❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyplatí se optika

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
xset
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Vyplatí se optika

Příspěvekod xset » 11 years ago

Zdravim,

mam možnost natahat rozvody v celém bytovém domě 3 x 24 bytů, zatím tam na tom domě mam jen wifiny na střeše, je to i náš hlavní bod kde máme připojení optikou.
Jeden vchod z 50% nataháno UTP Cat6, druhý Cat5 z 50%, třetí Cat5 cca 15let stará z 30%

Jak nejlépe a čím připojit každý byt. S optikou začínám tak potřebuji poradit :)
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 11 years ago

Zkus si rozpocitat naklady.
Opticky router do kazde domacnosti asi 1200 kc + cena chranicky + cena zafouknuti+ cena vlakna
vs.
cena zasuvky RJ45 + cena kabelu (bnekde uz jsou natazene.) +cena za natazeni.
Bezny panelak jako je Jizni Mesto nebo Luziny se da natahnotu kabel i se zasuvkou v cat5 za 1000 kc vctene odmeny pro techniky ze 7. patra do sklepa vedlejsiho vchodu.
Mne to vychazi ze se optika do domacnosti v tvem pripade nerentuje.

Dalsi veci na ktere jsem zapomnel jen zdrazuji optiku. treba opticky switch vs. eth switch.

xset píše:Zdravim,

mam možnost natahat rozvody v celém bytovém domě 3 x 24 bytů, zatím tam na tom domě mam jen wifiny na střeše, je to i náš hlavní bod kde máme připojení optikou.
Jeden vchod z 50% nataháno UTP Cat6, druhý Cat5 z 50%, třetí Cat5 cca 15let stará z 30%

Jak nejlépe a čím připojit každý byt. S optikou začínám tak potřebuji poradit :)
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Na druhou stranu, kdy optiku velmi prosazuji je ciste pasivni reseni pristupove casti site ... Tedy vlakna ze vsech bytu (co byt to vlakno (WDM)) navarit tak, aby se i treba pro cely velky barak ci rezidencni projek, sbihaly v jednom bode, tam dat treba 21U rozvadec, kdy budu mit rezervy, plus jedine aktivni veci v lokalite s UPSkou a pri nejhorsi na strese licensovane radio ... A pro treba stovku lidi mam jen tri aktivni prvky co se mohou pokazit - opticky switch, UPS a radio ... paradni 8)

Jinak receno, pokud nutne nepotrebuju low-cost reseni a v lokalite me chteji (= necpu se tam ke konkurenci, ale lidi rovnou o me sluzby maji zajem) tak jedine pasivne optika. A do bytu lidem RB260 plus WR841ND v obyvaku ci rovnou RB2011 ... :idea:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 11 years ago

lwq píše:... kdy budu mit rezervy, plus jedine aktivni veci v lokalite s UPSkou a pri nejhorsi na strese licensovane radio ... A pro treba stovku lidi mam jen tri aktivni prvky co se mohou pokazit - opticky switch, UPS a radio ... paradni 8)
prosim doporuč mi opticky switch pro 100 klientu(portu). děkuji.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

douby píše:
lwq píše:... kdy budu mit rezervy, plus jedine aktivni veci v lokalite s UPSkou a pri nejhorsi na strese licensovane radio ... A pro treba stovku lidi mam jen tri aktivni prvky co se mohou pokazit - opticky switch, UPS a radio ... paradni 8)
prosim doporuč mi opticky switch pro 100 klientu(portu). děkuji.

to si myslim ze ani kdyby chtel nevymysli. 48port by nebyl problem napr. 900 od AT... ale nic vetsiho v cene stredu evropy si myslim ze nevymysli. :-]
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Pánové ... pokud stovky (možná i jen desítky) userů na optice, tak jedině nějaká varianta PON. Čímkoliv jiným se vlastně nedoplatíte. Ale zase u normální optiky lze použít také relativně normální gatewaye.
Výpočet nedám ... ale už jen na SFP modulech je to cca osm stovek na klienta. O switchích ani nemluvě.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

pokud je ciste jen jeden barak, tak myslim optika nema smysl. Pokud by vsak byl vyhled na dalsi lokality, dalsi domy nebo FTTH v okoli, tak to smysl dava... Mit jedno centralni misto je fajn...
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

ludvik píše:Pánové ... pokud stovky (možná i jen desítky) userů na optice, tak jedině nějaká varianta PON. Čímkoliv jiným se vlastně nedoplatíte. Ale zase u normální optiky lze použít také relativně normální gatewaye.
Výpočet nedám ... ale už jen na SFP modulech je to cca osm stovek na klienta. O switchích ani nemluvě.

S tím bych si dovolil prosím velmi silně nesouhlasit. Mám to spočítané úplně jinak. Už jen WDM SFP pár umím sehnat za cca 40 procent uváděné ceny.
K otázce - optika se rozhodně vyplatí, ale závisí to více faktorech - penetrace, prodejní cena atd. Prostě
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

SFP za dvě stovky ve mě již nevzbuzuje důvěru :-)

Ono to nic nemění na tom, že se pak začínají prodražovat porty na agregační straně. Jasně, podmínek je víc a hranice není vždy úplně přesná, ale je to tak. O náročnosti kabeláže nemluvě.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

naco tahat optiku v baraku , kde je uz metalika ?
akorat zbytecne nakladne reseni, pro uzivatele to neprinese nic .
Pripadne vymem cast stare metaliky a jede se dale .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Asi by bylo potřeba vydefinovat, co přesně znamená - mám možnost (předpokládám, že je to myšleno jako souhlas s výstavbou, nikoliv třeba dostupné finanční prostředky)

Od toho se odvíjí hned rozhodnutí a výběr technologie
- pokud na to nemám, tak to raději udělám levnější technologií ale pořádně
- pokud na to mám, tak to udělám taky pořádně
- pokud technologickou výhodu potřebuji, tak za ní zaplatím, pokud ji nepotřebuji, tak ne

Ač se nakláním k AON technologii, tak debata, jestli PON nebo AON bez komplexní znalosti všech okolností je naprostou ztrátou času. Stejně tak můžeme řešit, jestli bůh existuje nebo ne. Nikdo neví, jaké máš plány do budoucna, jaké služby chceš poskytovat, jaké je složení obyvatel a milion dalších střípků do skládačky, které tvoří komplexní podobu prostředí a podmínek, ve kterých funguješ.

Rád bych tu jen neplkal, ale pro nějaký odhad ceny je tu málo informací. Zkus situaci víc popsat. Lze říci, že pasivní část optiky postavíš dle okolností za +/- stejné peníze jako pasivní část metaliky, jen s tím, že optika tam bude dalších 30 let.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

opticky router, nestaci zakoncit prevodnikem ? dyt i na WiFi mam z SXT pres POE jen single LAN vystup...cokoliv navic si musi klios kupit.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

ludvik píše:SFP za dvě stovky ve mě již nevzbuzuje důvěru :-)

Proč ? Nějaký racionální důvod ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ludvik

Zkušenosti ...
stepan.benes píše:
ludvik píše:SFP za dvě stovky ve mě již nevzbuzuje důvěru :-)

Proč ? Nějaký racionální důvod ?
0 x

xset
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod xset » 11 years ago

Tak trochu přiblížím,
se SVJ domluveno, brzo bude i papírově souhlas s vybudováním sítě. Ten panelák bude hlavní bod pro připojení dalších baráků, v přípravě je dalších max 15 domů což je max 400 kliošů. z 50% už máme podepsaný souhlas. Problém je, že ta metalika v paneláku je tahaná směrem nahoru do výtahových domečků ale podle vEjtahářů tam nesmí být nic jiného než co patří k výtahu. Zatím stávající technologie je 48x port switch 100mb, RB2011, rack 19" 6U, na sřeše je několik MK a Rocket M5.

Co se peněz týče tak si nemohu dovolit dávat každému za optikou zařízeni v ceně 2k .
0 x