❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 5Ghz na 520m a antény J&J

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ikvac

Re: Spoj 5Ghz na 520m a antény J&J

Příspěvekod ikvac » 18 years ago

net.work píše:
ikvac píše:
soucez píše:Zdar všichni,
včera jsem realizoval spoj na anténách http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=38435 a vzdálenost cca 520m.

Podle rad Leoonka jsem tam nenasadil paraboly 24dbi :-)

No nicméně nejlepší signál s těmahle anténama je pouze a jen na frekvenci 5320MHz a to -75/-77 . Jinak na jinejch frekvencích je to -80/-80 a směrem nahoru se to horší. Na 5700 nepoužitelné.

Kabely mám kvalitní Belden H1000. Na těch 520m mám CM10 a CM9 na 15dbi aby to jelo.
Jsou tyto antény fakt takový shit? Je teda pravda že jsem nezkoušel dosměrovávat, ale jelikož na sebe krásně vidí tak jsem to nasměroval od oka.

Na jedné straně je RB532(uzlový bod) a na konci je RB112. překvapilo mě i to že to na sebe pingá 5 až 7ms a je velikost packetu 32 nebo 1500. To ale bude možná tím RB112 že?

Nerekl si jak dlouhe mas kabely...

mrkni sem

http://wisp-router.com/calculators/simp ... Mcalc=Calc

Mohl by si udelat signal asi -72, kdyby bylo vse ok, coz stejne neni moc. Je to sotva na 36mbps. Pokud je to p2p spoj, neni duvod nepouzit hodne ziskove anteny. Pokud si ve meste, kde se predpoklada ruseni, pouzij 24dbi extrem od j&j.

Jsi v poradku??????????? :shock: :shock: :shock: :shock: 24dBi pradaboly na 520m ?!?!?!?!?!?! si delas prdel, ne?!?! :o

Tohle asi mel byt projev nesouhlasu... :roll:
Samozrejmne, ale take patricne utlumit vysilaci vykon na obou stranach.
Bude mene rusit ostatni a bude mene rusen ostatnimi...
Kdyby se takto chovali vsichni, hned by bylo v eteru lepe

Co je na tom spatneho?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

ikvac píše:
net.work píše:
ikvac píše:
včera jsem realizoval spoj na anténách http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=38435 a vzdálenost cca 520m.

No nicméně nejlepší signál s těmahle anténama je pouze a jen na frekvenci 5320MHz a to -75/-77 . Jinak na jinejch frekvencích je to -80/-80 a směrem nahoru se to horší. Na 5700 nepoužitelné.

Kabely mám kvalitní Belden H1000. Na těch 520m mám CM10 a CM9 na 15dbi aby to jelo.
Jsou tyto antény fakt takový shit? Je teda pravda že jsem nezkoušel dosměrovávat, ale jelikož na sebe krásně vidí tak jsem to nasměroval od oka.

Na jedné straně je RB532(uzlový bod) a na konci je RB112. překvapilo mě i to že to na sebe pingá 5 až 7ms a je velikost packetu 32 nebo 1500. To ale bude možná tím RB112 že?

mrkni sem

Mohl by si udelat signal asi -72, kdyby bylo vse ok, coz stejne neni moc. Je to sotva na 36mbps. Pokud je to p2p spoj, neni duvod nepouzit hodne ziskove anteny. Pokud si ve meste, kde se predpoklada ruseni, pouzij 24dbi extrem od j&j.

Jsi v poradku??????????? :shock: :shock: :shock: :shock: 24dBi pradaboly na 520m ?!?!?!?!?!?! si delas prdel, ne?!?! :o

Co je na tom spatneho?

No jako fakt nevim, ale vzivote nikdy jsem nevidel mit na 500m 35cm paraboly, fakt ne, to se na me nezlob... ani ve meste...... prijde mi to jako kravina... na takovou vzdalenost... ja nerikam ze bych nepouzil paraboly, ale urcite ne 35cm @ 24dBi..........................................
0 x

ikvac

net.work píše:
ikvac píše:
net.work píše:
ikvac píše:

mrkni sem

Co je na tom spatneho?

No jako fakt nevim, ale vzivote nikdy jsem nevidel mit na 500m 35cm paraboly, fakt ne, to se na me nezlob... ani ve meste...... prijde mi to jako kravina... na takovou vzdalenost... ja nerikam ze bych nepouzil paraboly, ale urcite ne 35cm @ 24dBi..........................................

Ja je mam :-) takze u nas bys je videl... To samozrejmne ale neni argument, argument je toto:

a)
2x 10dBi panelka na 500 metru - dle kalkulatoru muzes mit signal pri vyzarovacim vykonu 15dBm a utlumu 3dB na kabelu (celkem dost optimisticke) -73dBm. Vysilas do uhlu 60 stupnu signal 25dBm.

b)
2x 24dBi parabola na 500 metru - opet dle kalkulatoru budes mit pri vysilacim vykonu 0dBm a opet utlum na kabelech 3dB signal na druhe strane -60dBm. Vysilas do uhlu cca 5 stupnu signal 24dBm.

Co je lepsi? B je spravne :-)

v pripade za a) ti to sotva pojede na 36mbps, v pripade za b) pojedes v pohode na 54mbps a mene rusis vsechny ostatni (vysilas jen uzkym paprskem). Take budes mene rusen ty, diky tomu, ze anteny maji uzsi
vyzarovaci uhel, a jeste navic ta antena ma limec.

Jinak tyhle anteny nejsou nic moc ale jsou celkem levne a na tuto vzdalennost v pohode. Problem s nimi mam takovy, ze maji v strasne nevyrovnany zisk (napr. 5500 opravdu 24dbi, ale na 5700 maji casto jen 20)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

ikvac píše:......... a mene rusis vsechny ostatni (vysilas jen uzkym paprskem).

To je dost podivné tvrzení, jednak nevím jestlis viděl vyzařovák JRC24 (nezdál se ti ten na stránkách prodejců velmi pěkně uhlazený a symetrický, jestli ono to nebude tím že je nakreslený jak by měl vypadat ;) )
http://www.i4wifi.cz/img.asp?stiid=290
No a určitě když ses na ten vyzařovák díval viděls takové pěkné laloky kousek od paraboly, to není 5° ale 120° a věz že z tohoto ůhlu je to v pohodě chytitelné i na 1km 8) Nemusím snad připomínat že signál z této směrovky nekončí u tvé klientské antény ale pokračuje, pokračuje a pokračuje klidně i 20km dál ;)
Že je B správně bych netvrdil, řekl bych: myslím si že je lepší B ono co jiný člověk to jiný názor ale uplně hlavní sou zkušenosti....
0 x

ikvac

Leeonek píše:
ikvac píše:......... a mene rusis vsechny ostatni (vysilas jen uzkym paprskem).

To je dost podivné tvrzení, jednak nevím jestlis viděl vyzařovák JRC24 (nezdál se ti ten na stránkách prodejců velmi pěkně uhlazený a symetrický, jestli ono to nebude tím že je nakreslený jak by měl vypadat ;) )
http://www.i4wifi.cz/img.asp?stiid=290
No a určitě když ses na ten vyzařovák díval viděls takové pěkné laloky kousek od paraboly, to není 5° ale 120° a věz že z tohoto ůhlu je to v pohodě chytitelné i na 1km 8) Nemusím snad připomínat že signál z této směrovky nekončí u tvé klientské antény ale pokračuje, pokračuje a pokračuje klidně i 20km dál ;)
Že je B správně bych netvrdil, řekl bych: myslím si že je lepší B ono co jiný člověk to jiný názor ale uplně hlavní sou zkušenosti....

Ja celou dobu mluvim o antenach extreme (maji limec)... Mozna jsem to nedostatecne zduraznil...

http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=63450

ty budou mit postrani laloky vice potlacene...

I kdyby mluvil o obycejne parabole i jejimi laloky, stale na tom bude
podstatne lepe nez panelka, ktera ma jeden velky lalok :lol:

Ze je B spravne je jiste ... do vzduchu se dostane mnohem mene vf signalu a pritom on sam bude mit signal lepsi
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

ikvac píše:ty budou mit postrani laloky vice potlacene...

Obrázek
Obrázek
asi je zapoměli potlačit :( spíš to víc sprznili. Ono límec teda neslouží k potlačení bočních laloků ale na uplně něco jiného...
0 x

ikvac

Leeonek píše:

asi je zapoměli potlačit :( spíš to víc sprznili. Ono límec teda neslouží k potlačení bočních laloků ale na uplně něco jiného...

Ok, tyhle laloky nejsou hezke :-) Na ten diagram sem se nedival...
Pravda je, my ze pouzivame jine anteny (drazsi), ty jsou na tom
podstatne lepe. Tuhle jsem uvedl kvuli cene, ktera je snad jeste celkem
prijatelna.

Ale to odbihame od tematu. Nic to nemeni na tom, ze pouziti parabol
i na takovou kratkou vzdalennost je lepsi nez pouziti panelek.

Podle toho diagramu je videt, ze jeji nejvetsi lalok ma zisk asi 6dB, vyzaruje do uzkeho uhlu. Panelka ma skoro celych 60 stupnu zisk 10dB
(zase sem nekoukl na diagram, urcite to bude o neco malo jinak).
Do panelky musis vysilat 15dBm, aby ti to nejak jelo. Do paraboly
na tuto vzdalennost nastavis 0dBm. Cili panelka zari do
60 stupnu 25dBm, parabola tim svym lalokem zari 6dBm.
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Krabík » 18 years ago

Taky jsem zastancem smerovych anten, nez panelek s uhlem, ktery zarusi vsechno v sirem okoli. Pro klienty pouzivam temer vyhradne smerove anteny, na spoje, at jsou jakkoli dlouhe, davam jen smerove anteny. Vzdycky je moznost to utlumit na karte.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

ikvac píše:
Leeonek píše:

Ok, tyhle laloky nejsou hezke :-) Na ten diagram sem se nedival...
Pravda je, my ze pouzivame jine anteny (drazsi), ty jsou na tom
podstatne lepe. Tuhle jsem uvedl kvuli cene, ktera je snad jeste celkem
prijatelna.

Ale to odbihame od tematu. Nic to nemeni na tom, ze pouziti parabol
i na takovou kratkou vzdalennost je lepsi nez pouziti panelek.

Podle toho diagramu je videt, ze jeji nejvetsi lalok ma zisk asi 6dB, vyzaruje do uzkeho uhlu. Panelka ma skoro celych 60 stupnu zisk 10dB
(zase sem nekoukl na diagram, urcite to bude o neco malo jinak).
Do panelky musis vysilat 15dBm, aby ti to nejak jelo. Do paraboly
na tuto vzdalennost nastavis 0dBm. Cili panelka zari do
60 stupnu 25dBm, parabola tim svym lalokem zari 6dBm.

Ja takovym "teoretickym propoctum" vubec neverim, podle me je to v realu uplne jinak, nez jak ti to vyjde na papire...
0 x

ikvac

net.work píše:Ja takovym "teoretickym propoctum" vubec neverim, podle me je to v realu uplne jinak, nez jak ti to vyjde na papire...

:D
a jak?
0 x

pin
antispam: Ano

Příspěvekod pin » 18 years ago

Taky jsem se několikrát díval , jestli tam nemá napsané 5200m a ono ne.
Někteří fakt nepoužívají celý mozek. Pouze se řídí - čím větší,tím lepší.
Psycho. Pak má to počasí na meteoradaru taky vypadat ... :cry:
0 x

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 18 years ago

Vždycky jsem si myslel, že se tu setkám s názory odborníků.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

David Liška píše:Vždycky jsem si myslel, že se tu setkám s názory odborníků.

Bouhuzel nekteri mistni odbornici nemaji zakladni znalosti co se tyce vysilani a prijmu.

Ja osobne taky radsi pouziju parabolu namisto panelovky. Krome nekterych specifickych pripadu, kdy je v ceste napriklad vedeni VVN
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 18 years ago

mam PAR24ky na cca 600m signal kolem -48. H1000 je velice dobry kabel i na 5ghz v rozumne delce do tech 8m bez problemu, i h155 na klienty nebo do 5m. Prasecky udelane konektory to je svinstvo stejne jako voda v nich. Voda se mi dostala do Nka u PAR24 meli to blbe prilepene (konektor) a odesla CM9 - o 20db TXpower, nejlepe se to zmeri odpojene od CM9 a 500V megmetem, multimetrem se vlhkost moc nezmeri
0 x

ikvac

Maxik píše:mam PAR24ky na cca 600m signal kolem -48. H1000 je velice dobry kabel i na 5ghz v rozumne delce do tech 8m bez problemu, i h155 na klienty nebo do 5m. Prasecky udelane konektory to je svinstvo stejne jako voda v nich. Voda se mi dostala do Nka u PAR24 meli to blbe prilepene (konektor) a odesla CM9 - o 20db TXpower, nejlepe se to zmeri odpojene od CM9 a 500V megmetem, multimetrem se vlhkost moc nezmeri

Mas nejaky duvod k tomu, ze si nesnizil vysilaci vykon na 0dBm?
0 x