mpcz píše:[
Zdravím,
nic špatného v tom dotazu nehledej, ale vždycky mě zajímalo, jakéže to jsou procesy, které se musí vykonat, abych nezaplatil fakturu do 14 dnů. Setkal jsem se s tím u zahraničních firem, které to nakonec vyřešily tak, že mi peníze posílá jejich účetní složenkou z pošty.
Je to jednoduchý a nepotřebujeme na to ani ten SAP.
1)Každou přišlou faktury musí odsouhlasit 4 lidi
a) skladník jakožto ten, který zboží přebírá a odpovídá za to, že stav zboží, typ a počty kusů souhlasí s údaji na faktuře.
b) ten kdo zboží/službu objednal, zda odpovídá objednávce
c) člen vedení firmy, jakožto kontrolní mechanismus, jestli je objednávka relevantní
d) člen představenstva (opět kontrolní mechanismus)
2) poté faktura takto schválená odchází k účetní firmě na zaúčtování
3) po zapracování do účetnictví se vracé zpět do finančního na proplacení.
Když přijde na lámání chleba dokážem to i za den, ale vzhledem k tomu, že se tohle děje na 4 pobočkách, do toho lítaj dovolený a služební cesty cesty, atd to většinou pár dní trvá. U větších spol. je to normální. Telematika měla splatnost 90 dní, ČEZ pokud se nepletu půl roku.
Protočíme zboží řádově za miliony měsíčně, bez kontrol se v těhle řádech už fungovat nedá.
mpcz píše:Jinak ty podmínky Alternativa bych opravdu chtěl vidět, přijde mi to neskutečné ...
Asi to bude tím, že jsem malinká firma a kredit 100.000,- mi většinou stačí, ale už si ani nevzpomenu, že bych někde neměl bezproblémový kredit a platil na dobírku. (Samozřejmě kromě i4).
mpcz, 23/09/2014
Už ji nemám, je to cca 5 let stará záležitost, hodil jsem jí okamžitě do koše.