? Co je přístupovka? Z CPE (RB, UBNT na střeše) ke klientovi? Nebo z AP ke klientovi?
0 x

Jirka Lazorčák

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Zdeněk Švarc píše:U segmentované L2 se dá nasadit DHCP forwarder, ale když si člověk uvědomí, že DHCP vzniklo pro korporátní/domácí potřeby a naopak PPPoE evolučně z PPP, tzn. pro operátorské potřeby, tak je volba jasná.

Nu, a pomalu je vidět snaha pokročit od PPPoE dál a té PPP vrstvy se na posledním hopu ke klientovi zbavit (uvnitř carirer sítě to stejně už teče většinou zapouzdřené v něčem na bázi MPLS nebo L2TP), ale tak, aby přitom zuůstala zachována funkcionalita, co přínáší PPP, všetně logického tunelování různých lsužeb do různých konců, zachována autorizace klientů a účtování ideálně podobně, jak v klasické PPP sešně, .... Viz např prezentace od Cisca na jejich ISG - The Evolution from PPPoE to IPoE sessions:
http://www.swinog.ch/meetings/swinog15/ ... ssions.pdf
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

sub_zero píše:Já nevím, zda teď budu mluvit za tu většinu, co holduje statice. Ale podívejte se kamkli do sítě větších carrierů. Tam dynamika přidělování IP adres neexistuje. DHCP znají jen na CPE zákazníka směrem do jeho LAN.

A vidím přenosovou infrastrukturu (zcela skrytou před zákazníky), dneska na bázi IP, uvnitř které se děje spousta divných věcí, často pomocí MPLS nebo L2TP, kde se různě páchají tunely končené pro na posledním hopu k SOHO zákazníku pomocí PPPoE, které konfiguruje WAN stranu dynamicky dle nějakých dat z RADIUSu.
Berme to tak, že my ty svoje sítě obvykle plíácáme jako trohu přerostlé LANky. :-) Třeba proto, že Mikrotik/UBNT je nepoužitelný pro takový klasický carrier koncept. Jak douho lidi řvou na MikroTIky třeba kvůli podpoře LAC/LNS (LAC nula bodů, LNS funkce budiž, pokud se nepoužívá autentizace řídícího spojení).

sub_zero píše:Pro mě je důležitý, abych se na to zařízení dostal. Jakkoli, kdykoli. Pokud by mi selhal jeden nebo více prvků, který mi budou dávat IP adresy (ať už DHCP nebo radius), podívám se do dohledu, jakou to zařízení má IPku a jednoduše se tam připojím. No a v neposlední řadě, pokud na takové síti běží nějaká dynamika (OSPF, BGP), nedokážu si dost dobře tohle provozovat s adresami z DHCP, PPPoE..

Prvnky své vlasntí infrastruktury určitě nikdo nebude snad dle DHCP konfigurivat, to je snad vše statika, ale bod je ta WAN strana koncového CPE.

sub_zero píše:Taky si nejsem jistej, zda všichni správně chápeme tu přístupovou síť. Na optice/metalice je to jasný. Z access switche do CPE. Ale co na bezdrátu? Co je přístupovka? Z CPE (RB, UBNT na střeše) ke klientovi? Nebo z AP ke klientovi?

Ono to bude i souviset s konceptem, zda zákazník má mít svůj router nebo ne a poskytuji mu funkci routeru na své infrastruktuře. A platí pto podobně pro FTTx i tu wifinu.
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eKrajnak » 10 years ago

Zaujímalo by ma, ako inak sa dá robiť riadenie siete okrem statickej IP, DHCP a PPPoE. V ankete je tam zopár ľudí, preto ma to zaujíma :D
0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified

Blažej Krajňák