❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

začátečník - nastavení

Návody a problémy s konfigurací.
Operator.cz

začátečník - nastavení

Příspěvekod Operator.cz » 10 years ago

ahoj všem vespolek,

dlouho jsem přemýšlel jak dostat internet na chatu a nakonec jsem se rozhodl pro RB 433UL. Takže došel, radost veliká, která zase ihned opadla s problémy s napájením. Nicméně vyřešeno, rb jede, můžu do něj. Teď se ale už dva dni trápim, a jenom pročítám fora a různé návody, s jeho konfigurací, pár routerů jsem nastavoval, ale toto je asi nad moje síly, poklona všem, kdo to dokáží 8)

Muj problem: mam v něm 2 wifi kartičky, jedna by měla sloužit jako klient k získání konektivity od ISP, vše co je za ní, by mělo jít skrze NAT. ISP dává IP pomocí DHCP (toto mam nastavené - nasimulované u mne doma, kartička se připojí na moje AP dostane IP). Druhá kartička by měla sloužit jako AP pro sousedy (toto mam taky nastavené, AP běží, ale ničim se na to nepřipojim, vím, nemám nastavenou adresu - zkoušel jsem, nešlo mi to, mělo by to být pomocí DHCP). Napájím to přes PoE ether1 (mělo by dávát IP pomocí DHCP - zkouším to již dva dny a prostě mi to tu adresu nedá), to budu mít ve svojí chatě pro sebe na net. V budoucnu bych chtěl na kartičku "client" (net od ISP) dostat veřejnou IP, abych mohl koukat na kamery, nevím, jesli je to dobrý zmiňovat hned, ale radši to napíšu.

Kdyby někdo poradil, byl bych fakt vděčnej, samozřejmně zkoušim dále, čtu dále, ale zatim jsem se moc neposunul. Díky.
Přílohy
rb433ul_overview2.png
rb433ul_overview2.png (234.58 KiB) Zobrazeno 1229 x
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Snad mě moc nebudete kamenovat. První mikrotik jsem nastavoval podle http://files.i4wifi.cz/inc/_doc/Promo/m ... otiku.html
mrkni na to, snad to pomůže ;)
0 x
Petr Krist

Operator.cz

tak tohle mi nějak uniklo.... ale díky, podle něj to vypadá že bych to měl mít za 5 minut hotový. V takovém duchu jsem to tvořil dva dny, neni tam nic nelogického, ale prostě mi to nechodilo. Jdu to zkusit podle něj, díky.
0 x

Operator.cz

Kysa, jsi bůh :lol: :lol: ono to funguje :mrgreen:
0 x

Kysa

No to ani náhodou nejsem, ale taky jsem se s mikrotikem trápil ;) Tak hlavně že zvítězils ;)
0 x
Petr Krist

Operator.cz

první bitva, válka zdaleka ne :lol:
0 x

Operator.cz

ještě mě napadá, lze tak, jak jsem přiřazoval adresy IPv4 to samé udělat pro IPv6? Nebo musí být buď jedny nebo druhý?
0 x

Kysa

IPV6 neznám, ale podle mě ho můžeš použít s IPV4 celkem bez problémů
0 x
Petr Krist