❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Queue omezení stahování

Návody a problémy s konfigurací.
michnzee

Queue omezení stahování

Příspěvekod michnzee » 11 years ago

Zdravím,

mohl bych se jen informovat jak může být uděláno pravidlo pro klienta, které redukuje rychlost jakéhokoli stahování - alá přiložený graf statistiky přenosu u mě doma. Mám internet od Airwaynetu kde jsem si zakoupil 8 Mbit, a jsem docela překvapený že mi jede pouze 5 Mbitem :D technická podpora semnou zatím nemluví a já si říkám, jestli je to tak správně... dokázal bych pochopit limit na počet spojení, popřípadě na omezení stahování z určitých serverů (ulož.to, uschovna,...) ale když si tahám z FTP svoji práci a při těch slibovaných 8 mega mi to jede poloviční rychlostí, což znamená ještě o polovinu delší čas strávený stahováním, tak si říkám že to mají docela na háku :D

Obrázek

Teď k dotazu, to je tam simple queue s burstem na 10 sekund - jak je vidět z grafu, 10 sekund to jede 5 Mbitem, na vteřinu tam skočí 8 Mbit, další sekundu 7,2 Mbit a pak to zase na dalších 10s klesne na 5 Mbit. Nebo se v řízení toků pletu?

Díky za vaše tipy :)
0 x
::RouterLEGOboard::

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Zdravím,
když vidím graf, asi to agregací nebude, spíš jejich nastavením, ale ve Všeobecných podmínkách dodavatele (popř. smlouva) bych se zajímal o použitou agregaci. Někteří provideři sice píší "bez FUP", ale o agregaci taktně pomlčí, i když agregace JE svým způsobem druh FUP. Znám jednoho, co píše bez FUP, ale při stahování 15 min. hodí klienta do skupiny superstahovačů, což v praxi znamená snížení na 10 procent původní rychlosti.
V rámci objektivity si ostatně nedovedu ani představit prodávat linky 10-20 Mbit, což se už dnes občas vyskytuje, bez nějakého omezujícího mechanizmu. To se samozřejmě týká jen wifi, na optice se můžeme rozmáchnout více ...
Je mimochodem: zažil jsem šetření státního úřadu na stížnost klienta. Vzali smlouvu, vidí 10Mbit, agregaci 1:10, odpověď úřadu: Pokud klesne rychlost pod 1 Mbit, ozvěte se, jinak je to v pořádku ...
mpcz, 22.06.2014
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

nemůže to být náhodou chyba toho ftp? jinak to vypadá jako celkem dobré omezení, tedy měřáky ukážou tu horní hranici a ta dolní je potom ta skutečná :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

telleke

Příspěvekod telleke » 11 years ago

Nj jenže tohle dělá spousta "pokytovatelů"... prostě nastaví inzerovanou rychlost jako burst na x sekund a potom alou na polovinu rychlosti. Prostě prasárna o které mlčí a spolehají na to, že běžný klient pustí měřák, ten ukáže opravdu nabízených 16Mb, ale když začně tahat větší soubor, tak je na 8Mb. Ostatně i tady se najdou tací, kteří tohle praktikují a ještě se nebojí ukázat zde demo kde je krásně vidět jak zákazníky vojebávaj :-)
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

u nejakeho ISP na webu jsem to videl jako "vyhodu", prodaval 5M a daval BURST zdarma , protoze to je super moderni funkce, ktera zrychluje zakaznikovi nacitani webu...
(myslim, ze to tady nekdo hazel jako odkaz)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

michnzee

Tady u AWN je rychlost bez FUP s tím, že je agregace 1:5. Takže to tedy v praxi znamená - platíš za 8 megabit (řekněme 8 na Burst) jinak máš svých pevných 5. Aha no :D dneska mi napsali z podpory to, že je to právě ta agregace a že je to naprosto běžné ve vytížených chvílích. Nicméně ať to zkouším ráno, dopoledne, odpoledne, v noci... tak proč to leze stále těch 5? nemělo by to s agregací tedy trochu "haprovat", chápal bych že na večer by ta rychlost kolísala ale třeba v 5 ráno by to mělo frčet plnou rychlostí když se o to dělíme s takovou agregací.

Chyba na FTP to určitě nebude :) tam je to na optice.

Nicméně dá se tedy říct, že airwayneti mají slušné vojebávátko na svoje klienty :twisted:
0 x

okoun

já používám burst a rozhodně se za to nestydím, jen mám ho nastavenej ne na pár sec ale cca na 2 hodiny....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

michnzee

Jasně, já tohle chápu, Burst je podle mě jako takový v pohodě - ale přesně záleží na té době. Jako tři vteřiny pro načtení stránky stačí, ale pak už to nic neřeší a když člověk potřebuje pracovat, o to víc ho štve že platí za něco, co má jen na tři vteřiny a pak u toho musí sedět o polovinu času navíc... :roll:

Když bych to tedy bral kolem a kolem, může to být jednoduché pravidlo - rychlost 5 Mbit, Burst 3 vteřiny 8 Mbit, max limit 5 Mbit. Tím by se vysvětlovala ta statistika v grafu...
0 x

okoun

tak na jendu stranu nechápu tyto stížnosti, máš přeci možnost jít k jinému ISP, ne?
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 11 years ago

Ahoj Luky,
mohl bych Ti hodiny vyprávět o svých zkušenostech s linkou od Airwynetů, o odbornosti jejich technické podpory a kvalitě práce jejich techniků na místě. Nakonec jsem se nedávno rozhodl šetřit své zdraví a pořídil linku od někoho jiného :-)

Držím palce
Jan
0 x

michnzee

Já jsem bohužel v mé lokalitě měl pozváno vícero pánů na zaměření signálu od různých společností co jsem si vyhlídnul, každopádně dost neúspěšně (špatná viditelnost, rušení místního vysílače, vzdálenost od AP...) a do pevné linky od kyslíků se mi jít nechtělo. Nakonec jsem hovořil ještě jednou s technickou podporou, kde jsme se dohodli na výměně přijímací stanice, takže náš barák dostal nový SXTčko a teď to už frčí tak jak má.

Dokonce už není uplatňováno žádné omezení rychlosti :lol:

Takže ve finále jsem rád, že to takto dopadlo, ale nebýt toho že by se člověk ozval a předložil jim skutečné grafy, brouzdal by dál jako sousedi v baráku za polovic rychlosti... :roll:
0 x