❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
pepulis

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Souhlas, to co rozhoduje hodne je za kolik se nakupuje konekt. Nekdo ho ma za 15 tis., jiny zase za 40.To uz se planuje trosku hur ...
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

okoun píše:
já nevěřím že tady někdo na foru používá dobrovolně na PtP 5GHz :) každý by šel do profipojítek, ale o tom rozhoduje konkurence, obrat atd. Jen už to za kolik kdo nakupuje konekt, je rozhodující. Jako předělat všechno třeba na Anyplication u nás by stálo cca 60 klád bez DPH za měsíc.. Na to prostě nemáme.

nepředělávej všechno, začni s něčím, oceníš ten pokrok a zjistíš, že svou práci budeš věnovat něčemu jinému .. a to ti pomůže růst .. taky jsme vše hned nepředělali do 10G, to by samozřejmě nešlo, ale nakoplo nás to dál, hodně.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Hoši, hoši, tak zase téma NV2, jo? :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Dlouho je tu mrvo. Dám jednu čerstvou zkušenost s 5.25. NV2 P2P spoj. Spojeno na 130/130. Ovšem jak jsem si do teď myslel obě strany by měly ukazovat stejný RATE. Není to tak. Pokud se vám modulace zasekne na 6Mbitech je to vidět pouze na straně AP. Client strana spoje se tváří jako by jela na 130/130 ale není tomu tak :shock:
Obrázek
Přílohy
locked to 6mbit.jpg
locked to 6mbit.jpg (136.22 KiB) Zobrazeno 1870 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

ano, postoval sem to na supout asi před 60 dny. Už sem to sem někam jednou psal.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

hapi píše:ano, postoval sem to na supout asi před 60 dny. Už sem to sem někam jednou psal.

Já taky, odpověď byla rychlá:
How often does it happen? We would need remote access to such setup if this problem repeats very often as if it is very rare it is hard to catch the moment when it happens.
0 x

hapi

to mi napsaly taky, ale copak mám tejden na to aby se na to podívaly v tomhle stavu?
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

honzam píše:Dlouho je tu mrvo. Dám jednu čerstvou zkušenost s 5.25. NV2 P2P spoj. Spojeno na 130/130. Ovšem jak jsem si do teď myslel obě strany by měly ukazovat stejný RATE. Není to tak. Pokud se vám modulace zasekne na 6Mbitech je to vidět pouze na straně AP. Client strana spoje se tváří jako by jela na 130/130 ale není tomu tak :shock:
Obrázek

tohle jsem sem psal uz relativne davno a s mikrotikem se to pokousim resit taky uz dlouho. Bohuzel ten problem nenastava tak casto aby se dalo mikrotikum rict, tady to mate tak si to debugujte.

Doplnim jeste zpusoby detekce:
1) na AP visi TX modulace a nehybe se. Vetsinou je to nejaka nizka (6, 9,12,18) ale zamrznout to muze na libovolne jine. Neni-li provoz na radio muze to byt normalni stav - je treba zajistit tok (BW test, rychlejsi (mac)ping) a koukat jestli modulace lezou nahoru (a sledovat modulaci jestli je OK - pokd je spatna tak to nemusi lezt nahoru kvuli ni)
2) pripojit na klienta a podivat se na seznam RX modulaci - zalozka Signal dole (pripadne wireless registration-table print), setridit podle data posledniho mereni modulace a divat se kolik modulaci ma nizky 'uptime'. Pokud jen 2 (6mbps plus neco dalsiho) pripadne jen jedna (6mbps) a ostatni jsou starsi nez dejme tomu 5 minut je to zamrzle (pokud radiem bezi nejaky tok atd)

Mame dokonce napsany skript, ktery prochazi klienty a vyhodnocuje automaticky zda je ci neni problem.

MIkrotik nedavno resil podobny problem v cistem 802.11n. Na muj dotaz jestli to nahodou neni podobne tomu v NV2 na foru neodpovedeli
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 11 years ago

Nikdy drive jsem nemel problem s tim, co zde popisujete, ale taky jsem narazil a to od te doby, co mam na vysilacich verzi 5.25. Puvodne jsem tam mel 5.21 s tim opravnym wireless balickem a fungovalo to vsechno jak ma. Pak jsem upgradoval a jednoho dne si vsimnul, ze mam v cacti docela velky ping na klienta i s vypadky. Kontroloval jsem to a domnival se, ze je to nejaka chyba v cactine, protoze klient byl pripojeny, uptime nekolik dnu atd. Ze ma rychlost 6/54 jsem si vsimnul az pozdeji. Proto jsem ho restartoval a myslel si, ze bude klid. Ozval se mi behem nekolika dnu, ze mu jede linka pomalu. Vratil jsem na vysilace 5.21 a od te doby klid. Tak nevim ...
0 x

Dalibor Toman

pepulis píše:Nikdy drive jsem nemel problem s tim, co zde popisujete, ale taky jsem narazil a to od te doby, co mam na vysilacich verzi 5.25. Puvodne jsem tam mel 5.21 s tim opravnym wireless balickem a fungovalo to vsechno jak ma. Pak jsem upgradoval a jednoho dne si vsimnul, ze mam v cacti docela velky ping na klienta i s vypadky. Kontroloval jsem to a domnival se, ze je to nejaka chyba v cactine, protoze klient byl pripojeny, uptime nekolik dnu atd. Ze ma rychlost 6/54 jsem si vsimnul az pozdeji. Proto jsem ho restartoval a myslel si, ze bude klid. Ozval se mi behem nekolika dnu, ze mu jede linka pomalu. Vratil jsem na vysilace 5.21 a od te doby klid. Tak nevim ...

co maji za verzi ROSu klienti? Support mi tvrdil, ze se jedna o problem na klientech ne na AP
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 11 years ago

Dalibor Toman píše:
pepulis píše:Nikdy drive jsem nemel problem s tim, co zde popisujete, ale taky jsem narazil a to od te doby, co mam na vysilacich verzi 5.25. Puvodne jsem tam mel 5.21 s tim opravnym wireless balickem a fungovalo to vsechno jak ma. Pak jsem upgradoval a jednoho dne si vsimnul, ze mam v cacti docela velky ping na klienta i s vypadky. Kontroloval jsem to a domnival se, ze je to nejaka chyba v cactine, protoze klient byl pripojeny, uptime nekolik dnu atd. Ze ma rychlost 6/54 jsem si vsimnul az pozdeji. Proto jsem ho restartoval a myslel si, ze bude klid. Ozval se mi behem nekolika dnu, ze mu jede linka pomalu. Vratil jsem na vysilace 5.21 a od te doby klid. Tak nevim ...

co maji za verzi ROSu klienti? Support mi tvrdil, ze se jedna o problem na klientech ne na AP

Mozna mate pravdu a je to na strane klientu. Ja se na AP bodech vratil na 5.21, protoze kdyz jsem tam dal verzi 5.25, tak to blblo, at meli klienti verzi 5.19, 5.21. Z toho jsem usoudil, ze je chyba na strane AP bodu. U klientu mam momentalne prevazne 5.24 a 5.25.
0 x

honzam

Tak to opět zamrzlo na 6,5Mbit. Tentokrát jiný spoj. Dávám jim full acess. Snad něco rychle vymyslí. Do zítřka to nechám zamrznuté tak snad se ozvou
0 x

honzam

Protože se zdá že toto téma ještě nikdo nepitval na ofic. foru tak jsem založil topic. Opět to vypadá že problémem trpí jen ČR + SR. Čím to bude? :)
Kdo máte také NV2 zámrzy na 6,5Mbit tak se prosím přidejte...
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=77575
0 x

hapi

já vim čim to je. 802.11 na stejným kanálu to spolehlivě zabije. Potýkáme se s tim všude kde nám starnet posadí jeho wifiny na stejnej kanál jako máme mi. Nedavno posadil na vodorovný přímce s našim ptp spojem ve vzdálenosti cca 7km jejich ptp spoj a nv2 začala kravnout, vypadávat, rozpojovat atd.. Neni to jediný místo kde se to stává a podmínky jsou naprosto stejný. Připadá mi to jako když NV2 náhodou zachytí nějakej náhodnej paket od noNV2 zařízeních a nějak se to dostane do nějakých nepředvídatelných a nedefinovaných věcí a celí se to zhroutí.
0 x

Dalibor Toman

hapi píše:já vim čim to je. 802.11 na stejným kanálu to spolehlivě zabije. Potýkáme se s tim všude kde nám starnet posadí jeho wifiny na stejnej kanál jako máme mi. Nedavno posadil na vodorovný přímce s našim ptp spojem ve vzdálenosti cca 7km jejich ptp spoj a nv2 začala kravnout, vypadávat, rozpojovat atd.. Neni to jediný místo kde se to stává a podmínky jsou naprosto stejný. Připadá mi to jako když NV2 náhodou zachytí nějakej náhodnej paket od noNV2 zařízeních a nějak se to dostane do nějakých nepředvídatelných a nedefinovaných věcí a celí se to zhroutí.

nejakym rusenim je to zpusobene temer zcela jiste. Dokonce jsem jiz na 2 zarizenich videl (klientska strana) mezi namerenymi modulacemi i takove modulace jako 1mbps, 2mbps - a to byl 5Ghz 802.11A/N spoj s NV2 (zatuhlou). Takze ten klient byl asi fakt nejakej zhulenej
0 x