❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
David2006

Re: Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvekod David2006 » 10 years ago

Jan2 píše:Co jsem tak koukal, tak někdo má jen tu registraci. A pokud mají někoho soustavně pouze na ž.l. , tak je to švarcsystém. Protože přeci jen odhlasováním stanov na schůzi se přeci nevymaním z živnostenského zákona.
Honza

OS si dle mého může vybrat zda její činnost dělá člen OS zdarma či na srážkovou daň 15% nebo klasicky si najme zaměstnance či se to vyfáčkuje nejlépe přímo daným technikům,účetním, radním... nebo se hodí jedno velké fáčko do s.r.o.čka. Osvědčení problém není a ČTU je vydává oskám skoro na potkání a ani finančák s tím problém nemívá neb na striktní dodržování zákona v tomhle směru dost dlabou.

Smiřte se s tím že os narozdíl od podnikatelů:

1. Může převádět takřka libovolně velké částky (v řádu milionů korun) mezi roky - netřeba vše proinvestovat(spíše i někdy přerozdělit mezi ty vyvolené).
2. Šetřit na DPH ne samosebou 21% ale 7-15% to bývá.
3. Je na ně z principu o něco lepší náhled u státních institucí (vše je ale o vztazích).

No a pak jsou i negativa, ale ty jako podnikatele slyšet přeci nechceme :D .
0 x

Jan2

Příspěvekod Jan2 » 10 years ago

DrWiza píše:
Jan2 píše:... ž.l. na telekomunikační služby ...

Honza

prosimte o tomhle zivnostnaku slysim poprve,,, jaky ma cislo ? diky.

no ono je to teď asi všechno pod :
Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení

já mám asi 20 let 3 ž.l. , elektro silnoproud, elektro elektronika a ty telekomunikace. Dál pak správu sítí - to byla volná živnost,
možná i je, ale to je na SW , ne HW , aspoň takhle mi to říkali.
Bylo to všechno, co jsem si mohl tehdy koupit na ž.ú. s mou kvalifikací.

Pokud člověk /firma / neziskovka nemá vzdělání, což firma / neziskovka mít nemůže, musí mít odpovědného zástupce,
dříve stačila DPP , teď musí být zaměstnanec.

Honza
0 x

Jan2

David2006 píše:
Jan2 píše:Co jsem tak koukal, tak někdo má jen tu registraci. A pokud mají někoho soustavně pouze na ž.l. , tak je to švarcsystém. Protože přeci jen odhlasováním stanov na schůzi se přeci nevymaním z živnostenského zákona.
Honza

OS si dle mého může vybrat zda její činnost dělá člen OS zdarma či na srážkovou daň 15% nebo klasicky si najme zaměstnance či se to vyfáčkuje nejlépe přímo daným technikům,účetním, radním... nebo se hodí jedno velké fáčko do s.r.o.čka. Osvědčení problém není a ČTU je vydává oskám skoro na potkání a ani finančák s tím problém nemívá neb na striktní dodržování zákona v tomhle směru dost dlabou.

Viz výše,je o tom i judikatura, nemůže být firma (a u o.s. by to z logiky věci mělo být stejné) , která nemá zaměstnance, ale jen Ičaře, a brigádníky na DPP.
Nebo může a je otázka času, než na to někdo koukne.

A pokud o.s. chce podnikat, tak musí mít ž.l. a aby ho měla, ten řemeslný, musí mít odpovědného zástupce. A ten už z názvu za to ručí.
A osvědčení od ČTÚ přece opravňuje k přeprodeji konektivity a ne ke stavbě sítě. Na stavbu sítě musím být firma z oboru elektro. Prostě pokud si jako soukromá osoba
chci namontovat NS na střechu, tak mi v tom nikdo nebrání (pokud nebude průšvih, protože normy platí pro všechny), ale pokud lezu po střechách všem sousedům, tak se jedná o soustavnou činnost, na kterou je potřeba ž.l. a pokud to přece dělám pod hlavičkou o.s. , no tak ten ž.l. musí mít to o.s.

A co si pamatuju různé články, tak třeba první prodej vánočních stromků je bez ž.l. , ale druhý rok už je to soustavné - teda ž.l.

Pokud v rámci o.s. pojedu ostatní členy odvést autem, tak taky potřebuju řidičák, né ?

Honza
0 x

Adolf.Shitler

Příspěvekod Adolf.Shitler » 10 years ago

Dříve to byla koncesovaná živnost "Montáž, údržba a servis telekomunikačních zařízení", dnes je to živnost řemeslná "Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení" a nemá to nic společného s živností "Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení".
0 x

Filipová Ludmila

Příspěvekod Filipová Ludmila » 10 years ago

Stepan Benes a TTC 1+ mluvíte mne z duše.

Ad divizna pokud by jste se chovali jako normální lidi nemám s váma problém. Je mne sice 71 let, ale to co děláte mne fakt dostává do smyku. Pokud, ale slyším to co slyším a vidím co předvádíte nejen na forech kde pomlouváte jak můžete, překrucujete pravdy v polopravdy tak s Vámi opravdu mám problém. Pokud vím tak jednatelka Kabelnet s.r.o. Vám jasně napsala, že pokud se budete takto chovat i nadále tak Vás pořeší jinak. Problém některých lidí v JMNet je ten, že se chováte jak I.slámsk.ý stát. Myšlenka CZFree je ta nej, ale pouze v Vaší interpretaci která je tak pokřivená, že nemáte problém chodit po cizích APčkách a vysvětlovat jak jsou ti druzí zlá "komerce" a vy jste ti nej. Jedním ze základů OSek byla i transparentnost, věnoval jste odpovědi nějaký čas, ale vysvětlit kam jdou peníze z s.r.o. to raději ne, že. Asi by jsme byli překvapeni možná hezky možná by jsme založili taky OSku s s.r.o. :) Víc se k tomu tady nebudu vyjadřovat.

Jsem ráda, že někteří zde mají podobný názor za to díky, už jsem si myslela, že jsem v tom sama.
0 x

Jan2

Bylo by zajímavé sledovat,
pokud by si uživatelé programu UBER http://www.novinky.cz/ekonomika/348490-praha-poprve-pokutovala-sofera-alternativni-taxisluzby-uber.html založili
o.s. , jestli by pak na ně byli také tak hodní jako na o.s. s internetem. Tedy milovník sdílení internetu s vlastním hw versus milovník sdílení jízdy autem.
Ale je zajímavé , že ta zlá obchodní inspekce po nich chce nějakou smlouvu ....

A zrovna zniňované PilsFree z.s. , pokud kouknu na http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.html.cz , tak žádným živnostenským oprávněním nedisponují,
Czela.net o.s. taky ne, předpokládám, že ostatní spolky na tom budou podobně. Je tohle v pořádku ?

Honza
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 10 years ago

Jan2 píše:Bylo by zajímavé sledovat,
pokud by si uživatelé programu UBER http://www.novinky.cz/ekonomika/348490-praha-poprve-pokutovala-sofera-alternativni-taxisluzby-uber.html založili
o.s. , jestli by pak na ně byli také tak hodní jako na o.s. s internetem. Tedy milovník sdílení internetu s vlastním hw versus milovník sdílení jízdy autem.
Ale je zajímavé , že ta zlá obchodní inspekce po nich chce nějakou smlouvu ....

A zrovna zniňované PilsFree z.s. , pokud kouknu na http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.html.cz , tak žádným živnostenským oprávněním nedisponují,
Czela.net o.s. taky ne, předpokládám, že ostatní spolky na tom budou podobně. Je tohle v pořádku ?

Honza

Jak jsem se dozvěděl včera tak živnostenské oprávnění potřeba není. Stačí registrace u CTU která vám vydá i IČ. Jenom pak nesmíte dělat nic jiného než elektronické komunikace.
0 x
Bývalý ISP...

Jan2

Nevím jak teď ,
ale pokud člověk začínal, tak od ČTÚ dostal osvědčení bez IČO (pokud už neměl od ž.ú.), pak statistický úřad vydal IČO a za další poplatek ČTÚ nové osvědčení.
Pokud si ho někdo pozorně přečte, může s ním "přeprodávat internet" , oprávnění na stavbu infrastruktury to není.

Proč by pak teda bylo ITI, každý 3 roky zkouška z vyhl. 50 , revize .. když by na to stačilo osvědčení ČTÚ.
0 x

4gd1

Příspěvekod 4gd1 » 10 years ago

pokud by byla potřebná vyhl. 50, tak by každý provozovatel musel být elektrotechnik, což není, neb vyhl 50 legálně jinak nelze získat než vzděláním, také by to byla živnost vázaná.
K provozování stačí jakýkoliv ŽL a registrace u ČTU. Nebo registrace u ČTU poté Vám IČ přidělí ČTU, když jej ještě nemáte...
0 x

4gd1

taky oprávnění není ke stavbě sítě ale k provozování, stavbu může provádět dodavatelská firma a já jen provozovat ...
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 10 years ago

Dost dobře si neumím představit provoz sítě bez toho, aniž bych na něco sáhnul, a vyměnil, nastavil, přemontoval nebo opravil.
(Ve větší síti je to každodenní realita.)
To je snad už jen čirý alibismus a demagogie.
Nebo Vám to spřátelené s.r.očko dělá i to :lol:
0 x

Jan2

4gd1 píše:pokud by byla potřebná vyhl. 50, tak by každý provozovatel musel být elektrotechnik, což není, neb vyhl 50 legálně jinak nelze získat než vzděláním, také by to byla živnost vázaná.
K provozování stačí jakýkoliv ŽL a registrace u ČTU. Nebo registrace u ČTU poté Vám IČ přidělí ČTU, když jej ještě nemáte...

Nepsal jsem, že musí být osobně, buď bude osobně, v případě OSVČ , nebo v případě s.r.o. , a.s. , neziskovky , nebo i OSVČ který je prostě jen podnikatel si takového člověka zaměstná, no a ten bude mit zodpovědnost, pokud to bude dělat správně, tak bude mít buď lidi s vyhl. 50 par.6 , to je alespoń vyučen a rok praxe, nebo tam bude běhat banda nadšenců a až se něco stane, tak asi bude mít IBP co vysvětlovat. Vzdělání tuším začíná vyučením , elektroprůmyslovkou a končí VŠ elektrosměru.
Pokud si sdružení sdružující lidi se zájmem o techniku nechají postavit síť na klíč, tak je to buď něco špatně, nebo podezřelé.

Přece většina rybářů z rybářského svazu si taky neplatí ze členských příspěvků někoho, kdo za ně sedí u řeky a nosí ulovené ryby, ale společně se tam nervujou / odreagovávájí při společném koníčku.
0 x

4gd1

milan.zelina píše:Dost dobře si neumím představit provoz sítě bez toho, aniž bych na něco sáhnul, a vyměnil, nastavil, přemontoval nebo opravil.
(Ve větší síti je to každodenní realita.)
To je snad už jen čirý alibismus a demagogie.
Nebo Vám to spřátelené s.r.očko dělá i to :lol:

Znám mininálně jednu takovou. Prostě vlastní a provozují, nespravují ani neservisují. Na vše mají externí firmy, mají jen kravataky.

Michal.
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 10 years ago

Neříkám, že to nejde,
tady je možné všechno. Občas jenom žasnu co projde.
Každopádně, rovné podmínky před zákonem tu rozhodně nejsou.
To je holý fakt.

P.S: Teď asi řeknu něco velmi nehezkého (svůj soukromý názor).
Víte proč je to s neziskovkami tak v pohodě? A žádná velká buzerace?
Většina politiků a jejich různých podržtašek skrze neziskovky legalizuje své velmi výnosné aktivity,
takže tady žádný průvan rozhodně nehrozí.
0 x

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 10 years ago

Nikdy jsem se o OS moc nestaral. Ale když už jsem si pročetl většinu tohoto fakt zajímavého fóra, zajímalo by mě, jak to tedy je s platbou u OS. Smlouva s uživatelem, jak jsem pochopil u OS být nesmí a platit by se měl tedy pouze členský příspěvek (všichni stejně?). Můj dotaz pramení z praxe, kdy okolní OS nabízí tarify, dělají smlouvy na x let, slevy podle nálady a konkurence, stejně jako my komerčáci. Pouze k tomu dodávají, že to dělají zadarmo. Což ale stejně není jak ověřit.

díky
0 x