❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB260GS

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Cheprer
antispam: Ano

Re: RB260GS

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

Kaja píše:Mate nekdo RB260GS? Mam k nemu nalsedujici pripominky.
- Ledka SFP se nikdy nerozsviti (ani pri zasunutem SFP, ani pri optickem linku, ani pri provozu na optice). Sviti nekomu z Vas?
- V managemantu neni nikde videt, ze SFP ma navazan opticky link. Prehledl jsme to nebo to skutecne nikde neni dostupne?
- Pri pouziti SFP s DDMI mi zobrazuje krom statickych udaju (vendor, oznaceni,SN, ...) pouze Temperature,Voltage,Tx Bias. Zobrauje to nekomu neco vic (treba uroven RX)?

K.

presne ty same potrehy co pises. :-]
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

honza198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod honza198 » 12 years ago

Lidi,
kdo z Vas tuhle potvoru mel v ruce???
Kdyz to pripojim do GigaBit SWITCHE, tak mi na gigu jedou jen porty 2 a 4. Porty 1,3 a 5 jedou jen na kilu. Honza :(
0 x

Cheprer

honza198 píše:Lidi,
Kdyz to pripojim do GigaBit SWITCHE, tak mi na gigu jedou jen porty 2 a 4. Porty 1,3 a 5 jedou jen na kilu. Honza :(

a nahodou se mrkni do switchOS..... tam mas nastaveni eth. tam to nemas zmeneny? oproti cemu se ti to spojuje?
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

honza198
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod honza198 » 12 years ago

Cheprer píše:

a nahodou se mrkni do switchOS..... tam mas nastaveni eth. tam to nemas zmeneny? oproti cemu se ti to spojuje?

spojuju to k TL-SG1008 (jednim a tim samim kabelem a to toho samiho portu). porty jsou v defaultu (FULL) :-/
0 x

Cheprer

honza198 píše:
Cheprer píše:

spojuju to k TL-SG1008 (jednim a tim samim kabelem a to toho samiho portu). porty jsou v defaultu (FULL) :-/

tak tuhle anomalii zatim jsem nezpozoroval.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886

hafieror

Příspěvekod hafieror » 11 years ago

Nepozorujete někdo u tohoto switche, že při restartu nenajede sfp link a je nutné vyndat a zandat sfp? Verze poslední 1.13.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 11 years ago

Takže si odpovím sám. Pokud dojde ke známemu probliknutí, tak switch začne tvrdit že nevidí SFP, ale normálně funguje. Lepší trafo to neřeší. Pomůže vytáhnout na delší dobu a už to běží.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Asi jednou nebo 2x jsem to zažil. Takové to zablikání které kousne i všechny ostatní spotřebiče.
A jaké lepší trafo k 260GS jsi zkoušel?
0 x

dzejty

Příspěvekod dzejty » 11 years ago

Zkoušel někdo v RB260GS portu SFP modul S-RJ01 (SFP metalický modul) a funguje?

Kód: Vybrat vše

SFP
Enabled   
Auto Negotiation   
Module Present   yes
Vendor   Mikrotik
Part Number   S-RJ01
Revison   1.0
Serial   MT40521H0882
Date   14-05-23
Wavelength   
Supported Link Lengths
Single Mode Fiber   
50um OM2 Fiber   
62.5um OM1 Fiber   
Copper   100m
Status
Loss Of Signal   no
Temperature   
Voltage   
Tx Bias
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 11 years ago

1GB SFP moduly používám od TP-Linku jednak do RB260GSP, TL-SG3424 ba i dokonce do TL-SL2210WEB. Nikdy jsem nezpozoroval, že by po výpadku elektřiny RB260GSP neměl v menu neobsazený modul. Jedině co se mi stalo u RB260GSP když byl na druhém konci převodník metal/optika, tak mi RB260GSP tvrdil,loss of signal když jsem vyměnil jiný SFP modul (jiný s/n model stejný) v RB260GSP, tak jsem zavolal na druhou stranu, aby na převodníku udělali ON/OFF/ON a už to naskočilo na pořád.

Když už jsme u RB260 nevíte náhodu jestli se dá nastavit izolace portů ? Doma jsem si dal k RB433, (RB je mého ISP) ze které mi leze internet IP1 a druhý internet IP2.
Na RB260 jsem udělal VLAN1 pro Eth1 a VLAN2 pro Eth2. jednou optikou si to přivádím do přízemí na L2 switch kde ty VLAN zase dávám na dva porty.
Domníval jsem se, že RB260 díky vytvořené VLAN1 a VLAN2 bude mít tyto VLAN oddělené ale nejsou. Záhy jsem to zjistil jakmile jsem porty z RB260GSP připojil k RB433 na eth2(VLAN1) a eth3(VLAN2) při vytažené optice ! ,že RB260GSP jde do kopru díky smyčce eth2(VLAN1) a eth3(VLAN2) . Asi v RB433 funguje bridge.Musel jsem na všude vyřadit VLANy a používám neřízený provoz optikou.
Jestli se nedají oddělit porty na RB260GSP tak jsem zklamaný. Nikdo mi na MK fóru doporučil zbavit se RB260GSP, že to není dobrý výrobek a koupit CRS125.

Neřešil jste někdo izolace portů ?
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 11 years ago

rb260gs vie izolaciu portov tak ze mu len zafajknes co ma medzi sebou switchovat... napr. uplink mas na 1tke a tak ostatnym portom zafajknes ze maju switchovat len s portom 1 a tym padom su medzi sebou izolovane... to si mal na mysli?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Kaja píše:Mate nekdo RB260GS? Mam k nemu nalsedujici pripominky.
- Ledka SFP se nikdy nerozsviti (ani pri zasunutem SFP, ani pri optickem linku, ani pri provozu na optice). Sviti nekomu z Vas?

Ano svítí nám vždy, ještě jsem neviděl aby nesvítila když je to přes SFP spojené

Kaja píše:- V managemantu neni nikde videt, ze SFP ma navazan opticky link. Prehledl jsme to nebo to skutecne nikde neni dostupne?

Ano je to vidět. Myslím že to je v položce LINK a tam u SFP je to někde značené, ted ho nemám u sebe abych se podíval

Kaja píše:- Pri pouziti SFP s DDMI mi zobrazuje krom statickych udaju (vendor, oznaceni,) pouze Temperature,Voltage,Tx Bias. Zobrauje to nekomu neco vic?

Na to jsem se také ptal a neumí to. Chybí harwarová podpora takže je lepší dávat moduly bez DDM a ušetřit pár korun :)

Ohledně všech těchto problémů doporučiji zkontrolovat jestli máte nahranou verzi swos 1.13
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 11 years ago

Kaja píše:- Pri pouziti SFP s DDMI mi zobrazuje krom statickych udaju (vendor, oznaceni,) pouze Temperature,Voltage,Tx Bias. Zobrauje to nekomu neco vic?

cize ak pouzijem ddm sfp modul (teda tento http://routerboard.com/S-3553LC20D) bude mi rb260gs zobrazovat aj voltage ci temp? alebo sa bavite o rb260gsp?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 11 years ago

chalan píše:rb260gs vie izolaciu portov tak ze mu len zafajknes co ma medzi sebou switchovat... napr. uplink mas na 1tke a tak ostatnym portom zafajknes ze maju switchovat len s portom 1 a tym padom su medzi sebou izolovane... to si mal na mysli?

Když to čtu tak jsem asi nepochopil izolace portů, kterou jsem používal v TP-SL2210WEB.
Domníval jsem se, že když si udělám na RB260 VLAN1 ETH1<->SFP, VLAN2 ETH2<->SFP, VLAN3 ETH3<->SFP budou tyto VLANy mezi sebou izolované. Zafajfkované mám ETH1<->SFP, ETH2<->SFP, ETH3<->SFP. TAGovaný provoz mám pouze na SFP a netagovaný provoz mám na ETH1,2,3.
A právě jsem si vyzkoušel, že provoz, který mi vstupuje do ETH2 mám současně i na ETH1,3 a zároveň na SFP ale už s TAG hlavičkou VLANy . Chová se mi ETH1,2,3 jako SWITCH a na SFP mi RB260 přidává pouze hlavičky TAGů jednotlivých VLAN, takže když používám u RB260 pouze ETH1, tak mám na SFP tři VLANy . To samé když nastavím na TP-Linku SL-2210web a připojím na vstupy switche ETH1 a ETH2 mikrotik, (např. RB433 a jeho porty ETH2 a 3 jsou v BRIDGE a jsou propojené do ETH1 a ETH2 switche) tak se mi nevytvoří smyčka ale s RB260 ano.

Také jsem zkoušel u RB260 v menu Forwarding , zafajfkovat mezi sebou ETH1,ETH2 a pak ETH4 ETH5 a dostal jsem izolované dvojice portů ETH1,2 od ETH4,5 . To mi tedy izolovaně funguje ale jak mám nastavit RB260, když chci naprosto izolovaný provoz např. mezi ETH1<->SFP a ETH2<->SFP. Vždy mám propojené ETH1 a ETH2, možná asi přes SFP. :cry:
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 10 years ago

hafieror píše:Takže si odpovím sám. Pokud dojde ke známemu probliknutí, tak switch začne tvrdit že nevidí SFP, ale normálně funguje. Lepší trafo to neřeší. Pomůže vytáhnout na delší dobu a už to běží.

A když použijete SFP od Mikrotiku, tak to nedělá.
0 x