❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Kysa

Re: Jak si v Plzni postavili gigabitový internet

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

....Trochu jinak se postupuje v případě komerčních subjektů, jež vyžadují určité záruky a garance. K tomuto účelu tak spolek založil dceřinou společnost, přes kterou pak takové služby nabízí. Skrze ni je možné zajistit také umístění a provozování serverů, webhosting a další podobné služby........

Tady to bude asi podobný....... Dceřiná společnost, která využívá síť neziskovky.......
0 x
Petr Krist

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Ano, i nezisková organizace může mít svoji ziskovou dceru. Dokonce i nezisková organizace může mít svůj živnostenský list a v rámci této činnosti vykazovat a danit zisk.

Bohužel ne vše lze dělat na neziskovém principu. Už jenom třeba telekomunikační licence se vlastně nedá získat. O problémech s úřady a firmami co neuznávají neziskový sektor jsem už mluvil (to je dost často hlavní důvod založení dceřinky). Nedají se účtovat VoIP a IPTV, tedy služby co nevyužívá každý a náklady jsou přílišná část členského příspěvku (nebo dokonce počítané za odebranou jednotku, či tarifované). Nebo právě ty garantované služby. To už z příspěvků fakt nelze. Ale to ne každá neziskovka provozuje. Netřeba generalizovat.

By mě zajímalo, kolik žen v Plzni přemýšlelo, jak z toho dostat prachy ... Možná bys mohl méně spekulovat a přinést důkazy (otitulkovaný Hitler z Posledních dnů říše to opravdu není). Založení dceřiné společnosti neznamená, že je to kvůli "vytažení prachů". Jenom očerňuješ někoho, o kom víš nejspíš minimum, případně kdo ti šlápl na kuří oko.

A doporučím ti jedny krásné webové stránky: http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares.html Zde zjistíš, jak to vlastně všechno je. Se hezky píše na web, ten snese vše ... "přeceda a správci si udělaly s.r.o.". Ale už nevíš, že oni tam jsou jako jednatelé (alespoň předseda, ostatní jsem nehledal), ale STOPROCENTNÍM VLASTNÍKEM této společnosti je PilsFree, z.s. Tedy neziskovka o kterou si odíráš ústa. A i kdyby připojovalo jen s.r.o. a peníze šly jen jí, tak stejně to jsou peníze té neziskové organizace. Naopak bys měl být rád, neboť v tom případě jsou zdaněné, nejspíš zdpháčkované a bůhvíco státněné.

PilsFree e-shop? Kde to roste?

Pro whef: DPH se moc počítat nedá. Sice neodvádíš z příspěvků, ale zároveň nedostáváš vratky ze zboží a služeb nakupovaných. Rozdíl tam samozřejmě je (díky mzdám), ale nedá se to považovat za nějakou extra konkurenční výhodu.
Jo a jakákoliv větší organizace ti bude připomínat firmu. Firma je také organizace. Co bys chtěl jinak? Vždy máš nějaké vedení, většinou i ředitele, nějaké zaměstnance.
Mimochodem čtvrt miliónu dá jen do mezd měsíčně podstatně menší spolek, než je Plzeň ... Takže u nich přitlač. A dost sakra výrazně. Zapomínáš na naše sociální výdobytky.
----

Pokud někdo nevíte, zda je vámi uveřejněná informace pravdivá a ověřená, označte ji zřetelně slovem "SPEKULACE". Nebo radši nepište vůbec ...

Nejsem z Plzně, to jen na okraj. Ani z její blízkosti. Přesto bych řekl, že se od nich můžou učit i větší hráči. A před tím co dokázali bychom měli jen smeknout.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Na kuří oko mi nikdo nešlápl a s PilsFree jsem nikdy nic společnýho neměl, ani mít nemůžu. Do PLzně je to o nás trochu z ruky. O společnosti opravdu nic nevím, proto jsem v předchozím příspěvku napsal ASI.

Moje SPEKULACE vycházela z toho, že zadarmo prostě ani kuře nehrabe a nechce se mi věřit, že to někdo dělá pro dobrý pocit. Pokud ano, takových lidí je jako šafránu a smekám.

Kde přišels na PilsFree e-shop ale opravdu nechápu.
0 x
Petr Krist

ludvik

Psal jsem to dlouho ... Zrovna tebe se můj text netýká :-)
Kysa píše:...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

hapi píše:ha ha ha, tak jako říkejme tomu jak chceme. Jenom se liší terminologie. Majitel z toho může vyvést prachy tak jako tak. Nějak sem si nevšim že by majitelé neziskovek držely hladovku :-) nicméně se dostáváme k zajímavé otázce a tou je, že u neziskovek kde klient platí 300,- měsíčně lze hrabat prachy ale u komerčního ISPíka to nejde a před několika měsíci jste se v jinym vláknu stavěli na hlavu že to nejde... jak je to možnéééé héééé?

Ach jo, co třeba trochu elementárních počtů ? Jsem ISP plus/mínus stejně velkého rozsahu ja PILSFree.
1) Na rozdíl od freečka odvádím státu rozdíl DPH, za minulý rok to byl základ přes 30M, takže odvedeno cca 6 milionů. To je plus pro ně. Při 20 000 klientech je to nákladová úspora 25 Kč/měsíčně per klient.
2) Mzdové náklady ročně něco přes 15 000 000 Kč. Nevím kolik na odměnách vyplatí sdružení, ale jak tak slyším jak to všichni dělají ze srdce odhadnu 3 000 000 ? Pak je tam 12 000 000 rozdíl, tzn. dalších 50 Kč/měsíčně per klient.

Já prodávám za 379 Kč, Pilsfree za 300 Kč, 379 - 75 je 304. Takže momentálně jsou mezi námi pouhé 4 Kč rozdílu za službu. Navíc

3) V 98 procentech případů je instalace včetně práce, materiálu a zařízení u mě za 0 Kč. V u freečka se pokud se nepletu platí. Při ceně materiálu 2 000 Kč a životnosti 60 měsíců (a to jsem z levného kraje !) je to 33 Kč/měsíčně na klienta.
4) Garantuju servis, hotline, případně SLA a spoustu dalších věcí. V "balíku" mojí služby je obsaženo víc než u freečka.
5) Chci generovat zisk, jsem komerční společnost.

Při tom všem si troufám tvrdit, že síť rozhodně nemám horší. Z výše uvedeného vyplývá, že věci dělám efektivněji, jen neumím sehnat práci zdarma (to je v pořádku, je to "šikovnost" lidí z Pilsfree) a nemám v daňové soustavě rovné podmínky. To je prasárna ze strany státu a deformace trhu. Prostě nemáme rovné konkurenční postavení.

Btw. ještě jeden podotek - kdyby pro mě dělal někdo dobrovolně a zdarma a přišel inspektorát práce, vyfasuju minimálně čtvrt mega pokutu za nelegální zaměstnávání. To jen pro dokreslení situace :/

Takže Hapi už víš proč to nejde, když mám nákladovku o víc jak 100 Kč větší ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 10 years ago

Normální postup v ČR jeden daně platí a jeden nemusí .......
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

Pilsfree a vubec jakekoliv site podobneho typu sdruzene v NFX lze chapat jako spolky nadsencu. V zarodku to opravdu bylo pouze a jen to, parta kamaradu z IT branze byla nastvana na tehdejsi pomery a chteli hrat hry a podobne, tak se zalozily prvni podobne site. Spolecne s CZFree se to rozsirovalo do ruznych lokalit a propojovalo, ty party nadsencu si koupily vlastni sdilene pripojeni do internetu a postupne ty party rostly. Nektere se vycerpaly a zanikly, nektere se sloucily do vetsich sdruzeni, z nekterych vznikli komercni ISP. Ale tohle cele je jediny duvod, proc mame u nas rychlejsi internet nez v okolnich zemich i presto, ze majoritni operatori nabizeji bidne sluzby stejne jako na GSM. Na tom ma samozrejme podil i dost mensich komercich ISP, kteri se to snazi delat lepe.

Ted k tem neziskovkam - jsou to proste spolky podobne jako treba rybari nebo myslivci. Tam taky cast pracuje i zadarmo, aby jim to fungovalo, a cast se jen veze, protoze si chce jenom zachytat/zastrilet. U freenetu je to neco podobneho - cast pripojenych lidi jsou ti aktivni co to tahnou a ridi (a vetsinou maji k tomu jine zamestnani), cast jsou ti, kteri tam vice ci mene pracuji nebo jim dodavaji nejake sluzby/HW, a cast se proste jen veze a vyuzivaji clenstvi jako zajimavy a alternativni pristup do netu.

Ja Pilsfree obdivuji za to, co dokazali a hlavne za to, ze jim stale drzi ten komunitni a "free" pristup. V urcite fazi rozvoje site je totiz prechod k ciste komerci hrozne lakavy, i pres negativa, ktere to nese (DPH, vetsi administrativa atd.). Spoustu negativ ale nesou i ty freenety, myslim, ze ludvik to tady docela shrnul. V zadnem pripade to neni idealni stav a o firemnim rizeni si obcas nechavaji vedouci predstavitele tech freenetu zdat, jake by to bylo krasne, kdyby se to proste dalo ridit jako firma. NEDA se to. Pral bych nekterym z vas treba ucast na radach tech freenetu, nebo jeste lepe valnych hromadach (pripadne i valne hromade NFX).

Jinak ty servisky u freenetu slouzi opravdu k tomu, aby resili veci, co samotne sdruzeni/spolek delat nemuze. Neni to zadne vytahovani penez (mluvim za nas, ale u tech siti, se kterymi se zname a jsou v NFX je to stejne).

O nekterych "freenetech", ktere jsou ciste maskovanymi ISP jen kvuli danim, ale maji rychlostni tarify a podobne bych se bavil nerad, protoze presne to hazi na ty opravdove freenety spinu. A ze takovych siti neni malo.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Ono je přece jedno jestli to myslí dobře nebo špatně, prostě a jednoduše mají díky netransparentnímu daňovému přístupu státu nerovné postavení na trhu.
0 x
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

Zakázat volné sdružování občanů můžeš zkusit prosadit ... ale to se dostaneme do doby, kdy budeš mít i ty zakázáno podnikat. Nevím, proč by to mělo být omezeno oborem (to sdružování). A pokud, tak jak bys to definoval? Ryby ano, elektronika ne? Ryby ano, elektronika ano, ale TCP/IP ne?

Hlavně to pořád nechápeš. Není to nerovné postavení na trhu. Sdružení na trhu prostě nepůsobí. Nemají prakticky žádné marketingové nástroje, například. Kromě sekretářky Markéty, ale to sem nepatří.
A sice jsou určité daňové výhody, ale ony jsou také vcelku omezené (jen na členské příspěvky, resp. hlavní činnosti dle stanov). A je to vyrovnáno tím, že není žádný zisk (proto se nedaní ...) a tedy není co si na konci roku vyplatit jako podíl na zisku.
Naposledy upravil(a) ludvik dne 02 Sep 2014 22:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik

Nebo se měla sdružení nějakým paragrafem zrušit ve chvilku, kdy začalo být DSL dostupné pro 80% obyvatel? Nebo při poklesu jeho ceny pod osm stovek? Nebo při vzniku alespoň jednoho komerčního ISP na okrese? Nebo se měla sdružení nějakou právní kličkou převést na s.r.o. a prodat Telecomu?
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 10 years ago

tady přes kopec je jedno združení par lidi a ti na svou činnost což je net ještě od města pobírají dotace protože si dokazaly prosadit že hraní her je sport a jako každý spolek sportovcu od města dostava dotaci tak i oni dostaly :)
tak daleko jestě nejsme že :D
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Ach jo, řekl jsem něco takového ? Můžeš mě prosím citovat ? Já jen řekl, že pro ně platí jiná (mimo jiné) daňová pravidla. Ať se kdo chce sdružuje jak chce. Jen ať mají všichni stejnou startovní čáru, což v překladu znamená ať pro všechny platí stejná pravidla. Nevím proč by měl mít někdo taková a jiný onaká. A je úplně jedno, kdo výhodnější .

Freečka na trhu nepůsobí ?! A to jako působí kde ? Na Marsu ? Proboha, tohle je moc.

Btw. nedávno jsem seděl s lidmi s Pilsfree na pivu. U prvního to bylo "nám komerčáci nevadí", u páteho "počkejte až k vám dorazíme" a u osmého "my konkurenci ještě ukážeme".
Na nedávné konferenci Jak na IPTV legálně padala od od jednoho člena vedení slovní spojení jako "konkurenční nevýhoda" a podobně.

Tak jak to tedy je ?
Naposledy upravil(a) stepan.benes dne 02 Sep 2014 22:44, celkem upraveno 1 x.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

A věta "nemají žádné marketingové nástroje" mě hodně rozesmála. Tohle už prosím nedělat, ještě to se mnou sekne.
0 x

ludvik

Ano, psal jsi, že jsou zvýhodněné na trhu, že jsou nerovné podmínky. Jenže pokud je chceš srovnat, tak jsou dvě možnosti - buď zrušit možnost sdružení (spolků) obecně, nebo jim dát naprosto stejné podmínky, jako mají podnikatelské subjekty. Což vyjde nastejno ... Jelikož pak už zůstanou jen ty nevýhody neziskovek bez výhod, tedy se zruší sami. A k tomu patří můj dotaz, jak bys to chtěl srovnat. Každý rok by Ministerstvo obchodu dělalo analýzu trhu a podle toho psalo seznam oborů, kde nezisková organizace působit může a kde ne? Jsi k smíchu.
Výhody v daňové stránce jsou vyváženy zase jinými povinnostmi. To jestli jsou zmetci, co toho zneužívají teď neřeším, věřím, že i takoví se najdou.

Kromě toho plácáš nesmysly sám. Proč je špatné o.s. a ne ta komerce? Vždyť i ona mohla začít (a pokračovat) také jako neziskovka. Jenže ono se vám nechtělo. Ono se vám chtělo nahrabat víc než soused z vedlejšího města. Nebo mít alespoň první a poslední slovo ve firmě. Proti tomu sice většinou nic nemám (přesvědčením jsem umírněný anarchokapitalista), ale je to naprosto stejný argument jako máš ty. Startovní čára byla stejná. A pořád tvrdím, že sdruženářská byla horší. Sdruženáři si chtěli pomoci sami, neboť jste vy neexistovali, abyste nám nabídli co jsme chtěli. A teď jsme ti špatní co zneužívají díry v zákonech. Mimochodem nezneužíváme nic. Ale rozdíl mezi námi je, že já to tobě nevyčítám ... já uznávám oba způsoby.
Dokonce si troufám tvrdit, že právě komunitní sítě (tedy ještě před rozmachem občanských sdružení) rozpoutaly boom malých ISP. Teprve potom podnikatelé viděli, že to může fungovat.

NIX/NIC ti nevadí? Vlastně i RIPE je něco podobného.

Pokud má o.s. stejné marketingové nástroje, jako komerce, tak naopak sem s nimi. Spousta ti jich utrhne ruce. Jediné, co jakžtakž lze jsou letáčky. Ale už nelze snížit příspěvky v Horní Dolní proto, že tam je něco nového a cpe se tam se stejnou pákou ten zmetek od vedle. Už nelze udělat slevu proto, že potřebuji podpořit přechod na jinou technologii. Nemůžu vymyslet tarifní třídy, abych na tom lepším dokázal vydělat víc a tím mohl snížit to horší, abych toho zmetka vystrnadil ... Ani se nemůžu bránit, pokud do města vleze komerce, cituji: "my je zničíme". Než svolám valnou hromadu, tak je po mě ... Naštěstí se zabili sami. Nemůžu v té HD dotovat hardware aniž bych to dělal všude. Nemůžu použít slevy za prodloužení úvazku. Nemůžu dávat bonusy za nového zákazníka. Když někdo nepochopí princip sdružení a snaží se vyhádat slevu jak na UPC se slovy "dej slevu nebo jdu jinam" - odvětím "tak běž". Nemůžu se ani zúčastnit třeba výběrových řízení (tedy asi můžu, ale vypadnu v prvním kole). Nemůžu prostě skoro nic. A když něco přeženu, dostanu na valné hromadě přes hubu ...

Na trhu o.s. nepůsobí vlastně přesně z těchto důvodů (i když pojem trh bychom mohli definovat, ať se nehádáme o slovíčka). Cena není určená tržně. Cena není určena poptávkou po určité službě, ani její kvalitou. Byť určitý vztah poptávka/nabídka zde je, není ovšem čistě finanční (resp. skoro vůbec). Sdružení nestaví síť proto, že je po něm poptávka (samozřejmě odsudpodsud, nebrat do absurdna), ale jen proto, aby byla. Tobě jako podnikateli by se asi nelíbila vesnička středisková se dvěma zákazníky ... sdružení je to vcelku fuk. Jenom tam holt nedostanou lepší věci (někdy ano, podle toho jak jsou aktivní).

Samozřejmě se o.s. musí snažit udržet své členy. Oni platí ty hračky ... oni pomáhají, oni staví, bez nich sdružení neexistuje a bez nich bychom neměli ty hračky lepší, než většina "komerce". Aby se nestalo, že došli kapři a z rybářů se nestali nimrodi. To jsou ty slova o konkurenci po osmém pivu. Protože než to člověk vysvětlí, tak tohle slovo řekne vše. Důležitá je ovšem ta první věta ... že nám nevadí.

A jako poslední argument uvedu, že většina neziskovek má víc činností. Ne jenom výstavbu sítě. Sice většinou (ne vždy!) jsou zastrčené a v menšině, ale jsou tam! Což je také rozdíl od tebe, kdy jediný cíl je zisk (což máš pokud vím ze zákona). Pro sdružení je cílem činnost.

Celá tato diskuse mi připomíná klasický český vtip. Má-li soused větší krávu, chci aby mu chcípla, ne aby ta moje vyrostla ...
0 x

janskyt

Příspěvekod janskyt » 10 years ago

Docela se touhle diskuzí bavím a čekám co kdo ještě napíše k tématu. Docela pěkně to (o.s. resp. dnes z.s. vs. ISP) vysvětlil minulý rok jeden z našich technických radních na konferenci na Srní. Někomu to může pomoci si myšlenky srovnat případně doplnit další informace, co třeba o nás netuší.

https://www.youtube.com/watch?v=XZqnfwzROZk
0 x
PilsFree oblast Plzeň-sever ... tady zatím stále ještě gigabit až domů nemáme:-)