❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

VMWARE ESXI 5.5 - záloha

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
21let

VMWARE ESXI 5.5 - záloha

Příspěvekod 21let » 11 years ago

Dobrý den všem,
měl bych dotaz. Začal jsem experimentovat s virtualizací. Mám instalován ESXI 5.5 ve free edici (jak jinak, že? :-) ). Mám v něm instalován Debian + Windows Server 2012 R2 Standard + Exchange 2013. Zajímá mne, lze v této verzi nějakým způsobem zálohovat tento "obraz"? Klidně i ručně, nepotřebuji automat. Dočetl jsem se, že i placený SW neumí zálohovat tuto Free edici, protože má blokované API. Máte s tím někdo zkušenost, případně tušíte jak na to? :-)

Děkuji
0 x

21let

Tak se tak dívám, že asi budu instalovat XENSERVER 6.2, která je nyní free a má mnohem více možností než ESXi 5.5 free, který mám instalovaný.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

Samozřejmě že placený soft to umí zálohovat, koukni na Acronis Backup and Recovery 11.5 for VMware. Stojí to ale balík.
Rozhodně je lepší zainvestovat do nějaké essential verze VMwaru (což je otázka cca. 7tisíc) a pak jít do Acronis VMprotectu, který umí zálohovat (a dokonce i replikovat v reálném čase) celý VMware na klidně druhý stroj. V případě výpadku pouze primární stroj vypneš a zapneš stroj sekundární.
Jinak licencování pro virtuální prostředí je per fyzický CPU a neomezený počet virtuálů.

Další možností je Storage Craft, ten umí také virtuály, mám s tím velmi dobré zkušenosti - ten se licencuje per virtuální stroj (dají se koupit různé bundly licencí) - obrovská "výhoda?" oproti Acronisu je jednoduchost, má lépe vyřešené incrementální přírustky (menší, rychlejší) a umí také duplikovat (jak fyzický, tak virtuální) stroj na stroj sekundární.
0 x
Jan Ptáček

21let

Díky, storagecraft máme možnost i jako "partner licensing", ale myslel jsem, že by existovalo něco ve free licenci. Acronis jsem se díval a raději opravdu ten storagecraft. Přiznám se, že začnu asi experimentovat s xenserverem, který se mi zdá být lepší i ve využitím a tím, že by měl mít i backup v sobě a mnoho dalšího. Zatím děkuji.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

zálohovat přeci jde i v té free verzi úplně jednoduše, překopíruješ si v tom storage browseru celou tu složku s virtuálem a je hotovo. jediný problém vidím v tom že to zabírá tolik kolik to má vyhrazeno na disku. tedy záloha je velká jako prase
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

co je záloha?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

19marek19

Příspěvekod 19marek19 » 11 years ago

net.work píše:Rozhodně je lepší zainvestovat do nějaké essential verze VMwaru (což je otázka cca. 7tisíc)

Zaujimalo by ma kde sa da kupit takato verzia VMware? Najlacnejsiu co som nasiel na nete bola skoro za 500e
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

tak 7 tis to asi není, ale klasická Essentials pro max 3 hypervisory, každej po max. 2 CPU - nějakých 12 tis
viz: http://www.senetic.cz/product/VS5-ESSL-BUN-C
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

net.work
Kontaktovat uživatele:

tak to se mi ta cena asi s necim popletla, omlouvam se...
0 x
Jan Ptáček

21let

Tak jsem se vrátil k ESXi 5.5. Xenserver se mi zdá moc fajn, bohužel mám SmartArray od HP B120i a ten se mi na xenserveru v RAID1 nechytá. Zatím jsem nenašel ani možnost jak ho tam třeba přes RPM doinstalovat. Nikde na netu jsem nenašel ani řešení. Jediné co bylo je to, že je potřeba RAID vypnout a přepnout do AHCI. To mě tolik neuspokojuje, protože bych rád měl data alespoň v mirroru. Pro ESXi má alespoň i HP nějaké upravené image, které lze upravit.
0 x

marvias

Příspěvekod marvias » 11 years ago

free esxi ma vypnuty api a proto k tomu nefunguje zadnej zalohovaci soft. Jediny o cem vim, tak je shellovej skript ghettovcb.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ale samozrejme ze funguje, jen ne agentless backup (=musis do vsech VM nainstalovat agenta)...
0 x
Jan Ptáček

rsaf

Příspěvekod rsaf » 11 years ago

Používám ghettoVCB nebo teď nověji bazaarVCB.
ghettoVCB se musí přes ssh "nacpat" do ESXi, nastavit v ESXi CRON... s bazaarVCB toto neni potreba, ten se provozuje na jinem serveru (klidne na male linuxove virtualce na zalohovanem ESXi), on se sam na ESXi priSSHckuje, provede potrebne operace a pak se zase "odklidi".

Oba dva umi udelat za ziva snapshot virtualky a ten odklonovat (vc. konverze na THIN = sezere to jen zabrany prostor, ne cely alokovany), nasledne se snapshot zrusi. Virtualku tedy neni potreba vypinat. Jako cil pro zalohovani vzdy pouzivam dalsi datastore, ktery mam do ESXi pripojeny pres iSCSI. Velka vyhoda je v tom, ze odklonovana virtualka je v podstate ve "spustitelnem stavu", pokud tedy potrebuju do zaloh sahnout tak ji staci jenom pridat do inventare, zajistit aby se to nepotkalo na siti (odpojit sit nebo pripojit na jinou izolovanou sit) a virtualku nabootovat. Muze to umoznit i relativne rychly disaster recovery (iSCSI datastore se pripoji do jineho serveru a virtualky se primo z nej pusti...)
u bazaarVCB mi (prozatim) nejak nefunguje automaticke mazani starych zaloh (aby zustaly treba jen posledni 3). Oba rovnez umi po dokonceni ulohy poslat informacni email
0 x