Zdravím,
chtěl bych někoho z Vás, Mikrotiku znalejších, požádat o doporučení vhodného Routerboardu pro následující účel:
* Nasazení v uzlu sítě jako router
* Funkce: výhradně směrování (žádný NAT, shaping apod.)
* Tok: 180 Mbit (nejrychlejší spoj, který je na uzel připojen)
* Rozhraní: postačí 2 eth porty
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Doporučení vhodného RB
Na to by měl stačit rb951G
0 x
Pokud bych chtel
1 wlan wan (vstup) s rpsma
1 wlan lan (vystup) muze byt i integrovana ant.
1 usb pro zalohu 3G - pri vypadku wlan wan
Existuje neco kompaktniho?
1 wlan wan (vstup) s rpsma
1 wlan lan (vystup) muze byt i integrovana ant.
1 usb pro zalohu 3G - pri vypadku wlan wan
Existuje neco kompaktniho?
0 x
ano existuje - http://routerboard.com/RB912UAG-5HPnD
a do toho minipci-ex kartu podle potřeby např. R11e
případně už zabalené v outdoor boxu http://routerboard.com/RB912UAG-5HPnD-OUT
a do toho minipci-ex kartu podle potřeby např. R11e
případně už zabalené v outdoor boxu http://routerboard.com/RB912UAG-5HPnD-OUT
0 x
-
-
Dobre, tak to nemusi byt mikotik, znate neco kompaktniho? 
Asi ne... Dobra tedy, jako WLAN KLIENT existuje neco externiho kompaktniho??
asi by mi stacil
TP-Link TL-WR702N Mini (cena <400,-) - ale nema na Lanu PoE a to napajeni 5V take neziskam po PoE
Doporucite mini wlan klienta s 12V PoE (integrovana wifi antena muze byt) <400,-? Neco mensiho jak RB951-2N, zkratka jen konvertor Wlan-Lan.

Asi ne... Dobra tedy, jako WLAN KLIENT existuje neco externiho kompaktniho??
asi by mi stacil
TP-Link TL-WR702N Mini (cena <400,-) - ale nema na Lanu PoE a to napajeni 5V take neziskam po PoE
Doporucite mini wlan klienta s 12V PoE (integrovana wifi antena muze byt) <400,-? Neco mensiho jak RB951-2N, zkratka jen konvertor Wlan-Lan.
0 x
do 400kč? Ja myslel že chceš doporučit Mikrotik. 2x wlan a USB to splňovalo - rb912
0 x
Kouknu na to, ale nA kolik to vyjde, s krabici a zdrojem a pci kartou - 4000,-?
Ty 400 jsem myslel pouze externi wlan ap client (pro uplink) s napajenim poe, jestli o necem vhodnem citlivem nevite, ten mini mikrotik ma 5V napajeni mikroUsb konektorem a Poe asi nema. 2 radia v jedne krabici v kednom pasmu asi neni nejlepsi reseni z hlediska ruseni...
Kdyz nikoho nic nenapadne, tak wlan klient dam asi Bullet2. Pripadne existuje neco levnejsiho, citliveho?
V tomto pripade tedy: A ktery nejlevnejsi RB ma USB a soucasne ma 2 PoE RJ45?
no, alfa poe extractor to jisti...
Ty 400 jsem myslel pouze externi wlan ap client (pro uplink) s napajenim poe, jestli o necem vhodnem citlivem nevite, ten mini mikrotik ma 5V napajeni mikroUsb konektorem a Poe asi nema. 2 radia v jedne krabici v kednom pasmu asi neni nejlepsi reseni z hlediska ruseni...
Kdyz nikoho nic nenapadne, tak wlan klient dam asi Bullet2. Pripadne existuje neco levnejsiho, citliveho?
V tomto pripade tedy: A ktery nejlevnejsi RB ma USB a soucasne ma 2 PoE RJ45?

no, alfa poe extractor to jisti...
0 x
ja cakam na alix apu
http://pcengines.ch/apu.htm
http://pcengines.ch/apu.htm
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD
Internet, IPTV, USSD
joker píše:Kouknu na to, ale nA kolik to vyjde, s krabici a zdrojem a pci kartou - 4000,-?
Ty 400 jsem myslel pouze externi wlan ap client (pro uplink) s napajenim poe, jestli o necem vhodnem citlivem nevite, ten mini mikrotik ma 5V napajeni mikroUsb konektorem a Poe asi nema.
POE in to má (9-28V). Přes usb to napájet nelze. Ale samotný USB konektor napájený je. Si to zhruba sečti na kolik to vyjde
http://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBoa ... OE-L4.html
http://www.i4wifi.cz/Bezdraty-5-GHz/min ... 5-GHz.html
+ pigtail + trafo
0 x
- martimurti
Přeji dobrý večer,
potřebuji poradit. Ve firmě máme 2x adsl 8Mbit. Za tím sedí cca 10 počítačů nenáročných na internetové připojení.. ty mají vyhrazenou jednu linku. Dále tam pak máme cca 5 wifin, které distribuují net po budovách komukoliv, kdo si řekne (veřejnost). Tyto zařízení fungují jako routery s dhcp. Využívají druhou adsl linku.
Vše je bohužel řešené různýma TPlinkama. Často se veřejný net zasekává, wifiny je třeba restartovat a podobně.
Rád bych nasadil mikrotik hned za adsl, 2x PPPOE na adsl, a následně komplet řízení sítě. Tedy ideálně spojit pevné počítače, server a povolená zařízení do jedné Vlan. Dále přidělovat adresy veřejnosti s tím, že wifiroutery by se hodily jen do bridge módu (a nebo by dále routovali... zřejmě bezpečnější varianta). Každopádně mikrotik by se staral o rovnoměrné využití obou adsl tak, aby nebyl problém třeba s bankovnictvím. Zároveň by zakázal pro veřejnost p2p, fungoval by jako firewall... jednoduše zakázat prakticky vše s pár otevřenýma portama pro dálkovou správu a jednou VPN. A provádění jednoduchého shapingu, tak, aby firemní PC vždy měli dostatečnou konektivitu.
Veřejných klientů může být cca 30 ve špičce (hotel a restaurace). Bohužel se nedá pomocí portů rozdělit síť na firemní PC a veřejnost, vše je to promíchané po budovách. Ale minimálně server a pár PC bude schováno za jedním portem.
Jakého mikrotika využít? Pokukuji po RB951G-2HnD. Bude dostatečně výkonný a utáhne to? Vzhledem k integrované wifiby nám sloužil i pro pokrytí kanceláře a části hotelu wifi signálem. Budu vděčný za každou dobrou radu.
Na nastavení si zde hodláme někoho najmout. Sice se v ROS trošku orientuji, ale ležet týden v manuálech se mi nechce. Stačí že s tím zápasím doma.
potřebuji poradit. Ve firmě máme 2x adsl 8Mbit. Za tím sedí cca 10 počítačů nenáročných na internetové připojení.. ty mají vyhrazenou jednu linku. Dále tam pak máme cca 5 wifin, které distribuují net po budovách komukoliv, kdo si řekne (veřejnost). Tyto zařízení fungují jako routery s dhcp. Využívají druhou adsl linku.
Vše je bohužel řešené různýma TPlinkama. Často se veřejný net zasekává, wifiny je třeba restartovat a podobně.
Rád bych nasadil mikrotik hned za adsl, 2x PPPOE na adsl, a následně komplet řízení sítě. Tedy ideálně spojit pevné počítače, server a povolená zařízení do jedné Vlan. Dále přidělovat adresy veřejnosti s tím, že wifiroutery by se hodily jen do bridge módu (a nebo by dále routovali... zřejmě bezpečnější varianta). Každopádně mikrotik by se staral o rovnoměrné využití obou adsl tak, aby nebyl problém třeba s bankovnictvím. Zároveň by zakázal pro veřejnost p2p, fungoval by jako firewall... jednoduše zakázat prakticky vše s pár otevřenýma portama pro dálkovou správu a jednou VPN. A provádění jednoduchého shapingu, tak, aby firemní PC vždy měli dostatečnou konektivitu.
Veřejných klientů může být cca 30 ve špičce (hotel a restaurace). Bohužel se nedá pomocí portů rozdělit síť na firemní PC a veřejnost, vše je to promíchané po budovách. Ale minimálně server a pár PC bude schováno za jedním portem.
Jakého mikrotika využít? Pokukuji po RB951G-2HnD. Bude dostatečně výkonný a utáhne to? Vzhledem k integrované wifiby nám sloužil i pro pokrytí kanceláře a části hotelu wifi signálem. Budu vděčný za každou dobrou radu.
Na nastavení si zde hodláme někoho najmout. Sice se v ROS trošku orientuji, ale ležet týden v manuálech se mi nechce. Stačí že s tím zápasím doma.
0 x
-
RB951G-2HnD takovou záležitost zvládne, problém může nastat v pokrytí rozsáhlého a členitého prostoru, i s ohledem na to, že router jistě nebude umístěn v ideální pozici vzhledem k WIFI klientům. Pravděpodobně budou na dokrytí hluchých míst potřeba další AP. Zřejmě vám pak nebude stačit počet LAN portů, tj. budete potřebovat další switche.
Doporučuji konzultovat s tím, kdo vám to bude nastavovat, pozvat si ho na obhlídku, aby vám pomohl s výběrem a rozmístěním jednotlivých zařízení.
Kolik peněz zhruba hodláte investovat do zařízení / instalace / nastavení ?
Doporučuji konzultovat s tím, kdo vám to bude nastavovat, pozvat si ho na obhlídku, aby vám pomohl s výběrem a rozmístěním jednotlivých zařízení.
Kolik peněz zhruba hodláte investovat do zařízení / instalace / nastavení ?
0 x
- martimurti
Všechno až na routerboard máme.
Do budoucna plánuji postupně vyměnit wifiny za mikrotiky, ale to teď není aktuální.
Wifi signál z mikrotiku bude jen pro kancelář a spodní část hotelu, tam to bude bohatě stačit. Jedná se o dřevostavby, takže signál tím prosviští snadno.
Já zvládnu nastavit ppoe, dhcp, sítě a podobné pytloviny, ale s nastavením firewalu, shapingu a load balacingu už se budu zbytečně patlat a potřebuji aby to prostě bylo funkční a případně jsem pak už jen doupravoval drobnosti. Takže na tuto práci někoho hledám. S dotyčný bych pak probral podrobnosti sítě a nechal ho to na dálku nastavit za domluvenou odměnu.
Takže pokud tato krabčka bude stačit, pochybuji že najdu něco vhodnějšího/levnějšího. Sice aktuálně nepotřebujeme gigabitové porty, ale kdo ví co bude zítra, takže těch pár stovek už je jedno.
Do budoucna plánuji postupně vyměnit wifiny za mikrotiky, ale to teď není aktuální.
Wifi signál z mikrotiku bude jen pro kancelář a spodní část hotelu, tam to bude bohatě stačit. Jedná se o dřevostavby, takže signál tím prosviští snadno.
Já zvládnu nastavit ppoe, dhcp, sítě a podobné pytloviny, ale s nastavením firewalu, shapingu a load balacingu už se budu zbytečně patlat a potřebuji aby to prostě bylo funkční a případně jsem pak už jen doupravoval drobnosti. Takže na tuto práci někoho hledám. S dotyčný bych pak probral podrobnosti sítě a nechal ho to na dálku nastavit za domluvenou odměnu.
Takže pokud tato krabčka bude stačit, pochybuji že najdu něco vhodnějšího/levnějšího. Sice aktuálně nepotřebujeme gigabitové porty, ale kdo ví co bude zítra, takže těch pár stovek už je jedno.
0 x
me se 951G neosvedcil jako free point v prostore bowlingu + castecne kryti i mimo budovu, tedy provoz asi nebude zrovna maly, hlavne vecer (nahodile se odpojovali klienti na Wifi, zmena RoS nepomahala, ale na doma jako super, 2-4 tabletky / ntb zcela ok). Zustal jako kabelovy router a Wifi obstarava UBNT UniFi, zatim se ke me nedonesly zadne stiznosti...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))