Zdravím,
potřeboval bych poradit s jednou věcí. Mám linuxový stroj na kterém momentálně běží mailový server, ten bych potřeboval nahradit jiným mailovým serverem.
Bohužel to potřebuji udělat tak, aby to konečný uživatel "téměř" nepocítil.
Myslel jsem, že přidám do sítě nový mailový server a na ten přesměruji veškerou příchozí a odchozí poštu. Ve výsledku bych v mikrotiku přesměroval port 25 z jedné IP adresy starého serveru na IP adresu nového serveru.
Myslíte, že je to reálné, případně jak to nastavit.
Děkuji za každou radu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak přesměrovat mail poštu
mhhory píše:Zdravím,
potřeboval bych poradit s jednou věcí. Mám linuxový stroj na kterém momentálně běží mailový server, ten bych potřeboval nahradit jiným mailovým serverem.
Bohužel to potřebuji udělat tak, aby to konečný uživatel "téměř" nepocítil.
Myslel jsem, že přidám do sítě nový mailový server a na ten přesměruji veškerou příchozí a odchozí poštu. Ve výsledku bych v mikrotiku přesměroval port 25 z jedné IP adresy starého serveru na IP adresu nového serveru.
Myslíte, že je to reálné, případně jak to nastavit.
Děkuji za každou radu.
spis presmerovat MX zaznamy na ten druhej server? a potom premigrovat zpatky, samozrejmne s prenosem dat.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
Uživatelé na MX záznam z vysoka kašlou
Ale NAT by to řešit mohl. Podle mě by ale klienti měli mít POP3/IMAP i SMTP přes DNS ... takže starou IP pro jistotu přesměrovat a zároveň změnit DNS. Po nějaké čase NATku zrušit (nebo tu starou IP použít i na novém serveru) a děj se vůle boží.

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Sprav dva Ačkove záznamy , ked sa klient nespojí s jednou tak skočí na druhú. Alebo si zmen timeouty na záznamy na 5 min , prehod to v noci to si snád nikto nevšimne.
0 x
Tady jse univerzální směrovátko (jen to co je v "< >" nahradil reálnými IP):
Kód: Vybrat vše
/ip firewall nat
add action=jump chain=dstnat dst-port=25 jump-target=smtp-out protocol=tcp src-address=<IP_LOCAL_SUBNET>
add action=dst-nat chain=smtp-out protocol=tcp to-addresses=<IP_NOVY_SERVER> to-ports=25
0 x