❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bezdrátoý spoj – NanoStation2 a WP-5460AP

Návody a problémy s konfigurací.
pe.havel

Bezdrátoý spoj – NanoStation2 a WP-5460AP

Příspěvekod pe.havel » 11 years ago

Ahoj,

Mám za routerem lokální síť, kde však její jedna část je fyzicky vzdálena a je nutné jí propojit bezdrátovým spojem. Na jedné straně je do switche routeru zapojen "vysílač" NanoStation2 (http://wiki.ubnt.com/AirOS_3.4) (A) a na druhé "přijímač" WP-5460AP (B), do jehož switche jsou zapojeny další zařízení. Potřebuji, aby tyto dva bezdráty sloužily jako obyčejné propojení sítě (tuším bridge) a nijak neovlivňovali chod (To zn. že i zařízení na druhé straně budou využívat bránu a DHCP routeru, ...). Bohužel se mi to nedaří nastavit:
Na A jsem dal bridge-AP, u B nastavil Client. Dokáže se připojit pouze JEDNO zařízení na straně přijímač (B), další se už pingne pouze na B, na A a router ne. Proč?

Prosím o vysvětlení a radu, jak to správně nastavit. Děkuji
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 11 years ago

V ovislinku je potřeba mít firmware E18 nebo E19 a přepnout do modu bridge nebo bridge "send beacon".
A pravděpodobně bude fungovat pouze WEP šifrování.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

pe.havel

Příspěvekod pe.havel » 11 years ago

S tím Bridge mi to nefungovalo, a hlavně teoreticky nechápu fungování tohoto módu (ač podle názvu se mi to do problému hodí nejvíce), tak ani nevím, jak to správně nastavit. A podle návodu by právě na můj případ měl fungovat ten Client.
Nakonec jsem zjistil, že je problém v pouhém zaškrtnutí (povolení) funkce Auto Mac Clone (Single Ethernet Client). Sice taky nechápu význam funkce, ale to "single client" mě bouchlo do očí. Tak snad se to bude třeba někomu taky hodit.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

Mám na jednom místě v běhu podobnou situaci:

AP: TP-Link TL-WR841ND, v3, s OpenWRT Barrier Breaker, všechna rozhraní v bridgi (nejde o router, ani DNS, jen o switch/ap, šifrování WPA2). Současný runtime 153dní.
Opakovač: AirLive Ovislink 5460APv2, firmware e12. Režim univerzal repeater. Vlastní SSID (odlišné od AP), stejná frekvence, v "sssid of extended interface" je ssid AP TP-Link. Security WPA2/PSK/ AES. Žádné odchylné nastavení v "wireless advanced settings" od standardu, pouze zapnut watchdog na IP AP. V TCPIP nastavena vlastní ip adresa ze stejného rozsahu, jako je AP a i hlavní router (brána s dns). Odkaz na hlavní bránu a v dhcp zapnut "dhcp relay" s odkazem na bránu (kde běží dhcp server). Toto nastavení možná ani není potřeba. MAC clone funkce vypnuta (nastaveny nuly, není proč ji zapínat, když se k tomuto opakovači připojuje více různých klientů). Nic víc není potřeba, momentální runtime je 43 dní.

Takto to funguje bez problémů více než rok. Předtím několik let fungoval Ovislink 5460 ve WDS s na tomtéž místě s AP Ovislink WMM-3000R, který byl nahrazen routerem od mikrotiku a AP TP-Link. Též bez problémů. Síť se chová tak, že všechna zařízení v subnetu /24 jsou v bridgi vzájemně dostupné nezávisle na tom, kde se nacházejí (a to jak aktivní prvky sítě, tak klientské stanice).

Odchylně od tvé situace tam nemám žádný UBNT (což ale z hlediska nastavení Ovislinku je lhostejné) a momentálně nemám žádná zařízení připojena do RJ45 portů Ovislinku. Předpokladám ale, že jsou též v bridgi s rádiem. Pokud bych nechtěl opakovač, zkusil bych v Ovislinku režim klient. Podotýkám, že moje verze FW je E12.

AP bude v dohledné době nahrazeno GrooveA-2Hn. Z ovise se asi stane klient tohoto AP a z TPlinku se asi stane druhé AP za tímto klientem. Důvod je prostý: lepší propustnost této části sítě díky tomu, že se odstraní opakovač, a postupné sjednocování technologie (mikrotik) na důležitých prvcích sítě.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

A tyhle wifi repeatery (cteno "hracky") umi dodat jakou rychlost ? Aspon 10mbps ?
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

WDS to samozřejmě kazí. Před opakovačem je download z internetu 15M, za opakovačem 6-7M. Jsou to hračky za dvě stovky, jejich nasazení tomu odpovídá a výsledky jsou za tu cenu nepřekonatelné.

Sent from Android by Tapatalk.
0 x