❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak na WiFi hotspoty s jmeno/heslo (RADIUS) overovanim?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
martin159

Jak na WiFi hotspoty s jmeno/heslo (RADIUS) overovanim?

Příspěvekod martin159 » 11 years ago

Ahoj,
potrebuju na asi 5 lokalikatach (uvnitr budov, kazda samostatne pripojeni k internetu) zajistit WiFi pripojeni pro uzivatele. Kazdy uzivatel musi mit sve jmeno a heslo (neco jako eduroam). Captive portal s prihlasovanim pres webovy prohlizec nechci.
Momentalne mam v jedne lokalite testovaci reseni (bylo jako testovaci, ale uz se pouziva pres rok) 1x FreeRADIUS server na Ubuntu a 4x WiFi krabicka za cca 600Kc z Alzy. Je to nevyhovujici. Resi mi to pouze pro kazdeho jmeno a heslo k siti. Nic vic.

Co potrebuju:
  • WPA2
  • Kazdy uzivatel sve jmeno a heslo (WPA2 Enterprise jako jsem mel ted se mi zda nejlepsi)
  • Overovat proti centralnimu serveru (asi zase RADIUS?)
  • Pocitat prenesena data na kazdem AP samostatne a to cislo logovat na centralni server
  • QoS, zvyhodnit SSH a VoIP oproti HTTP atd.
  • V nekterych lokalitach je pomaly internet, proto chci FUP.
  • Kazdemu uzivateli nastavit na AP garantovanou rychlost pripojeni (idealni pro prvni chvili vyssi a po preneseni urciteho mnozstvi dat snizit - rychle prochazeni webu, pomale stahovani), kazde AP muze mit jine nastaveni
  • Logovat provoz na siti pomoci netflow nebo jestli je neco lepsiho (vim, uz to neni ze zakona povine)
  • Idealni mit dve skupiny uzivatelu. VIP a normalni kde by VIP meli rychlejsi internet a treba mene restriktivni firewall
  • Po prekroceni FUP zpomalit na AP rychlost (na AP v pomalych lokalitach mensi FUP, jinde vetsi nebo bez FUP)
  • Snadne pridavani uzivatele na centralnim miste, idelane pres web aby to slo i z Linuxu
  • Roaming jako u umi RADIUS nepotrebuju, vsichni uzivatele budou "dohromady" v jedne databazi
  • Idealne levne :-)

Na AP odhaduji cca 10-40 zarizeni (notebooky a mobily).
Jak byste to resili? Jako AP se mi zda nejlepsi pouzit mikrotiky s 2,4+5GHz wifi kartami.
S mikrotikem jsem si parkrat hral. Veci jako jednoduchy router a podobne, nic vice. Je realne nastavit vse co vyse pisu?
Co na centralni server? Libi se mi RADIUS na linuxu, je mozne ho pouzit?
Jak se da vyresit logovani prenesenych dat a provazat to s nastavenim rychlosti na AP (jako uzivatel X od 1.1.14 uz stahnul na AP2 vic jak 100GB, tak mu na AP2 snizim rychlost na 5Mbps)?

Dekuji za rady!
Přílohy
diagram.png
diagram.png (33.19 KiB) Zobrazeno 949 x
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 11 years ago

Do kazde budovy bych praskl mikrotik (treba RB 450G) s verejnou ip, na nem NAT a firewall. Wifi v podstate jedno jestli MK, UBNT, TP-link ci cokoliv co ty klienty do site pusti.
No a vse overovat pres radius v systemu MikroBill, kterej je do 100 uzivatelu gratis. S netflow by sis asi musel pohrat. Jinak si myslim, ze vse co vyzadujes tahle kombinace splnuje.

Tot muj osobni nazor...
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.