20 metrů nahoru a 20 metrů dolů není dohromady 40 metrů relevantních pro výpočet zatížení proudem.
Kromě toho - on nepotřebuje 5A jedním kabelem. On potřebuje maximálně jeden! a to dost přeháním ... Počítám s 24V.
A z praxe - 20m není naprosto žádný problém pro pasivní POE. Na Cat5E (samozřejmě nemyslím gembird, ale solarix apod.). A určitě máme i víc (teď poslední komín je ve výšce 20m - plus nějaké horizontální trasy a rezervy, a jeden starší komín má cca 60m trasy), ale tyhle údaje moc nesledujeme. Ano, dáváme tam raději průmyslové tvrdší zdroje. Ale ne proto, aby to "propálili".
Spíš bývají problémy s fyzickým provedením - nekvalitní konektory atp.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Tuhnoucí Rocket M5
Re: Tuhnoucí Rocket M5
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Myslím že když to máš 20m tak pro výpočet musíš počítat cestu nahoru i cestu dolů takže to 40 m bude.
část odporu má kabel nahoru část odporu má kabel dolů.
20m problém nebude ale když to pak osadíš 4 porty zátěží tak to už něco udělá hlavně při nabíhání celého systému.
Když by si každý zařízení vzalo maximálně 500mA při nabíhání tak máš stejně problém 5x0,5A - 2,5A jedním 20m kabelem.
to už tam 24V nebude.
Ale konektory slabá místa budou určitě
část odporu má kabel nahoru část odporu má kabel dolů.
20m problém nebude ale když to pak osadíš 4 porty zátěží tak to už něco udělá hlavně při nabíhání celého systému.
Když by si každý zařízení vzalo maximálně 500mA při nabíhání tak máš stejně problém 5x0,5A - 2,5A jedním 20m kabelem.
to už tam 24V nebude.
Ale konektory slabá místa budou určitě
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz
ale ale, omnitik a z něj 4 zařízení (2xRB711, 2x Bullet M2). Zdroj 24V, 3A. No problemo. Moc bych to nehrotil. Tazatel by si měl koupit obyč měřák na UTP kabely a zjistit jestli jsou v pořádku. Jo a mimo to, ty poe omnitiky nepoužíváme, kupujem normálně a doletováváme je. Netroufnul bych si dávat na to jejich směšný poe rocketa. Pokud má rocket takovou spotřebu jako RB911G tak se neni čemu divit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Počítá se to tak ... spotřebič je na konci těch 20m. Kdyby nebyl, tak je to kraťas a je mi vcelku fuk, jak tlustej je ten kabel.
Nemáš 5x0.5A při bootu jedním kabelem! Přeci se nepředpokládá, že POE injektor napájíš také POE injektorem! Tam je snad extra zdroj, s dimenzovaným kabelem. Nebo to někdo dělá jinak?
Nemáš 5x0.5A při bootu jedním kabelem! Přeci se nepředpokládá, že POE injektor napájíš také POE injektorem! Tam je snad extra zdroj, s dimenzovaným kabelem. Nebo to někdo dělá jinak?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Počítá se to tak ... spotřebič je na konci těch 20m. Kdyby nebyl, tak je to kraťas a je mi vcelku fuk, jak tlustej je ten kabel.
No tak takto se to nikdy nepočítalo ale to je celkem fuk
Ne já jsem jen předpokládal že když napájím Omnitika s aktivníma 4 portama tak jedním kabelem přes ETH1 napájím 5 zařízení ( omnitik + 4 další navěšený na eth2-eth5)
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
Aha ... tak tento způsob mě opravdu nenapadl. A podle mě snad ani není reálně provozovatelný. Přesně z těch důvodů, okolo kterých se tu motáme ...
0 x
Zdravím,
přiznám se, že přesně nechápu jádro sporu, který zde probíhá, ale konstrukci OMNITIK nebo RB951/750 mám v "plné" konfiguraci v provozu na několika místech již dlouho a v pohodě. Absolutně žádný problém. Zdroj polský, (u nás naprostá jednička mezi zdroji), záloha 12V/18AH - ideální kapacita pro překlenutí oblíbené činnosti EONu - vypnutí 07.00-15.00, někdy i déle, cena velmi příjemná, konstrukce v klasice bez spousty elektroniky. Jen v jednom případě konfigurace - kabel ze sklepa na střechu okolo 20m, nastal problém s úbytkem, po vypnutí 230V spadlo napětí na střeše na cca 8V a přestalo to fungovat. Nový kabel se mi nechtělo tahat, když tak bych stejně natáhl dvojlinku černá/červená a pořádným průřezem, vyřešil jsem to malým měničem 12->24V/max. 6A a je po problému.
Ještě bych chtěl dodat, že to spadnutí všech AP při přepnutí na zálohu způsobovala jedna 711-ka, která vyráběla divné odběrové nárazy. V tom okamžiku se začaly startovat všechny zdroje v AP naráz a už se nerozběhlo nic. Bylo to vidět až na paměťovém osciloskopu. Ta 711-ka funguje jinde v pohodě, asi z podobných důvodů je spínaný zdroj/měnič(e) skoro na každé sérii RB trošku jiný, "vylepšený".
mpcz, 10/12/2013
přiznám se, že přesně nechápu jádro sporu, který zde probíhá, ale konstrukci OMNITIK nebo RB951/750 mám v "plné" konfiguraci v provozu na několika místech již dlouho a v pohodě. Absolutně žádný problém. Zdroj polský, (u nás naprostá jednička mezi zdroji), záloha 12V/18AH - ideální kapacita pro překlenutí oblíbené činnosti EONu - vypnutí 07.00-15.00, někdy i déle, cena velmi příjemná, konstrukce v klasice bez spousty elektroniky. Jen v jednom případě konfigurace - kabel ze sklepa na střechu okolo 20m, nastal problém s úbytkem, po vypnutí 230V spadlo napětí na střeše na cca 8V a přestalo to fungovat. Nový kabel se mi nechtělo tahat, když tak bych stejně natáhl dvojlinku černá/červená a pořádným průřezem, vyřešil jsem to malým měničem 12->24V/max. 6A a je po problému.
Ještě bych chtěl dodat, že to spadnutí všech AP při přepnutí na zálohu způsobovala jedna 711-ka, která vyráběla divné odběrové nárazy. V tom okamžiku se začaly startovat všechny zdroje v AP naráz a už se nerozběhlo nic. Bylo to vidět až na paměťovém osciloskopu. Ta 711-ka funguje jinde v pohodě, asi z podobných důvodů je spínaný zdroj/měnič(e) skoro na každé sérii RB trošku jiný, "vylepšený".
mpcz, 10/12/2013
0 x
Tak jsem vyzkoušet vypnout jednotlivá AP na Rocketech, abych tomu odlehčil a nepomohlo to - tím, myslím, můžu spolehlivě vyloučit, že by zdroj tohoto chování byl v napájení. Zato jsem všechny klienty z těch Rocketů přeladil jinam a najednou to tuhnutí ustalo - Rockety vysílají ale nejede na nich žádný provoz. Tzn. to tuhnutí způsobuje nějaký druh provozu - má prosím někdo z Vás nějaký nápad, co by to mohlo být ?? Už jsem fakt v koncích.
Samozřejmě chápu, že když tam sviští data, zvýší to jeho odběr, ale dle mého pozorování nijak výrazně - Rocket v klidu mi ukazuje že konzumuje nějakých 3,5W a zatížený provozem něco přes 4W.
Samozřejmě chápu, že když tam sviští data, zvýší to jeho odběr, ale dle mého pozorování nijak výrazně - Rocket v klidu mi ukazuje že konzumuje nějakých 3,5W a zatížený provozem něco přes 4W.
0 x
Zdravím,
sice tuším, ale co to je přesně "klienty přeladil jinam"? Zkusils přesunout tuhnouci AP dolů ke zdroji?
Už jsem zažil případ, že jsem měl parabolu na příjem a OMNITIK na AP v jenom bodě. Parabola měla jako jediný klient vzdáleného AP velice mizerný BW test. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že je rušená tím OMNITIKEM i když byl frekvenčně úplně jinde a nic nevysílal. Když jsem stáhl výkon na OMNITIKu na minimum, problém zmizel.
mpcz, 10/12/2013
sice tuším, ale co to je přesně "klienty přeladil jinam"? Zkusils přesunout tuhnouci AP dolů ke zdroji?
Už jsem zažil případ, že jsem měl parabolu na příjem a OMNITIK na AP v jenom bodě. Parabola měla jako jediný klient vzdáleného AP velice mizerný BW test. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že je rušená tím OMNITIKEM i když byl frekvenčně úplně jinde a nic nevysílal. Když jsem stáhl výkon na OMNITIKu na minimum, problém zmizel.
mpcz, 10/12/2013
Naposledy upravil(a) mpcz dne 10 Dec 2013 09:22, celkem upraveno 1 x.
0 x
No, přeladit jinam = vytvořil jsem na tom OmniTiku virtuální AP se stejným SSID a přejmenoval jsem SSID těch Rocketů na nějaký dočasný název. Tzn. klienti se de-facto pochytali na OmniTik a Rockety nic neřeší. Ta vzájmená interference s OmniTikem mě taky napadla, ale torchu mě svádi z cesty fakt, že podobných instalací máme hodně a nikde jinde tento problém nenastal. Ještě to vyzkoušíme namontovat dál od sebe.
0 x
Zuhan píše:No, přeladit jinam = vytvořil jsem na tom OmniTiku virtuální AP se stejným SSID a přejmenoval jsem SSID těch Rocketů na nějaký dočasný název. Tzn. klienti se de-facto pochytali na OmniTik a Rockety nic neřeší. Ta vzájmená interference s OmniTikem mě taky napadla, ale torchu mě svádi z cesty fakt, že podobných instalací máme hodně a nikde jinde tento problém nenastal. Ještě to vyzkoušíme namontovat dál od sebe.
Zdravím,
no bezva, teď už jen postupně přepojovat do původního stavu, chvíli vždy počkat a třeba na to kápněš. Nebo taky ne ...
mpcz, 10.12.2013
0 x