❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výběr AP do elektroservisu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
MartinArnold

Výběr AP do elektroservisu

Příspěvekod MartinArnold » 10 years ago

Zdravím,

Rád bych požádal znalé a zkušené o doporučení vhodného AP do provozovny elektroservisu. Podmínky a požadavky jsou tyto:

Hala provozovny je velikosti asi 20 x 20 metrů. Ideální umístění AP je/by bylo na strop a napájení přes POE. Připojeno bude tak 10, max. 20 uživatelů. AP musí být duální (2,4 a 5GHz) s gigabitovým rozhraním LAN. Preferována je spolehlivost, rychlost a nízká latence.

Druhý AP asi bude potřeba ještě na pokrytí venkovního prostranství asi 50 x 70 metrů před halou provozovny, tedy nějakou venkovní verzi duálního AP se sektorovou anténou a s velkým vyřazovacím úhlem.

Díky za rady a návrhy.
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 10 years ago

Ač nejsem velkej zastánce UBNT krámů tak tohle funguje dobře: http://dealer.penta.cz/wifi-router-ubiq ... 96472.html

ven můžeš dát MK se dvěma kartama do brabice a dvě sektorky...
0 x

MartinArnold

Díky za zajímavej návrh. A vejde se do tohohle stropního StationBoxu navíc ještě druhá karta a dvě anténky? Šly by použít tyto? http://wifi.aspa.cz/antena-mikrotik-vse ... z-z102810/
Radši se zeptám, v tomhle nemám zatím zkušenosti.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

UBNT "talire" jsou pohodove vyrobky, kde jsou nasazeny tam frci, nevim od nich od instalace. Dnes bych do Mikrotik reseni 711+2 anteny zde zminene uz nesel, neni to ono a RB se mi darilo cca 30 klienty utahat, UBNT to bez protestu zvlada v pohode.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

goblajz

Příspěvekod goblajz » 10 years ago

Přesně a ještě k tomu se ti možná ani ty 4 antény do toho "krytu" nevejdou... :roll:
0 x

MartinArnold

Díky za připomínky a zkušenosti. Jestli jsou UBNT "talíře" bezproblémové, tak do něj klidně půjdu. Dám ho tedy dovnitř do haly. A co ven? Tohle? http://www.i4wifi.cz/Bezdraty-5-GHz/Uni ... O-3-3.html Je to teda cenová "pecka", ale cena je druhořadá.
0 x

pcwifi

ja mysim ze tu cenu sponuje jen to ze je to novinka, 3x3,AC. spise popatrej po predchudci esi ten byl cajk, nevim proc nasazovat 3x3 + AC, v tvem pripade to fakt asi roli nejak moc nehraje, obyc b/g/n 2x2 postaci. A bacha na novinky, nekdy tam bejvaj muchy ve FW, ktere se ne kazdemu muzou projevit po nasazeni.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

MartinArnold

OK. To znamená po nasazení nebo lépe před updatovat FW na nejnovější verzi? A když něco nebude fungovat tak pročíst UBNT fórum? Nebo na FW radši nesahat, pokud vše pojede zdánlivě OK?
0 x

pcwifi

narazel sem tim na to ze novinka s novym FW nemusi byt vzdy 100%. U UBNT s tim az takove problemy nebyvaj...aspon nekde. Kup, pojede li ok, nemakat, nesahat.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Nasazovat teď AC normu do elektroservisu mi přijde jako kanón na příslovečného vrabce ...

S pokrytím haly máš ten problém, že bys měl navrhnout umístění dle vyzařovacích charakteristik antén. A tak nějak z principu vychází nejlépe provedení UniFi, tedy půlkulový diagram. Sice logicky nižší zisk - ale ze stropu pokryješ celou halu. Kdežto normální sektorka je řekněme kužel, musíš ho dát na stěnu, dost diagramu ti nejspíš půjde do zdí a z principu tomu bude víc věcí stínit, každá skříň, každý ponk ... I když pro 20m je to možná úplně fuk :-)

Pokud bych měl pokrýt hlediště místního házenkářského mužstva, dovolím si sektorku.
Pokud mi tam něco stojí, potřebuji se za ty překážky dostat, většinou tedy shora - překáží pak vždy v podstatě jen jedna překážka, strop, případně stíny od příček.

No a pak na základě dostupných financí vybíráš :-) V rámci rozumně malého rozpočtu končíš u UniFi, nebo mikrotik RBcAP2n. UniFi má za ještě rozumné peníze dvoupásma (odkaz tu šel), mikrotik ne, nebo neznám. Mikrotik umí fungovat samostatně, UniFi potřebuješ alespoň nastavit pomocí controlleru (java aplikace) a nějaký router k tomu vlastně potřebuješ. Nebo do ní zkusit narvat standardní AirOS firmware, což nějak lze. Kouzlo UniFi je ovšem v tom, že dělá jen to, co opravdu musí. Tedy pakety dle SSID rozházet do VLAN. Vliv na spolehlivost to má značný.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.