❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Switch nebo bridge na portech

Návody a problémy s konfigurací.
domaci

Switch nebo bridge na portech

Příspěvekod domaci » 11 years ago

Mam 951G, jeden port Wan a 3 Lan kazdy na vlastním rozhrani IP. Čtvrty lan port potrebuju spojit bud jako switch s jednim ze 3Lan portu a nebo lepe sbridgovat s jednim Lan rozhranim protože potrebuju vedet co na tom portu proteka. Jak to mam nastavit at mi na tom portu co spojim slo dhcp a všechno tak jak na tom druhem a mohl jsem videt kolik na kazdem tom sbridgovanem portu jaka tam je rychlost toku dat ? Poradi někdo ?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Pokud udelas switch tak uvidíš kolik ti tam teče. Stejně jako na BRIDGi. Switch má výhodu v tom že využiješ plnou Gigovou rychlost toho portu.
Nastavuje se to přes Master Port
0 x

domaci

honzam píše:Pokud udelas switch tak uvidíš kolik ti tam teče. Stejně jako na BRIDGi. Switch má výhodu v tom že využiješ plnou Gigovou rychlost toho portu.
Nastavuje se to přes Master Port

Jaky je postup? Zkousel jsem to ale nejak mi to neslo sprovoznit
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Kód: Vybrat vše

/interface ethernet
set ether3 master-port=ether2
set ether4 master-port=ether2
set ether5 master-port=ether2
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

domaci

aliney píše:

Kód: Vybrat vše

/interface ethernet
set ether3 master-port=ether2
set ether4 master-port=ether2
set ether5 master-port=ether2

dik
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 11 years ago

len neuvidi traffic na tych portoch len na master porte... neviem ako je to u bridge....
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Od verze 6.5 je trafic vidět i na jednotlivých portech v režimu switch
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 11 years ago

tak to som nevedel, vacsinou davam 5.26. skoda ze to este nevie izolovat porty. neviem ci je to vecou switch chipu alebo os ale zislo by sa aby sa switchovane porty dali nastavit tak ze by sa switchovali len tie ktore urcim. napr. port 1 ako uplink so vsetkymi portami kde su klienti ale porty klientov by sa medzi sebou neswitchovali... taka rb260g to vie.... a tiez mi chyba igmp snooping :(
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Záleží na typu použitého switch chipu v tom RB, některé to umí, některé ne. Druhá věc je podpora v ROSu pod /interface ethernet switch...
Nicméně, pokud chceš mít RBčko jako router, kde mám bridge s 5x ether porty nastaveny tak, že RB routuje do všech portů přes jeden bridge a porty se mezi sebou přitom nevidí, tak to můžeš udělat přes softwarový bridge a dát portům horizon, tím je odizoluješ od sebe:
/interface bridge add name=bridge1 protocol-mode=none
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether1 horizon=1
....
add bridge=bridge1 interface=ether5 horizon=1
Porty, co mají stejnou hodnotu horizon, mají blokován forward paketů mezi sebou. Jiná možnost je L2 firewall (/interface bridge filter).
0 x