❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém s ptp spojem

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
plesin94

Problém s ptp spojem

Příspěvekod plesin94 » 11 years ago

Dobrý den,
řeším problém s jedním ptp. Vzdálenost 4 285m, pásmo 5Ghz, ptotokol nv2, 2x2 MIMO, antény Jirous 29, RB912UAG-5HPnD na obou stranách. Viditelnost na oba body je, nicméně u jednoho je poblíž fresnelovy zony nějaký jehličnan. Nedokážu přesně říci, zdali v ní stojí či ne, ale je zkrátka docela blízko, přesto viditelnost je. At' naladim jakoukoliv frekvenci tak TX se pohybuje okolo 60Mbps tcp (stabilně) a RX kolísá od cca 10Mbps do 55Mbps tcp. Podařilo se mi (nevím jak) po zapnutí nv2 mít RX 90Mbps tcp, ale to trvalo tak dva dny, pak to zase začalo lítat. RX CCQ kolísá v průběhu testu od 30% - 70%, v drobném provozu se drží kolem 80%. TX CCQ jak v klidu tak při plné zátěží drží na 90%. Nechápu jak je to možné. Úroveň signálu na obou stranách je zhruba -68 +/-. Předem děkuji za rady a postřehy.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Jakej máš tx power? Předpokládám že to máš dost zregulované když máš takový signál jak píšeš
šířku máš 20Mhz?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

bud hodne zregulovane, nebo tam opravdu ten strom je (coz na takovou vzdalenost je imho dost problem), nebo spatne dosmerovane paraboly - preci jen ty 29 jirouse uz sou relativne dost smerove....
0 x
Jan Ptáček

plesin94

Mám to zregulované na 3 db, ty RB jsem koupil hlavně kvuli výkonnému porcesoru. I když jsem zkoušel dát výkon na default, tak se to chovalo identicky. Paraboly jsem směroval tak abych na obou stranách měl maximální úroveň signálu. Ten jorous má elevační šroub, tak tim jsem to doladil, ale směr (azimut) jsem víceméně chytal od oka, protože na to tam není ten "štelovák". Pásmo je 40MHz. oba kanály jsou bez tušení. Ony ty paraboly mají vynikajicí útlum pro okolí.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

plesin94 píše:Mám to zregulované na 3 db, ty RB jsem koupil hlavně kvuli výkonnému porcesoru. I když jsem zkoušel dát výkon na default, tak se to chovalo identicky. Paraboly jsem směroval tak abych na obou stranách měl maximální úroveň signálu. Ten jorous má elevační šroub, tak tim jsem to doladil, ale směr (azimut) jsem víceméně chytal od oka, protože na to tam není ten "štelovák". Pásmo je 40MHz. oba kanály jsou bez tušení. Ony ty paraboly mají vynikajicí útlum pro okolí.

tak azimut je stejne tak dulezity jako elevace - rozhodne zkusit dle signalu jeste poladit. pokud se nepodari, tak jedine razne zakrocit pilou proti stromu.. jine reseni moc neni (jedine zvednout na obou stranach anteny, ale to stejne neni reseni, pac za par roku budes resit identicky problem...
0 x
Jan Ptáček

plesin94

Ale stejně je divné, že na jednu stranu to jde bez zjevných problémů a druhou je to nepřijatelné. Kdyby byla jedna z antén špatně seřízená, nejde to tam ani zpět. Nebo se pletu? Která z těch antén by tedy měla být s větší pravděpodobností špatně nastavena? Ta na které je ten špatný RX nebo te ze které je tento špatný signál vysílán? Díky
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

plesin94 píše:Ale stejně je divné, že na jednu stranu to jde bez zjevných problémů a druhou je to nepřijatelné. Kdyby byla jedna z antén špatně seřízená, nejde to tam ani zpět. Nebo se pletu? Která z těch antén by tedy měla být s větší pravděpodobností špatně nastavena? Ta na které je ten špatný RX nebo te ze které je tento špatný signál vysílán? Díky

spise ta, ktera ma spatny Rx
0 x
Jan Ptáček

plesin94

net.work píše:
plesin94 píše:Ale stejně je divné, že na jednu stranu to jde bez zjevných problémů a druhou je to nepřijatelné. Kdyby byla jedna z antén špatně seřízená, nejde to tam ani zpět. Nebo se pletu? Která z těch antén by tedy měla být s větší pravděpodobností špatně nastavena? Ta na které je ten špatný RX nebo te ze které je tento špatný signál vysílán? Díky

spise ta, ktera ma spatny Rx

Ok, tak zítra, když bude pěkně, tak tam vlezu a zkusím tu RX anténu poštelovat. Moc tomu nevěřím, že by byla špatně, ale musím to zkusit. Předem díky za názory, pak napíšu k čemu jsem došel.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ja si osobne myslim ze tam ale dela bordel ten strom (i vzhledem k tomu, ze mas signaly obou stran rovnake)... na 4,3km je fresnelova zona uprostred cca. 7,5m...
0 x
Jan Ptáček

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

A když to dáš na zkoušku na 20Mhz tak se to chová jak?
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

net.work píše:ja si osobne myslim ze tam ale dela bordel ten strom (i vzhledem k tomu, ze mas signaly obou stran rovnake)... na 4,3km je fresnelova zona uprostred cca. 7,5m...

Zdravím,
před stavbou spoje se mi výborně osvědčilo vzít předem wifi kalkulačku a vědět, kolik má spoj mít teoreticky útlum. Tobě chybí cca 8db, což je moc. Pro tyto případy (strom) si vezmu jinou anténu a v jednom místě se posunu o kousek do boku a změřím. Tím vyloučíš vliv stromu na útlum velmi jednoduše. Samozřejmě jen tehdy, pokud je posun v prostoru možný.
Proč vylučuješ jakékoliv okolní rušení? Jsi si jistý, že nerušíš sám sebe nějakou svojí kartou na jiném spoji?
Jinak nevím. Hodně zdaru. A teplo pro pokusy.
mpcz, 10.01.2014
0 x

plesin94

honzam píše:A když to dáš na zkoušku na 20Mhz tak se to chová jak?

Na zkoušku jsem to dal na 20MHz a TX je stálých 50Mbps TCP a RX totálně nestabilní od 5 do cca 25Mbps a CCQ na tom RX je také v háji. Dnes tady pršelo, tak jsem k tomu nelezl, snad se tam dostanu zítra a zkusím to doštelovat. Jak jsem tu četl, anténa je skutečně hodně směrová a s každým stupněm chybného zaměření se hodně signálu ztrácí (dle diagramu od výrobce). Ještě jsem si všiml, že mezi polarizacemi je cca 4dB rozdíl v úrovni přijímaného signálu na anténě, kam dopadá ten stabilní 50Mbps TX.
0 x