❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17G - koupit Racom nebo Summit ?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ludvik

Re: 17G - koupit Racom nebo Summit ?

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

ATPC stále ne?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 11 years ago

ludvik píše:ATPC stále ne?

ATPC to ma, stejne jako gyro a propagaci pouzite polarizace do managementu radia. Spis me trochu mrzi, ze jede na starsim chipsetu, takze 256QAM je max. Pro operatory a B2B reseni to na maly kapacity asi staci. Pro ISP jako pater jen do limitu chipsetu. Zde pak plati, kde Racom kapacitne konci, tam zacina Alcoma :-) Necht to prosim neni brano jako invektiva. RAY2 je urcite zajimava vec. Rozhodne zajimavejsi nez cela rada dalsich produktu od CZ vyrobcu. Ale ma svoje limity.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

ludvik

A šetřilo se na reproduktorku ... takže to nepípá :-(
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Nevím co máte s tím reproduktorem :( Já to nikdy nepoužil, není nad voltmetr. A to na Ray2 je ještě jednoduší, není tam potřeba ani bnc přechod, dá se to rovnou do svorek. Hm jinak až na ty průchodky, které se mi moc nelíbí je to fainé. Škoda, že alcoma v této verzi nemá web rozhraní, a standard sfp. Věřím, že to za chvíli bude. Vše má své kouzlo aj aplikace, a své výhody. Lepší, když to má vše a člověk si může vybrat. Jinak fandím Alcomě i Racomu, musíme podporovat naše české výrobce, pokud to jde. U Racomu, je škoda, že možná plně nevyužívají potenciál jaký mají, ale je jasné, že to není jejich main bussines a nedělají jen mikrovlny. Hm jinak nemáte někdo info z Orcavu ? Jestli chystají něco nového, nebo si vystačí ještě nějaký rok 1S10 a nic víc už na mikrovlném poli dělat nebudou ?
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

Orcave...nemam zadne info jen poznatek, ze tak jak CRa zprostredkovavali nektere sve linky jen a pouze na Orcave, tak sem posledni dobou cimdal tim casteji videl stare anteny s redukci na Alcoma radia. Prijde mi to ze tam ve vyvoji scipl pes...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Orcave vývoj rozpustil
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

A cim nas pristi tyden na MikroExpu v 17GHz a rychlosti 700Mbps+ prekvapite? Nastinite alespon tady na foru neco?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Nechme to až tam. Odhalení bude od 10 hodin v malém sále.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

OK jsem netrpeliv :-)
0 x

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

To alcoma už nebude mít "nejrychlejší" spoj v 17 Ghz :) No ale oni ještě něco vymyslí, chtělo by to zaokrouhlit rychlost na ten 1Gbit :), stejně ale bych bral Alcomu :) Už, aby byla v té 18 Ghz a mohla by umět ten 1Gbit :)
0 x

ludvik

Když visíš na stožáru, je podstatně jednodušší poslouchat (lidské ucho je zařízení s zatím nepřekonatelným filtrem), než koukat někam na stranu na displej, držet ho v ruce, nebo pracně přikurtovávat ke stožáru, abych měl ruce volné a on se ve větru nekejklal.
S trochou zkušeností lze dle pípáku zaměřit na vypočítané hodnoty (alespoň u alcomy, extrémní vzdálenosti nepočítám). A naopak u RAYe to bylo lepší v tom, že montér to zaměřil jak nejlépe mohl a se zbylými decibely mu pomohl kdokoliv s čímkoliv co umí html.
A co jsme nedávno zjistili - on je ten pípák i přesnější, než voltmetr. A že jsme vyzkoušeli tři ... S laboratorním se na stožár nepotáhneš.
whef píše:Nevím co máte s tím reproduktorem :( Já to nikdy nepoužil, není nad voltmetr.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 11 years ago

Mám obyčejný ručičkový měřák, velikosti 10x10cm - koupeno na aukru, v krabičce s popruhem na krk. Tu ručičku by přehlédl snad jen slepý a krásně na tom vidíš jak točíš AN boční laloky a lehce zaměříš ten středový.
Zaměření alcomy mám do pár minut hotové dle tabulkových výpočtů.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 11 years ago

Problem nepresnosti voltmetru pri smerovani lze lepe popsat jako problem levnych digitalu z Lidlu s nizkym poctem vzorkovani, typicky 3x za 1sec. Tam je pak latence asi tak na podobne hodnote, jako kdyz se pripojim notasem pres web rozhrani primo do radia. Obecne vzdy platilo, ze na smerovani je idealni analog, kvuli rychlosti odezvy a digital kvuli presnosti mereni. Idealne tedy kombinace obou, ktera uz ale neni zdaleka tak levna a proto na ni v Lidlu nenarazite.

Takze ten pipak v Alcome je celkem levnou nahrazkou idealniho voltmetru s analogovou i digitalni stupnici. Zejmena v pripadech, kdy se napriklad presunuje jiz funkcni radio po stozaru, je casto opetovne smerovani na pipak rychlejsi a stejne presne, jako na voltmetr. Vse ma samozrejme svou hranici a nejde rozhodne o vselek.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

ale prosim vas tu robite z toho atomovu vedu, racoma sme naladili digitalnym merakom za 10 minut na tabulkove hodnoty. Analogom sa to moze troška jednoduchsie robit...ale?? zalezi na tom? Myslim ze kazdy kto ladi casto spoje, nema s digitalom za par minut co robit.
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 11 years ago

Insider píše:Nechme to až tam. Odhalení bude od 10 hodin v malém sále.

Hmm takova doba od "odhaleni" a zatim se nikde na netu zadna informace neobjevila .... :(

R
0 x