Tadialto sa k tomu dá preklikať
https://stat.ripe.net/
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
veřejná ipv4, kolik za ní chtít?
-
tomasik píše:trosku mimo OT, ale zeptam se, nevite nekdo adresu na web, kde je info o prideleny poctu adres danemu subjektu ?
Jednou jsem to zde zahlednul pred par lety zde na foru a uz to nemuzu najit, jako ze subjekt XXX ma pridelen YYY pocet verejnych. Pokud to neni vhodne zverejnovat klidne do SZ. Dekuji Tom
krome beznych dotazu na RIPE databazi, kde to muze byt trochu detektivka, muzes pouzit seznam alokaci per provider - mao by to byt aktualizovane kazdy den:
ftp://ftp.ripe.net/pub/stats/ripencc/me ... oclist.txt
0 x
V ripe stats se dá asi nejrozumněji hledat tak, že pokud daný ISPík už má vlastní AS, tak si dle nějaké IP najdu do jaké AS je IP dána pak si můžu najít, co vše daným AS je propagováno.
Co se týče toho odkazu na ftp, tak ten pro ČR zrovna moc využitelný není. Tam jsou takoví ti normální větší ISP, ale řada "ISP" s vlastním přídělem, tak ho má jako PI bloky, které v tom seznamu nejsou.
Co se týče toho odkazu na ftp, tak ten pro ČR zrovna moc využitelný není. Tam jsou takoví ti normální větší ISP, ale řada "ISP" s vlastním přídělem, tak ho má jako PI bloky, které v tom seznamu nejsou.
0 x
Jinak add IP, když se rozhlédnu, tak je vidět, kdo IP má a kdo ne. Kdo jich má dost, dává automaticky (a nemusí se srát s monitoringem spojení dle ZoEK), jsou i sítě, kde nedostanete, protože mají jedinou veřujku, a to tu spojovací jako uplink.
Jinak normálka měsíční poplatek jsem potkal od desetikoron po cca 500 Kč/měsíc za IP. Nebo tu jendorázovku pár set za alokaci.
A k tomu brečení kvůli NASům. Tak máš i IPv6, ne? Dnešní NASy (aspoň QNAP a Synology) už IPv6 umí a funguje to, tak nabíni lidem IPv6. Vím, šance, že na druhé straně budou mít IPv6 je minimální, tak jsou nahraní...
A na řada novějšíh NASů se jde spojit už i bez veřejky. Člověk neleze přímo na NAS, ale na web výrobce, kde se přihlásím a on mi udělá zpřístupňění NASu přes něj, protože NAS je spojen k němu (teď jsem viděl i NAS, co vůbec nejde lokálně po LAN ovládat, zapojím NAS do LAN, on se přihlásí k výrobci, já sedím vedle, připojím se nas web výrobce a přes to to ovládám, ať žije velký bratr).
Jinak normálka měsíční poplatek jsem potkal od desetikoron po cca 500 Kč/měsíc za IP. Nebo tu jendorázovku pár set za alokaci.
A k tomu brečení kvůli NASům. Tak máš i IPv6, ne? Dnešní NASy (aspoň QNAP a Synology) už IPv6 umí a funguje to, tak nabíni lidem IPv6. Vím, šance, že na druhé straně budou mít IPv6 je minimální, tak jsou nahraní...
A na řada novějšíh NASů se jde spojit už i bez veřejky. Člověk neleze přímo na NAS, ale na web výrobce, kde se přihlásím a on mi udělá zpřístupňění NASu přes něj, protože NAS je spojen k němu (teď jsem viděl i NAS, co vůbec nejde lokálně po LAN ovládat, zapojím NAS do LAN, on se přihlásí k výrobci, já sedím vedle, připojím se nas web výrobce a přes to to ovládám, ať žije velký bratr).
0 x
jo takový nas znám myslím že se to jmenuje STORA a je to celkem hnus velebnosti to ovládání 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Sice je pravda že není ideální mít NASku pře nějakou 3. stranu ale řekněte mi kolik lidí by si dokázalo prohnat veřejku na nasku routerem. Ale když bych si domyslel lidi co to nasku maj/chtěj/mohli by mit, tak je jich vice a je to pro ne resitelne.
0 x
Řekl bych, že si NASy umí nastavit už router samy do žádoucího stavu, pokud router umí/má povoleno UPnP. Třeba v QNAP NASech stačí zapnout Autorouter configuration a on si to už s routerem úspěšně vyřídí. 
Ta třetí strana je zkrátka pro blbý a funkční... Akorát kazí okounovi byznys s lákáním zákošů na dražší tarif s výhodnější cenou za veřejnou IPv4 adresou (a co teprve střelit někomu blok /64 IPv6 adres, třeba halíř za IPčko, ať nežeru
). 

Ta třetí strana je zkrátka pro blbý a funkční... Akorát kazí okounovi byznys s lákáním zákošů na dražší tarif s výhodnější cenou za veřejnou IPv4 adresou (a co teprve střelit někomu blok /64 IPv6 adres, třeba halíř za IPčko, ať nežeru

0 x
Majklik píše:A k tomu brečení kvůli NASům. Tak máš i IPv6, ne? Dnešní NASy (aspoň QNAP a Synology) už IPv6 umí a funguje to, tak nabíni lidem IPv6. Vím, šance, že na druhé straně budou mít IPv6 je minimální, tak jsou nahraní...
A prave pros toto rozhrani "MyFRITZ!" zrejme vykradli hackeri pred par dny telefonni ucty (ty boxy funguji jak voip ustredna):
http://www.avm.de/en/press/announcement ... 02_07.php3
The attacks observed so far affect only FRITZ!Box devices with the MyFRITZ! service or the remote access enabled.
0 x