Caute,
mel bych dotaz, lze pouzit Routerboard CR1036 jako hlavni GW vcetne shapingu ?
Potrebuji jen vedet, zda to vykonem bude stacit na SQ cca o poctu 2000 ?
Konektivita by se do toho tlacila 500Mbit.
Diky za odpovedi.
PS: Jedna se mi o to, ze bych to rad nasadil z duvodu dobreho zalohovani na zalozni zdroj. PC je v tomhle horsi.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
CR1036 se 4x SFP
CR1036 se 4x SFP
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Diky za odpoved.
Takze cesta je optimalizovat manglovani na co nejnizsi pocet a nasadit QT. No uvidim, vyzkousim.
Takze cesta je optimalizovat manglovani na co nejnizsi pocet a nasadit QT. No uvidim, vyzkousim.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby sis to vlákno přečetl alespoň z části, tak tam najedeš i to, že na tom máme víc jak 2000 SQ záznamů a nemáme s tím problém.
0 x
a kdyby sis to přečetl ještě pořádněji tak by si zjistil že nám to zahltilo jedno SQ/QT (to bylo jedno) a šlo to k zemi 
Jestli ti můžu do toho kecat tak si kup xeona. Jestli chceš, postavim ti ho a zašlu jako hotovou věc na mikrotiku. Mám určitý ověřený "platformy" který dlouhodobě fungují případně je používáme.

Jestli ti můžu do toho kecat tak si kup xeona. Jestli chceš, postavim ti ho a zašlu jako hotovou věc na mikrotiku. Mám určitý ověřený "platformy" který dlouhodobě fungují případně je používáme.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
presne to co pisete, jeden ANO, druhej NE.
Proto sem i to vlakno zakladal. Co sem procital vice vlaken, aj na anglickejch forech, tak vsude je fakt, ze pri hodne manglech to jde do kytek. Resp. varianta manglovat kazdou IP zvlast je nepouzitelna.
Tak jsem to mel nyni a CCR to nedava ani omylem. SQ ve verzi 6 pada na hubu pri cca 1000SQ a to tak, ze pak ten klient co ma mit 8Mb, tak ma cca 1Mb.
QT skrze mangling od 1000 taky nepouzitelne.
Proto sem i to vlakno zakladal. Co sem procital vice vlaken, aj na anglickejch forech, tak vsude je fakt, ze pri hodne manglech to jde do kytek. Resp. varianta manglovat kazdou IP zvlast je nepouzitelna.
Tak jsem to mel nyni a CCR to nedava ani omylem. SQ ve verzi 6 pada na hubu pri cca 1000SQ a to tak, ze pak ten klient co ma mit 8Mb, tak ma cca 1Mb.
QT skrze mangling od 1000 taky nepouzitelne.
0 x
admin sítě PLnet
Radek Úlehla píše:Kdyby sis to vlákno přečetl alespoň z části, tak tam najedeš i to, že na tom máme víc jak 2000 SQ záznamů a nemáme s tím problém.
PAk by bylo asi vhodne nastinit tvoji konfiguraci, protoze si zatim jedinej kdo to ma s 2000 SQ a nema problem s klesanim rychlosti na hranici 1Mbitu.
0 x
admin sítě PLnet
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Radek Úlehla píše:Odmítám tu psát znovu, to co již bylo napsáno. Vše je ve zmíněném tématu.
konkretni konfigurace tam neni ani omylem a jen se tam hadate a jeden tvrdi ANO a druhy NE. Vysledek nula pro nekoho kdo se tim vlaknem primo nevyjadroval...
0 x
admin sítě PLnet
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
stacilo by mi jen obecne popsat tvoji konfiguraci. Jake subnety orezavas ci primo koncove IP ?
0 x
admin sítě PLnet
vykašli se na to, buď dáš 20k + kompromisy za CCRko nebo 20k bez kompromisů za xeona. 500Mbit je 500Mbit.
Radek by možná mohl uvést počet paketů skrz jedno nevytíženější queue. To je totiž to na čem vyhnije. Možná by mohl postnout ip a já mu tam pošlu pár UDP paketů miniaturní velikosti aby viděl jak se z toho CCQrko smíchy potrhá
ať si zkusí protahnout skrz něj na btestu malí udpčka jendou queue a začne se to chovat jako 450G bez queue... prostě začne losovat obecně vše co přes to jde a při většim náporu to občas šlo do restartů, to byla taková sranda že majitel honem běžel a swapnul tam starýho xeona 
tomu sráči stačí vytížit jedno queue a pápá. To víš no, 36 pincků nemá na pořádnej dvoulitrovej 4 válec
Radek by možná mohl uvést počet paketů skrz jedno nevytíženější queue. To je totiž to na čem vyhnije. Možná by mohl postnout ip a já mu tam pošlu pár UDP paketů miniaturní velikosti aby viděl jak se z toho CCQrko smíchy potrhá

tomu sráči stačí vytížit jedno queue a pápá. To víš no, 36 pincků nemá na pořádnej dvoulitrovej 4 válec

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:pár UDP paketů miniaturní velikosti
Skoro jsem puknul smichy, hapiho terminologie je jeste lepsi nez jeho cestina.
0 x
Dan Skoupý
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
V jednom městě dělá CCR1036 omezování všech služeb - optika, wifi, bussiness.
V jiných městech máme vždy dedikovaný router pro každou skupinu služeb.
Toto konkrétní CCR dělá
SQ: celkem 1881 záznamů (uživatelé na WiFi)
61 parentů - subnety od /24 až po /30
pod parenty už jsou IP uživatelů
QT (optika)
definované služby na optice od 1 od 1000Mbps: 28 pravidel - pro každou službu 2 pravidla pro UP a DOWN
pro QT ip list o cca 1500 záznamech
v PCQ definováno 38 záznamů
FW-filter
pro ochranu routeru, ověřování nezaložených a založených IP adres, dropy spamu, dns útoků, win virů apod.
25 pravidel
FW-NAT
70 pravidel pro staré DNS, neplatiče, veřejné IP zákazníkům, netmap rozsahu veřejných adres pro koncáky s neveřejnou atd.
FW-MANGLE
42 pravidel pro QT
Interface:
celkem 80 unikátních VLAN
celkem 603 lokálních IP adres
Zapojené pouze dva ethernety přívod/odvod
Dynamický routing: celkem 1767 záznamů, které si vyměňuje s 22 routery
DHCP
celkem 49 serverů s 356 networky
V address listu celkem 7600 záznamů.
V jiných městech máme vždy dedikovaný router pro každou skupinu služeb.
Toto konkrétní CCR dělá
SQ: celkem 1881 záznamů (uživatelé na WiFi)
61 parentů - subnety od /24 až po /30
pod parenty už jsou IP uživatelů
QT (optika)
definované služby na optice od 1 od 1000Mbps: 28 pravidel - pro každou službu 2 pravidla pro UP a DOWN
pro QT ip list o cca 1500 záznamech
v PCQ definováno 38 záznamů
FW-filter
pro ochranu routeru, ověřování nezaložených a založených IP adres, dropy spamu, dns útoků, win virů apod.
25 pravidel
FW-NAT
70 pravidel pro staré DNS, neplatiče, veřejné IP zákazníkům, netmap rozsahu veřejných adres pro koncáky s neveřejnou atd.
FW-MANGLE
42 pravidel pro QT
Interface:
celkem 80 unikátních VLAN
celkem 603 lokálních IP adres
Zapojené pouze dva ethernety přívod/odvod
Dynamický routing: celkem 1767 záznamů, které si vyměňuje s 22 routery
DHCP
celkem 49 serverů s 356 networky
V address listu celkem 7600 záznamů.
- Přílohy
-