ad.rock píše:soooc píše:Radek Úlehla píše:Spíš jsem to myslel tak, jaké tam jsou zkušenosti s kvalitou elektřiny. Nechápu nutnost značky APC, centrální dohled je od APC? Existují i jiné značky, které jsou parametrově a technologicky na vyšší úrovni. Já bych volil např. 5130i či 5PX od Eatnu (lze dovybavit až 4 ext. baterkama) nebo AEG Protect B.
Externí baterie jde přidělat ke každé UPS od APC, konektory koupíš, vyhodíš původní baterku a jedeš. My už pár let na rackové APC s přídavnými 230Ah akumulátory
Nedoporučuji. UPSky nejsou stavěné na dobijeni tak velké kapacity přidaných akumulatorů (vnitřní dobíjecí obvody jsou dimezované na kapacitu vniřních baterií), mám odzkoušeno že pokud dojde k poměrně hlubokému vybití těchto přidaných akumulátorů, tak při naběhnuti 230V a tím překlopení UPS do nabíjení dojde k poškození.
Tak jelikož jsme tu UPSku měli rozdělanou a ty "dobíjecí obvody" jsou chlazené, tak nevidím problém. Ten dobíjecí obvod je obyčejný zdroj stejnosměrného napětí, co dává pár ampér. A hluboké vybití jde samozřejmě eliminovat nastavením UPS (a je žádoucí ho neprovozovat kvůli likvidaci Pb baterií).
Samozřejmě nesmíš k malé BackUPS bez větráku přidělat 2x 230 Ah a pak se divit, že to zheblo ...