Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago
Teď ještě k tématu. Jak tu tak koukám na reakce, vychází mi z toho, že v podstatě jsme všichni zajedno. Jestli se nepotřebuješ živit, protože tě živí rodiče (manželka, tantiémy či cokoliv) a ty si můžeš dovolit se učit nebo si hrát, tak si hraj a uč se. Opravdu se naučíš spoustu věcí, které by ses jinak nenaučil.
Já sám jsem si se síťováním začal proto, že mě to baví a učím se rád. Nečekám ale od toho nic jiného než zábavu a poučení. Přestože jsem v devadesátých/nultých letech dělal hlavně počítače a malé domácí/firemní sítě při studiu, abych měl na své jiné (taky drahé) koníčky, mohl jsem to dělat jen proto, že jsem měl malé potřeby a perfektní zázemí u rodičů. Výhoda byla, že jsem byl svobodný ve svém rozhodování jak podnikat, co dělat, co nedělat a pro koho a za kolik co dělat. Žádný "pseudomanažer vyrovnávačů krabic do regálů" mě neprudil, že vyrovnávám pomalu nebo křivě. Vydělal jsem si dost. Na moje potřeby to stačilo. Ale nikdy jsem nepočítal s tím, že by mě to mohlo živit se vším všudy. Moje profese sice není příliš daleko, ale je prostě úplně jiná. Penetrace internetu mě přivedla k většímu síťování, ale zase, není to něco, co by mělo potenciál mě živit. Zvlášť dnes, kdy každá vesnice i polosamota má několik alternativních možností připojení, 5GHz pásmo je zasekané, konkurenti se vzájemně udávají na ČTÚ, pomlouvají se u zákazníků a rvou se o každého stokorunového platiče, kterému slibují modré z nebe.
Asi mě tu budete kamenovat, ale já v ISP nevidím žádnou růžovou budoucnost. Tomuhle "průmyslu" spojování linek totiž podle mého chybí dostatečná přidaná hodnota pro zákazníka. Zákazník chce primitivní službu: Určitou konektivitu určitých parametrů za minimální cenu. Je to principiálně podobné, jako dodávka elektřiny nebo vody - prostě zákazník platí, když teče. Když neteče, vzteká se. Nic jiného nechce a nic jiného mu moc nejde prodat - snad kromě budování domácích rozvodů, oprav počítačů, odvirování a podobně, když náhodou narazíš na uznalého zákazníka. Jenže to je málo. Proto bych do toho nešel z nuly jako do byznysu, přestože již mám dost zkušeností (i peněz na slušný rozjezd), které by mě proti úplným začátečníkům výrazně favorizovaly.
Aliney přišel k hotový síti (asi ho někdo zaměstnal jako správce, nebo mu síť dal/prodal), to je jiná situace, než začínat nejen bez znalostí a zkušeností, ale i bez sítě a zákazníků. A možná i bez peněz.
Možná jsi viděl pár dílů seriálu / reality show, kde různí "podnikatelé" měli nápad, na který si mysleli, že dostanou od "investorů" pár set tisíc, což mělo zajistit úžasný rozkvět a samé zisky. Investoři všem říkali: V čem je váš produkt lepší než produkt konkurence? Jak máte zajištěno, že to každý nemůže dělat stejně jako Vy? Kromě samozřejmě otázek, které směřovaly na reálnost úvah "podnikatelů". Nebyly li tyto otázky spolehlivě vypořádány, žádná investice se nekonala. Jestliže jsi sám sobě investorem (nejhorší situace, vlastní peníze jsou dražší než cizí peníze), nesmíš mít na očích růžové brýle a musíš se ke svým penězům chovat stejně, jako bys měl být sám čistým kapitálovým investorem.
Když bych totiž přišel s tvým nápadem za tebou, vylíčil ti, jak to bude všechno super a chtěl po tobě 200 tisíc na investici do sítě za 50%ní podíl ve firmě, dal bys mi je? Jestli opravdu jo, tak to udělej. Jestli ne, a pořád jde jen o učení/hraní, uč se a hraj si se sousedy, kteří jsou v pohodě a uznají, že za svých 100-200 korun měsíčně jim stačí, když víceméně můžou brouzdat internetem, pouštět youtube a číst poštu s tím, že občasné krátkodobé výpadky v klidu přečkají.
Ale abych nebyl jen pesimista. Máš šanci tam, kde nikdo jiný ještě není a kam se nikdo, kdo má peníze na investice, nechystá. Protože jestli nainvestuješ 100-200 tisíc do malé sítě s pár zákazníkama a třeba budeš aspoň na černé nule tam, kde nemáš konkurenci, ale přijde náhodou nějaký větší poskytovatel z nedalekého sousedství, který má na investice k dispozici miliony a profesionální zázemí, ani nemrkneš okem a než si něčeho všimneš, začnou ti k němu zákazníci odcházet, protože bude mít rychlejší a levnější internet. V lepším případě ti udělají nabídku, že koupí tvojí síť, když se jim bude zdát dost kvalitní.
Víš vůbec, kdo jsou tvoji konkurenti, co nabízejí, za jakých podmínek, jaké mají s nimi tví potenciální zákazníci zkušenosti? Víš, vůbec, kdo jsou tví potenciální zákazníci a proč by šli zrovna k tobě? Víš, kteří větší hráči mají své sítě v okolí? Víš, kam se chystají expandovat? Uvědomuješ si, že skoro všichni tví potenciální zákazníci už nějaké připojení k iternetu mají?
Odpověz si na všechny otázky (nejen mé, ale i ostatních přispěvatelů do tohoto tématu). Ještě líp: napiš si je na papír, napiš k nim odpovědi a dojdi s tím za někým, koho znáš a kdo už nějakou delší dobu podniká. Třebas v jiném oboru, to není až tak důležité. Hlavní je, abys to opravdu napsal na papír, protože jen díky tomu si uvědomíš spoustu věcí, které by tě jinak třeba ani nenapadly. Následně zvaž svou situaci a pak do toho skoč. Budu ti držet palce. Když budeš něco potřebovat, rád pomůžu, můj konkurent totiž nejsi a jsem zvědavý, jak ti to půjde. Potěší mě, když ti to půjde aspoň tak, jak bys rád.
Ale jak říkám, přidaná hodnota je základ, pokud jde o byznys. Jestli něco může dělat každý, nemá smysl, abych se tam tlačil já.
Má-li jít o zábavu, je lepší dělat síť než chlastat.
0 x