❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SXT Lite5 vs. SXT 5HPnD, který vybrat pro klienty?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Martin63

SXT Lite5 vs. SXT 5HPnD, který vybrat pro klienty?

Příspěvekod Martin63 » 11 years ago

Dobrý den,
co si myslíte, že je lepší pro klienta, který bude připojen na n-kový sektor s kapacitou kolem 70 Mbit a na max. 80 metrů? Na výběr je mezi SXT Lite5: http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... -5GHz.html a mezi SXT 5HPnD: http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... -5GHz.html

Nebude mě u SXT 5HPnD brzdit v prostupnosti slabší procesor (CPU)??? U SXT 5HPnD mě zase oproti SXT Lite5 láká USB port, ale na druhou stranu má mnohem slabší procesor (CPU), než ten SXT Lite5. Takže, co vybrat??? Jde mi hlavně o to, zdali ten procesor (CPU) u SXT 5HPnD bude stačit...?

Díky za odpovědi. :)
Naposledy upravil(a) Martin63 dne 21 Aug 2014 23:48, celkem upraveno 1 x.
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

Kontrolní otázka: Na co ti bude na střeše USB?
0 x
Petr Krist

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

CPU ti stacit nejspis bude, pokud u kazdeho klienta nechces jet 50M , nepouzivas 1000 FW pravidel, nemanglujes 50 druhu trafficu a nedelas mu vlastni DNS + Proxy server... a vlastne mozna i tak by to pro toho jednoho klienta stacilo :-)
Nesetkal jsem se s tim, ze bych podeziral Lite5, ze v necem nestaci.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

aliney píše:CPU ti stacit nejspis bude, pokud u kazdeho klienta nechces jet 50M , nepouzivas 1000 FW pravidel, nemanglujes 50 druhu trafficu a nedelas mu vlastni DNS + Proxy server... a vlastne mozna i tak by to pro toho jednoho klienta stacilo :-)
Nesetkal jsem se s tim, ze bych podeziral Lite5, ze v necem nestaci.

Ale lite5 má právě lepší procesor ;)
0 x
Petr Krist

Martin63

Kysa: USB bude sloužit jako takový nouzový FTP server. Kdybych vzal to SXT 5HPnD s USB, tak bych s ním měl nějaké, menší plány...

aliney: Asi jsi mě špatně pochopil... Sektor už mám. To SXT bude sloužit pouze jako přijímač toho sektoru. :) Tj. budu mít na střeše SXT, které bude připojené na n-kový sektor, vzdálený 80 metrů. A já se zde právě snažím zjistit jaké to SXT, které bude přijímat ten sektor mám vzít. Hlavně se zde snažím zjistit, zdali ne moc výkonný CPU u SXT 5HPnD nebude brzdit maximální rychlost přijímanou ze sektoru. Hodlám s ním chytat cca 70 - 80 Mbps. :)

SXT Lite5: má CPU Atheros AR9344 600 MHz
SXT 5HPnD: má CPU Atheros AR7241 400 MHz

A chci prostě vědět, zdali mi ten 400 MHz procesor (CPU) u SXT 5HPnD nebude brzdit a jestli ze sektoru přenese kolem těch 80 Mbps. To SXT bude po RJ-45 kabelu napojeno na Wi-Fi router a bude pouze přijímat sektor... 8)
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Jednoznacne Lite 5 je ve vsem lepsi navic skoro o polovinu levnejsi, nechapu, ze jej vubec jeste prodavaji a ma pomale CPUcko.
Jedine minus, je ze nema USB, ktere je stejne k nicemu.
Pro stouraly mam na siti puvodni SXT 5HnD, SXT 5HPnD i SXT 5nD r2 a posledni je nejrychlejsi a i nejlevnejsi - anteny maji vsechny stejne.
0 x

Martin63

Díky Láďo za odpověď. Kolik ti ten SXT Lite5 ve tvé síti maximálně dá, jestli se mohu z čiré zvědavosti zeptat? :) Slyšel jsem, že pokud ho dobře vyladíš, tak dá i 90 Mbps. :D Je to pravda, či ne?
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

U UDP to da 99Mbit jednim smerem, dost zalezi kolik je pripojenych lidi na AP, v tento cas asi 20 lidi na AP to dava v UDP 90Mbit, TCP cca 30Mbit na jedno spojeni, ale jak pisu bod je zatizeny a test probihal pri nem. A jeste 20MHz kanal, bohuzel neni vubec cisty, samozrejme v MIMO.
0 x

Martin63

Tak je to pro mojí potřebu plně vyhovující. Díky moc, Láďo. :)
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 10 years ago

Když si to dobře vyladíš tak viz. screen. Spoj na 305m ve středně vělkém městě. Šířka kanálu 20MHz (Lite5)
Přílohy
sxt-sxt.png
sxt-sxt.png (26.62 KiB) Zobrazeno 3553 x
0 x

Martin63

Příspěvekod Martin63 » 10 years ago

3com: Díky, je to krása... :)
Jaký máš sektor? Nebo je to SXT proti SXT?
0 x

3com

nazev screenu to rika SXT-SXT
0 x

Macek

Příspěvekod Macek » 10 years ago

3com píše:nazev screenu to rika SXT-SXT
to je luxus, jaké máš nastavení ?
0 x

Martin63

Příspěvekod Martin63 » 10 years ago

Ten z toho fakt mačká 101% ze 100%. :lol:
0 x

3com

Martin63 píše:Ten z toho fakt mačká 101% ze 100%. :lol:

To jo :D V tomto případě Lite5 limituje 100Mbps síťovka, bezdrát ji předběhl než ho někdo zaruší :wink:
0 x