❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

multi queue

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
hornijan

multi queue

Příspěvekod hornijan » 11 years ago

Dobrý den ve spolek,

mohl by mě někdo, prosím, nasměrovat, jak nastavit multiple queue na kaskádě mikrotiků ?

máme několik mikrotiků zapojených za sebou (kolem 5ti), mám vydefinované porty pro přívod/odvod a pro klienty.

Chtěl bych rozhodit queues tak, aby provoz omezovali mikrotiky po cestě, nikoliv jeden hlavní mikrotik.

Můžete mi prosím někdo poradit, jaký typ queue by byl nejvhodnější ? A jak to napasovat pouze na porty, které jsou pro klienty ?
0 x

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 11 years ago

podľa toho či chces SQ alebo QT a podľa toho aké RB tam máš
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD

hornijan

Shakal píše:podľa toho či chces SQ alebo QT a podľa toho aké RB tam máš

Omlouvám se, měl jsem být konkrétnější.

Všude jsou RB 493AH nebo 493G. Dle mého zkoumání by se asi hodil QT (přesně PCQ), ale v omezování jsem zatím hodně začátečník.

Cíl by měl být takový, že by všichni uživatelé, co se připojí (WIFI/LAN) - dostanou část konektivity (rozdělí se mezi aktivní uživatele) a když se připojí všichni naráz, tak že to nezabije mikrotiky a všem to pojede přibližně stejně.

Teď mi běží na hlavním routru ( RB 493 AH) PCQ + FW + NATY a chvilkama má dost. Proto jsem chtěl rozdělit a queue dělat až dál a na hlavním routru nechat jen routování, naty, dhcp, DNS ( i když ta vždycky jednou za týden nejspíš pod náporem uživatel padne).
0 x

Shakal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shakal » 11 years ago

Keď chceš využiť celú kapacitu a rovnomerne rozdeliť klientom, tak to možes spraviť jedine na routri, ktorý je v hierarchii najvyššie a spravuje klientov. Inak by si musel rozdeliť tvoj konekt/počet routerov v reťazi a výsledok rozdelovať príslušným klientom na danom routri (toto je za predpokladu že chces rozdeliť záťaž). Neviem aký máš konekt, že ta 493AH ide do kolien. Jedine že si to prehnal s PCQ?

Ako máš spravený shaping teraz?
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD

hornijan

Ahoj,

děkuju za odpověď. Teď mi tu běží cca 60mbit a je tu kolem 200 klientů ve 3 VLAN.

Mám tady nastavenou PCQ, ale abych řekl pravdu, moc nechápu proč zrovna takto (nenastavoval jsem já - převzato po předchozím správci).

Chtěl jsem aby každej klient z mého 100mbitu dostane část (1-5 mbit) - v případě vytížení minimální.
0 x