❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

doporučení UPS

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
soooc

Re: doporučení UPS

Příspěvekod soooc » 12 years ago

ad.rock píše:
soooc píše:
Radek Úlehla píše:Spíš jsem to myslel tak, jaké tam jsou zkušenosti s kvalitou elektřiny. Nechápu nutnost značky APC, centrální dohled je od APC? Existují i jiné značky, které jsou parametrově a technologicky na vyšší úrovni. Já bych volil např. 5130i či 5PX od Eatnu (lze dovybavit až 4 ext. baterkama) nebo AEG Protect B.

Externí baterie jde přidělat ke každé UPS od APC, konektory koupíš, vyhodíš původní baterku a jedeš. My už pár let na rackové APC s přídavnými 230Ah akumulátory ;)

Nedoporučuji. UPSky nejsou stavěné na dobijeni tak velké kapacity přidaných akumulatorů (vnitřní dobíjecí obvody jsou dimezované na kapacitu vniřních baterií), mám odzkoušeno že pokud dojde k poměrně hlubokému vybití těchto přidaných akumulátorů, tak při naběhnuti 230V a tím překlopení UPS do nabíjení dojde k poškození.

Tak jelikož jsme tu UPSku měli rozdělanou a ty "dobíjecí obvody" jsou chlazené, tak nevidím problém. Ten dobíjecí obvod je obyčejný zdroj stejnosměrného napětí, co dává pár ampér. A hluboké vybití jde samozřejmě eliminovat nastavením UPS (a je žádoucí ho neprovozovat kvůli likvidaci Pb baterií).

Samozřejmě nesmíš k malé BackUPS bez větráku přidělat 2x 230 Ah a pak se divit, že to zheblo ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

ad.rock
antispam: Ano

Příspěvekod ad.rock » 12 years ago

soooc píše:
Tak jelikož jsme tu UPSku měli rozdělanou a ty "dobíjecí obvody" jsou chlazené, tak nevidím problém. Ten dobíjecí obvod je obyčejný zdroj stejnosměrného napětí, co dává pár ampér. A hluboké vybití jde samozřejmě eliminovat nastavením UPS (a je žádoucí ho neprovozovat kvůli likvidaci Pb baterií).

Samozřejmě nesmíš k malé BackUPS bez větráku přidělat 2x 230 Ah a pak se divit, že to zheblo ...

Pokud to zpřesním: baterie jsou dobíjeny na úroveň tzv."floating volatage". Každých 10 sec dojde k řízenému skokovému poklesu tohoto nabíjecího napětí, z jehož průběhu si UPS vyhodnocuje status baterie. Komplikuje se to tím, že "floating voltage" je časem u UPS nastavovanána špatně, protože interní voltmetr v průběhu let driftuje, takže UPS po několika letech vždy přebíjí (z čehož jsou nafouklé baterie). Druhý problém je nekompenzace "floating voltage" vůči teplotě baterií , což má za následek přebíjení baterií v létě a nedobíjení v zimě.

Pokud se budeme bavit o APC, tak se dají sehnat starší modely např. 750XLI, které mají výstup na externí baterie a jsou dimenzovány skutečně na dobíjení až 12ks 80 Ah baterií (mám pocit že až 20 ale nejsem si jistý). Rozhodně bych energii věnoval sehnání této UPS a ne bastlením něčeho. Tady to dostaněš komplet hotový, jen je UPS potřeba zkalibrovat (protože bude starší, už se nedělá).
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

No a co doporučení nějakého jiného výrobce? APC přece není jediné, kdo dělá UPSky. Nemá někdo doporučení na dobrou UPSku, s připojitelnými externími bateriemi a s cenami rozumnějšími než-li APC?
0 x

DarkLogic

ad.rock píše:Rozhodně bych energii věnoval sehnání této UPS a ne bastlením něčeho.

No tak já bych nejraději koupil něco nového a zároveň uzpůsobeného na připojení externí baterie. Líbí se mi ten CyberPower, který jsem odkazoval výše, až na ty dvě drobné nevýhody.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

panove poradte UPS 400-600VA u ktere jde permanentne vypnout pípátko ( nedestruktivnim zpusobem bez ztraty zaruky)...fakt to neni idealni, kdyz v lete v noci vypadne stava v bource a nad spicimi hlavami majitelu na pude zacne békat UPSka...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

DarkLogic

Údajně by měla být možnost pípání vypnout u UPSek od APC pomocí démona Apcupsd, ale zatím jsem to nezkoušel. Např. zde to řeší někdo v diskuzi:

http://apcupsd-ups-control-software.109 ... d5041.html
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Takže jediněj způsob jak udělat zálohovanou elro bez bastlení a aniž by se nedodrželo něco od výrobce je použít cyberpower... ?? docela bych radši dal UPS apřipojil nějakou velkou baterku...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

pokud to nevadi taky se vloudim do diskuze... Potreboval bych zalohovat zarizeni s 50W spotrebovou... tak na cca 2-5h .... teda reseni bych potreboval tak dve jedno na 2h a jedno na 5h. Hledam ekonomicke reseni.... TAkze bych nejaky tip na zarizeni co mi to uzivi ocenil :-] neco si uz pocitam.... ale zatim sem nenasel tak uplne variantu dle meho obrazu, tak doufam ze je tu vetsi hromadka znalych.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

spatný udaje... dodej jeste aspon napeti...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 12 years ago

sorry... myslel sem ze to dojde.. e to aktualne napajene z pevne site.... takze 230V 50W .... a potreboval bych vydrz 2 a 5h.... teda baterky bych vedel... ale levny reseni k tomu.... nemusi z toho lizt cista sinus... staci trapez.... bude za tim cerpadlo na vodu. :-]
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

0 x
Jan Ptáček

Pelirob

Příspěvekod Pelirob » 11 years ago

Asi to už nebude aktuální, ale kolega nedávno začal k zálohování čerpadla šilhat po http://e-levne.cz/cs/ups/166-ups-pwb-eh-500l-pro-cerpadla-topnych-systemu.html.
Podle popisu to má mít na výstupu čistý sinus, připojení externí 12V baterií, až 150Ah. Jestli to koupí, tak poreferuji.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 11 years ago

Papírově to vypadá hezky...teď ještě aby to fungovalo dobře pro naše potřeby. Rozhodně budu zvědavý na reference.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

tieto masiny na cerpadla nie su extra vhodne pre citlivu telekomunikačnu techniku.... Cyberpower potom co sa tu na fore docitate by som isto nekupil. Podla mna najlepsia volba bude APC s aktívnym chladenim + externe baterie.
0 x

apc4u

Příspěvekod apc4u » 11 years ago

Přesně tak. Z těchto levnějších potvor leze napětí jak z toho nejlevnějšího dieselagregátu.

Vůbec bych se nebál nasadit za upsku od APC nějaký gelovky, trakční akumulátory a pod.
Pokud není větrák, tak dodělat a nabíjecí obvod je tak krásně chlazen - viděl jsem takto nasazenou SUA1000I, 2 větráky na bocích a dvě autobaterky vedle - 6 let naprosto nevědí o žádném problému a to tam výpadky el.proudu jsou dost časté.
Jináč například SURT1000XLI má konektor na ext. baterii a dle jejich specifikací, těch baterií může být klidně 10 za sebou. Takže to musí už něco vydržet.

Že je to trošku jiná cenová relace, to ano, ale když mi napíšete požadavek na upsku, tak vám ji obratem nacením. Počítejte, že se dostanu tak na 60% prodejní ceny u nás.
0 x