potrebuju na asi 5 lokalikatach (uvnitr budov, kazda samostatne pripojeni k internetu) zajistit WiFi pripojeni pro uzivatele. Kazdy uzivatel musi mit sve jmeno a heslo (neco jako eduroam). Captive portal s prihlasovanim pres webovy prohlizec nechci.
Momentalne mam v jedne lokalite testovaci reseni (bylo jako testovaci, ale uz se pouziva pres rok) 1x FreeRADIUS server na Ubuntu a 4x WiFi krabicka za cca 600Kc z Alzy. Je to nevyhovujici. Resi mi to pouze pro kazdeho jmeno a heslo k siti. Nic vic.
Co potrebuju:
- WPA2
- Kazdy uzivatel sve jmeno a heslo (WPA2 Enterprise jako jsem mel ted se mi zda nejlepsi)
- Overovat proti centralnimu serveru (asi zase RADIUS?)
- Pocitat prenesena data na kazdem AP samostatne a to cislo logovat na centralni server
- QoS, zvyhodnit SSH a VoIP oproti HTTP atd.
- V nekterych lokalitach je pomaly internet, proto chci FUP.
- Kazdemu uzivateli nastavit na AP garantovanou rychlost pripojeni (idealni pro prvni chvili vyssi a po preneseni urciteho mnozstvi dat snizit - rychle prochazeni webu, pomale stahovani), kazde AP muze mit jine nastaveni
- Logovat provoz na siti pomoci netflow nebo jestli je neco lepsiho (vim, uz to neni ze zakona povine)
- Idealni mit dve skupiny uzivatelu. VIP a normalni kde by VIP meli rychlejsi internet a treba mene restriktivni firewall
- Po prekroceni FUP zpomalit na AP rychlost (na AP v pomalych lokalitach mensi FUP, jinde vetsi nebo bez FUP)
- Snadne pridavani uzivatele na centralnim miste, idelane pres web aby to slo i z Linuxu
- Roaming jako u umi RADIUS nepotrebuju, vsichni uzivatele budou "dohromady" v jedne databazi
- Idealne levne
Na AP odhaduji cca 10-40 zarizeni (notebooky a mobily).
Jak byste to resili? Jako AP se mi zda nejlepsi pouzit mikrotiky s 2,4+5GHz wifi kartami.
S mikrotikem jsem si parkrat hral. Veci jako jednoduchy router a podobne, nic vice. Je realne nastavit vse co vyse pisu?
Co na centralni server? Libi se mi RADIUS na linuxu, je mozne ho pouzit?
Jak se da vyresit logovani prenesenych dat a provazat to s nastavenim rychlosti na AP (jako uzivatel X od 1.1.14 uz stahnul na AP2 vic jak 100GB, tak mu na AP2 snizim rychlost na 5Mbps)?
Dekuji za rady!