❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

síť v hotelu

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
hornijan

síť v hotelu

Příspěvekod hornijan » 11 years ago

Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o radu. Provozuji síť v hotelu, která je tvořena seriově zapojenými mikrotiky (na každém patře jeden) z nichž jsou vyvedeny LAN kabely do pokojů. Bohužel pokojů je více než portů takže v závěsu je ještě hloupý switch.

Mikrotiky jsou nyní nastaveny v BRIDGE. v řadě jich je 15 ...

Moje otázka je - je takhle postavená síť ok ?

Co bych rád rozjel je přidělování IP adres na základě MAC adres ... abych oddělil platící uživatele od neplatících.

Poslední věcí je nastavení rychlostí jednotlivých uživatel - nechci nastavovat každého zvlášť, jen potřebuju vymezit mantinely, aby to jelo všem tak nějak stejně. Teď mám nastaveny per connectio queue ... a funguje to.

Uživatel je kolem 100, ale není vyloučeno, že jich bude i více.

Mikrotik co dělá queue a router je RB493G.

Budu rád za nasměrování, jak a co dál :-)
0 x

Warcz

Příspěvekod Warcz » 11 years ago

Hotspot tam maš ?

Pokud znáš MAC adresu tak ji přidáš do seznamu v hotspotu. Současně jsi schopen tam nastavovat i omezeni rychlosti, nebo čas připojení. Podle mě to je ideální řešení.
0 x

hornijan

Hotspot mi tam neběží ... tudle variantu jsem nezkoumal, protože jsem měl zato, že hotspot musí běžet s přihlašováním skrz prohlížeč.

Nebo to tak není ..?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Přijde mi tedy jednodušší rozdávat přihlášení do hotspotu (i kdyby mělo být jednorázové) než zjišťovat od hostů jeho MAC adresy. Kromě toho by na to měl sloužit User Manager, to ale už neznám.

A i kdyby ti ty MACky přišly jednodušší, tak do toho hotspotu je cpát můžeš taky, jako bypassed.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

postavit hotspot server a vsechny wifiny pripojit pres nej , jednoducha sprava na jednom miste .
hotspot funguje podle nastaveni , variant je hodne .
Jednoduchy a ucelny
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hornijan

Skvělé,

děkuju za cenné rady. Dnes to zkusím rozběhat ve variantě, co mi bude vyhovovat. Snad to ten mikrotik vydrží.

Ještě se zeptám, ty bridge v řadě jsou ok ... ? Nebude to dělat paseku ..?

Teď to běží otevřeně, jediné co to zařezává je queue ... a v době největšího náporu - 20h večer ... cpu jede na 80% ... teče 60 - 80 Mb ... a uživatel je co jsem koukal do dhcp leases kolem 200.

Mně to jede v pohodě v jakémkoliv místě, odezvy krásný ... ale pořád slýchám hlasy, že je to pomalé, že to neběží atd atd ... Je todle notmální ?
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 11 years ago

Ja za sebe bych určitě změnil topologii (pokud je možná změna kabeláže). 15 Mktiku v bridge v sérii určitě není optimální jak z hlediska výkonu, tak z hlediska spolehlivosti.
Jako optimální vidím 1 mktik s Hotspotem, jeden agregační switch a pak už jen access switche na jednotlivých patrech. Nebo nejoptimálněji 1 velký switch a k němu kabel z každého pokoje. Bude to hodně kabelů, ale bude to spolehlivé dobře manageovatelné řešení.

K.

hornijan píše:Dobrý den,

obracím se na vás s prosbou o radu. Provozuji síť v hotelu, která je tvořena seriově zapojenými mikrotiky (na každém patře jeden) z nichž jsou vyvedeny LAN kabely do pokojů. Bohužel pokojů je více než portů takže v závěsu je ještě hloupý switch.

Mikrotiky jsou nyní nastaveny v BRIDGE. v řadě jich je 15 ...

0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Takhle velké řešení bych udělal spíš do hvězdy. Už jenom kvůli spolehlivosti. Ale výkonově (nenapsal jsi, co to je za mikrotiky) by to stačit mohlo (mělo). Z těch wifin můžeš vyházet všechno nepotřebné (především firewally zjednodušit) a ethernety jako takové nebridgovat, ale switchovat - tím budeš mít všude 100Mbit bez závislostí na CPU.
No a potom je už úzké místo ten RB493 na konci, vytížení 80% už je třeba na můj vkus docela dost.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Warcz

Příspěvekod Warcz » 11 years ago

Hotspot je fakt nejlepší řešení. Pro neutorizované budeš mít HTMl stránku s přihlášením. Ty kteří jsou na stálo budou mít Mac vyjimku. Dokonce můžeš udělat seznam povolených web stránek ( třeba hotelu ) které budou fungovat i bez přihlášení atd.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

jj, vcetne autologinu , pro neregistrovane s nejakym lazy profilem .
Moznosti je spousta.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam