GRFS píše:U toho spoje s tema 2x65cm mame teda Michalovo radio s lepsi citlivosti. Rekneme o 10dB lepsi, tzn. -78dBm. Nejak mi unika, jak Michal docili toho, aby spoj mel dostatecny odstup signal sum, kdyz s tema antenama vychazi nejaky RX level, ktery je vypoctem vztazeny k prahove citlivosti, tj. k tem -78dBm a zaroven tu nekde Michal nedavno tvrdil, ze 20dB pravidlo je anachronimus, protoze to prece resi adaptivni modulace. Realne to znamena, ze tam na tom radiu pravdepodobne nebude ani minimalne o tech 20dB vic, nez je "prahovka", takze se bude v popisovanem pripade pohybovat nekde mezi -78 a -58dBm.
K tomu je treba uvazovat realnou situaci na sajtu, zejmena ve mestech a velkych aglomeracich, kde nejede jeden spoj nekam do poli. Totiz, ze i bez vlastniho signalu bude RX level na hodnote sumoveho pozadi, nikoliv na hodnote prahove citlivosti. Tzn., ze ta realna hodnota bude vyssi o uroven prispevku dalsich zdroju signalu, ktere jsou v propustne charakteristice filtru. Primoumerne k typu pouzite anteny a tvaru vyzarovaciho diagramu. Takze tam bude bez vlastniho signalu napr. o tech 10dB mene, treba tech -68dBm. S tema 65cm antenama. Opravdu si nekdo mysli, ze to tzv. horsi radio s prahovkou -68dBm na tom bude v takove situaci hure ? Ja bych rekl, ze to vyjde nastejno a jedine co pomuze obema, byt ne stejne, je vetsi antena. Pricemz potvrzuji, ze v takovem pripade ma pak smysl Michalovo radio s vetsi citlivosti, ktere na tom zacne byt lepe prave o rozdil "prahovek", ale vzdy pouze o takovou uroven, o jakou se podari posunout sumove pozadi RX blize k prahove hodnote toho citlivejsiho radia.
Takze tvrdim, ze citlivost radia neni vselek a za urcitych situaci nepomuze. Tvar vyzarovaciho diagramu anteny ano, proto je antena nejdulezitejsi cast pojitka a nevyplati se na ni setrit, paklize chci plne vyuzit vlastnosti radia a maximalne eliminovat nezadouci ruseni. Samozrejme, ze nekde v polich, kde neni zadne dalsi radio je situace odlisna, nez ve meste a tomu se lze vzdy s uvazenim prizpusobit i pri navrhu spoje, respektive pouzitych anten. Na 10GHz je ovsem dalsim limitem maximalni vykon TX, takze nicim jinym nez ziskem anteny si stejne pomoci nelze. To je mimochodem zasadni rozdil oproti ostatnim pasmum pouzivanym na zaklade general public licence, v nasem pripade VO-R, nebot na ostatnich pasmech je obvykle limitovan E.I.R.P. Tedy vyzareny vykon. O co ziskovejsi antenu mam, o to mene musim nastavit TX. Proto je 10GHz pasmo tak strategicke pro dlouhe spoje.
Jistě že nepomůže vždy, ale rozhodně přinese lepší procento využití trasy, než radio s horší citlivostí. Ty antény jsou jenom pro dokreslení. Pokud to mám tedy dostat do systemu Ceteris paribus, protože se stjně velikými anténami se naše radio bude chovat daleko lépe než to radio s nízkou citlivostí (o ty 3dB).
To jako, že když prší, tak můj signál je utlumený deštěm a rušící signály zůstávají stejné? Asi ne, takže: Sensitivity does matter. Samozřejmě, že má apertura antény vliv na vyzařovací uhel, ale voda na trase žere jakoukoliv energii, jak užitečnou tak rušící. Takže poklesne li můj užitečný signál o 5 dB, tak ten vzdálený rušící taktež klesne o 5 dB (berme jako příklad 65cm anténu se ziskem 35 dB a poklesem o 3dB na 1,5 st.). A to je reálná situace.. Pokud se ale jedná o blízké rušení, máš pešek a jedno jaké radio máš. Já tvrdím, že radio s citlivostí -68 odpadne dřív než radio s citlivostí -72dBm a dokocne tvrdím, že bezeztrátová ACM, dovolí signálu klesnout MSE až k -10dB a radio stále pojede.
Dokonce jsem v Praze pravidelně svědkem situace, kdy nám na trase klesne užitečný signál k -70 a MSE se vyhoupne z -26dB na -29dB, to jenom proto, že rušící signál, který k nám leze ze Strahova byl zrovna v horší zÓně průtrže než byla naše primární trasa.