❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Už si nevím rady

Návody a problémy s konfigurací.
forkman
antispam: Ano

Už si nevím rady

Příspěvekod forkman » 11 years ago

Ahoj, mám takovou perličku a už si s ní fakt nevím rady.

Máme konektivitu od Dialu a k tomu Cčko PI IP adres, poslední dobou se u některých webů stává, že pokud tam lezu přes http a klient má veřejnou z PI rozsahu, stránka se načítá třeba i minutu. Pokud začnu klienta maskovat veřejnou IP od Dialu, všechno lítá jako blesk. Ostatní protokoly s tím problém nemají, https nevím, žádný web co má https to zatím neudělal.

Nslookup překládá v řádech ms, ping jede zrovna tak v obou případech.

Největší haluz je ta, že se jsou 2 weby fyzicky na stejném hostingu (stroji) v internetu, se stejnou IP adresou a u jednoho z nich se ten problém projevuje a u dalšího ne.

Zkoušel jsem i vypnout všechny queues, ale žádné zlepšení jsem nepozoroval.

Má na to někdo nějaké rozumné vysvětlení? :) Mně to připadá jako úplná kravina. Provizorně jsem to vyřešil maskováním kliošů za IP od Dialu, ale tolik lidí na jedné veřejce není úplně to nejlepší...

Dík za každý nápad.
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 11 years ago

Jen nápad - DNS máš stejný ?
0 x

forkman

DNS je vždycky stejný a je uvnitř, takže s veřejkou klioše to nemá nic společného.

Veřejnou IP klioše řeším/maskuju na iGW, takže DNS to nejspíš nebude. NEjedná se pouze o první načtení stránky, ale i o klikání na odkazy. To by si DNS snad vzalo z keše.
0 x

jirs

Příspěvekod jirs » 11 years ago

Reverzní dns záznam pro IP máš?
0 x

forkman

No, to je pravda, reverzy nemám. Jak by to s tím mohlo souviset?
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 11 years ago

Už jsem se s tím setkal a jinak než změnou IP nevyřešil, podle někdo shapuje IP které se mu nějak znelíbily.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Píšeš, že máš vlastní PI adresy, to máš i vlastní AS a propaguješ si to sám (peeruješ s Dialem) nebo si necháváš blok propagovat Dialem?
Mají ty tvoje PI adresy k tobě stjenou cestu, jako dialové? Díky růzzným politikám může být dosti rozdílná.
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 11 years ago

Mám taky PI a vlastní AS. Propaguju si sám a pokud byl problém stačilo vzít jen jinou svoji adresu a vše bylo OK
0 x

jirs

Udělej reverzní záznam
čákáto na reverzi už jsem se stím setkal cca 7 let zpět
0 x

forkman

Majklik píše:Píšeš, že máš vlastní PI adresy, to máš i vlastní AS a propaguješ si to sám (peeruješ s Dialem) nebo si necháváš blok propagovat Dialem?
Mají ty tvoje PI adresy k tobě stjenou cestu, jako dialové? Díky růzzným politikám může být dosti rozdílná.

Mam vlastni AS ale nechavam si to propagovat Dialem, chtel jsem to mit co nejjednodussi. Zitra zkusim laborovat s tracerourem jestli to jde stejnou cestou. Zajimave je, ze se to objevilo cca pred tydnem bez zasahu z moji strany.
Mám taky PI a vlastní AS. Propaguju si sám a pokud byl problém stačilo vzít jen jinou svoji adresu a vše bylo OK

Namatkou jsem zkousel hodne adres a vzdycky stejny problem...
Udělej reverzní záznam čákáto na reverzi už jsem se stím setkal cca 7 let zpět

zkusim, ale pri zmene ISP se to nejak "zaseklo" a Dial pry reverzy udelat nemuze. Melo by stacit spravovat "mnt-domains", nebo jeste neco dalsiho?
0 x

jirs

Když máš vlastní AS tak ti dial reverzní záznamy neudálá. Musíš je udělat sám. Dva DNS servery a ty nastavit na RIPE
Reverzní záznamy musíš udělat pro každou IP adresu.
0 x

forkman

Minulý ISP mi reverzy vedl bez problémů, ale při přechodu na Dial se zasekli a přes všechny prosby neuvolnili objekt v RIPE x.x.x.in-addr.arpa, takže teď je nevede nikdo :) Vždycky jsem to řešil přes toho ISP, takže ani nevím jak se u RIPE prokázat, že je to moje.
0 x