❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

WA-2204A a nejde google play

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

WA-2204A a nejde google play

Příspěvekod okoun » 11 years ago

ahoj, mám tu jednoho zákazníka ještě se starým čínským routerem WA-2204A (černý)
zákazník ho má v modu router, tedy na wanu je pppoeclient či dhcp a ostatní jsou jeho LAN
u zákazníka ale nechce fungovat na mobilu ani na PC google play obchod, přitom na jiném routeru to jde, nevíte co by mohlo být špatně?

díky
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

dns ? nacpi tomu 8.8.8.8 a snad pofrčíííí :)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

okoun

no má naše dns a tam to na jiném routeru jede :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pcwifi

to uz tu bylo...ze jeden router ok a dalsi ne...temer vzdy pomohlo rucne nacpat jiz zminene dns a ok...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

okoun

jo jenže když máme svoje statické záznamy na dns tak nemůžeme, musíme to řešit jinak, než jak píšeš.
0 x

telleke

Příspěvekod telleke » 11 years ago

Jaký DNS přiděluje ten router? Svojí adresu? Zkus nastavit DHCP, aby dávalo přímo vaše DNSka...

Setkal jsem se s tím, že TV od Samsungu odmítala spustit skype klienta. Hlásila že nemá internet, přitom prohlížeč na té televizi fungoval a vše ostatní fungovalo. Router přiděloval jako DNS svojí adresu a až na něm se překládalo na naše DNS. Když jsem řekl DHCP aby cpalo klientům rovnou naše DNSka, tak se najednou vše rozjelo a bylo po problému.
0 x

okoun

no na wanu tohou routeru to načte naše dnska, to co to pouští do lanku ten router, nevím a ani jsem nenašel že by to šlo někde nastavit...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

a) téhle krabičce se neříká "černá svině" jen tak pro nic za nic ...
b) forwarderům se nedá věřit. A to ani u lepších výrobců. O mikrotiku nemluvě. Většiny problémů se člověk zbaví, pokud klientům na LAN předhazuje DHCP serverem (tam se to dá definovat - otázkou je, jestli i zde) lepší DNS servery. Ať už bind/unbound uvnitř sítě, nebo něco opravdu veřejného, třeba ten google.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ludvik píše:a) téhle krabičce se neříká "černá svině" jen tak pro nic za nic ...

Vystihuje vše :D
0 x

okoun

proč by měl být problém v mém dnsku? když to na tplink routerech jede bez problému a dsn je stejné.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 11 years ago

okoun píše:proč by měl být problém v mém dnsku? když to na tplink routerech jede bez problému a dsn je stejné.

To jsi se vazne nesetkal nikdy s problemem u wifi routeru (mysleno globalne):

napr. problem s DNS u WA2204 (byla to nejaka verze fw, kde blblo nacitani www stranek, resil to upgrade), problem se soucasnym pripojenim TEL. + NTB u TP-Linku (pouze nekdy a ne pravidelne, kdy se routr zasekl a nesel inernet ani na TEL. a ani na NTB, odstranujeto spolehlive napr. DD-WRT) apod.? Vzdy ti vsechno fungovalo?

Upgradoval jsi fw, jakou tam mas verzi?

Hodne lidi tady uvadi, ze nekdy neco nejelo a na jinem kusu uz jo. Proc nad tim travit "mladi"?

Na WA-2204 nedam dopustit, jedou spolehlive, ale kdyz je problem, tak urcite nad tim nesedim "tyden" ..., kdyz to spolehive vyresi jiny kus (nebrat to uplne doslovne).
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

honzam píše:
ludvik píše:a) téhle krabičce se neříká "černá svině" jen tak pro nic za nic ...

Vystihuje vše :D

Tak s odsuzováním týhle černý krabičky bych brzdil. Ano, v dnešní době už je opravdu použitelný pouze jako domácí ap, ale kolik z Vás ISP na WA2204, nebo ovislinku 1120 případně 5460 začínalo? Takže proč "černá svině"?
0 x
Petr Krist

pcwifi

my zacinali na 5G :) a tadle cernota nebyla vzdy idealni, kdyz se jednou za 2 tydny nezahryzla tak to byl zrovna svatek...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Netvrdím, že je problém na tvém DNS serveru. Ale na DNS forwarderu té černé mrchy.
okoun píše:proč by měl být problém v mém dnsku? když to na tplink routerech jede bez problému a dsn je stejné.

A problémy to prostě mívá. Netuším jaké, resp. důvod. A občas na to narazíš i u jiných výrobců. Např. o MK se tu píše snad každý měsíc ...

Poslední dobou máme u nás asi nejlepší mínění o TPLINKách. Cena/výkon velice slušné, spolehlivé. Ale i tak dokáže udělat to, co je vidět na obrázku. Doporučuji se zaměřit na překlad www.khnet.info - a dát do souvislosti s tím, že na této části sítě IPv6 nemáme ...
Bohužel nevím typ toho tplinku, ale není to běžný 841.
Přílohy
nastaveni dns_nslookup.PNG
nastaveni dns_nslookup.PNG (42.84 KiB) Zobrazeno 1612 x
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

No, začínal jsem v době, kdy se ještě pronajímaly od SPT dvojdráty a dávaly na to async analog modemy 19.200 b/s, ti nejmajetnější klienti měli na čtyřpáru synchronní 256 kb/s. :-)
Co se černých sviní týče, tak jich mám historicky na řadě míst ještě několik, jedou a nevím o nich, včetně těch IPsec tunelů na ně. Je to stejná kraička jak řada podobnýc postavených kolem RTL8186 švábu... Jd e jen o to, jak poprznili ten default soft jendotliví bastlíři svými úpravami a jak moc provedneím krabičky zprznili chlazení.

Obecně problém DNS těchto krabiček je buď, že odezve nod nadřazeného DNS je dlouhá a brzo to vzdají nebo se vrátí víc dat, než s kolika krabička počítá a pak to neustojí, protože v řadě v nich (včetně ROSu)není úplně košer implementováno EDNS. To může být i případ toho TPlinku. Podíval bych se, jak douhá odpověď je na ten seznam.cz a khnet.nfo. Některé krabičky byly echt vypačené, že pokud se v DNS žádalo o jiná data, než nějaké základní A, AAAA, PTR, MX záznamy, tak je přímo zprznily a klientovi poslali nějaký blud.
0 x